ADHD-AFECȚIUNEA MISDIAGNOSTICATĂ A ADULTULUI

Această afecțiune adesea ramane nediagnosticată de-a lungul copilăriei. În special în trecut, când nu era atât de cunoscută, iar copii erau văzuti fie ca si visători, oaia-neagră a clasei sau leneșii clasei. Deficitul de atenție poate fi usor greșit atribuit, cel mai adesea, aceste persoane sunt foarte implicate în activități pe care le consideră plăcute si care îi tin atenți. Dificultatea apare în acvități considerate obligatorii. Apare distragerea atenției foarte usor, la cele mai mici si neînsemnate sunete, trecerea rapidă de la o activitate la alta, apariția rapidă a plictiselii. Aceste simptome sunt usor trecute cu vederea din cauza stereotipului ADHD, cel de hiperactivitate si impulsivitate, desi provoacă pe atât de multe probleme ca cele doua.

 

Caracteristici:

Dificultatea de a termina o anumită cerință;

Tendința de a trece peste detalii, provocând erori la locul de muncă;

Aptitudini slabe de ascultare: dificultatea de a-și aminti conversații si de a urma instrucțiuni;

Nevoie repetată de a căuta alte activităti stimulante;

 

Hiperfocusarea

Aceasta este de fapt un mecanism de distragere prin care să evadeze din haos. Poate deveni atât de intensă, încât nu mai esti realizezi ce se întâmplă în exteriorul tău. De exemplu, poti fi atât de prins intr-o carte, intr-un serial TV incât pierzi notiunea timpului si iti neglijezi responsabilitățile. Hiperfocusarea poate fi un avantaj atunci cand este canalizată în activități productive, dar în acelasi timp poate duce la probleme la locul de muncă si în relațiile cu cei din jur.

 

ADHD-ul la adulti face ca viața în majoritatea timpului să se resimtă haotica si iesită de sub control. A fi organizat poate părea un lucru de greu de obtinut. Dacă suferi de această afecțiune, dificultatea este crescută în a-ți controla comportamentele, comentariile si modul cum raspunzi la anumite cerinte. Cel mai adesea, ai inclinarea spre a intrerupe pe cei din jurul tău, a vorbi fără a gândi înainte, a te grăbi în a executa anumitele cerințe, a nu citi instrucțiunile. Dereglarea emotională este o altă caracteristică fundamentală, in special când este vorba de emoții ca frustrarea sau nervozitatea.

 

Hiperactivitatea

Aceasta în adulții cu ADHD poate apărea în acelasi stil ca la copii. Adulții prezintă un nivel extrem de ridicat de energie, fiind mai mereu pe fugă. Pentru aceștia, simptomele de hiperactivitate devin mult mai subtile, fiind internalizate odata cu vârsta.

 

Gândul că ceva este în neregulă cu tine poate fi din ce in ce mai prevalent. Este absolut normal să fii diferit. Diagnosticul cu ADHD nu îți pune eticheta ca fiind mai putin înteligent. Da, este adevărat ca poti întâmpina anumite dificultăți in unele zone, dar asta nu înseamnă ca nu iti poti găsi un drum in viata pentru a atinge succesul. Cheia este să iti găsesti punctele forte si să profiti de ele.

 

Complicatiile ADHD la adulti

 

Confruntarea cu simptomele tulburarii de hiperactivitate cu deficit de atentie poate fi un proces foarte frustrant. In acelasi timp, multi adulti cu ADHD lupta cu depresia, anxietatea sau tulburarea obsesiv-compulsiva si sunt predispuse la fumat sau la abuzul de droguri.

 

Poate fi de ajutor să te gândești la ADHD ca la o colecție de trăsături, atât pozitive, cât si negative. Pe lângă impulsivitate si dezorganizare, poti beneficia de alte calități ca și creativitatea, pasiunea, energia sporită, gândire liberă si deschisă, un flow constant de idei originale.

Găseșteți calitătile si pune-ți toate atenția în a ți le dezvolta pentru a forma un mediu în care sa ”înflorești”.

 

ADHD sau alta afectiune?

 

Daca sunteti de multe ori agitat si aveti probleme de concentrare, nu sariti la concluzia ca aveti tulburarea de hiperactivitate cu deficit de atentie. Aceste simptome sunt comune si in cazul altor conditii medicale. Lipsa capacitatii de concentrare este un semn clasic al depresiei. Agitatie sau anxietatea ar putea indica o tiroida hiperactiva sau o tulburare de anxietate.