Creier sănătos, inimă sănătoasă?

Cercetătorii au descoperit recent o legatură puternică între sănătatea mentală afectată si un risc mai ridicat de dezvoltare a afecțiunilor cardiovasculare. Acest lucru nu este deloc surprinzător. Tulburările mentale ne afectează comportamentul, de exemplu, o persoană cu o astfel de afecțiune are sanse mai scăzute de a practica sport regulat si sanse mai ridicate de a face abuz substante  pentru a-și îmbunătăți starea (depresie). Astfel, multe afecțiuni de ordin mental pot provoca simptome fizice, crescând sansele de a dezvolta risc cardiac.

 

STRESUL

Stresul pe termen lung crește tensiunea arterială, reduce circulația la nivelul inimii si scade contractibilitatea inimii, duce spre dezvoltarea de aritmii si activează sistemul de coagulare impreuna cu sistemul inflamator. În mod surprinzător, stresul cronic poate fi mult mai dăunător pentru inima decât schimbările de viată majore. Un studiu efectuat pe femei care au o ingrijă un partener cu dizabilități a arătat ca aceste persoane au un risc mai ridicat de a suferi un atac de cord față de persoanele fără astfel de responsabilităti.

 

EXPERIENTELE TRAUMATICE DIN COPILĂRIE

Persoanele care au suferit traume in copilarie, de la neglijență la abuz si a fi martore la violente domestice au dezvoltat un risc enorm de comportamente dăunătoare( abuzul de substanțe). Adultii care au experimentat mai mult de 4 evenimente traumatice in copilărie au riscul de doua ori mai mare de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare si moarte prematură fată de cei care nu au avut astfel de experiente.

 

DEPRESIA

Depresia dublează riscul de dezvoltare a bolilor coronare. Persoanele care suferă deja de afecțiuni cardiovasculare sunt mult mai predispuse, mai exact de trei ori mai predispuse, de a dezvolta depresie, 1/5 supravietuitori ai atacului de cord va suferi de depresie. Motivul ar fi acela că persoanele depresive au sanse mult mai scăzute de a renunța la fumat, de a-și administra tratamentele corespunzător sau de a efectua exercitiu fizic.

 

OSTILITATE SI FURIE

Persoanele care în mod normal se consideră usor de enervat sunt de trei ori mai predispuse la a suferi un atac de cord sau alte evenimente cardiovasculare.

 

IZOLARE SOCIALĂ

Oamenii care locuiesc singuri au sanse mult mai ridicate de a suferi un infarct si chiar de a muri subit de la acesta. Pe cealaltă parte, persoanele care au o familie unită au sanse mult mai scăzute de a muri de la astfel de afecțiuni pe o durată de 10 ani.

 

Pasi spre o inima mai sănătoasă

 

Terapia

Un specialist te poate ajuta să treci prin multe evenimente, incluzând trauma serioasă din trecut. Mai precis, terapia cognitivă comportamentală, care este facută exact pentru a demola gandirea negativă. Asta alături de medicamentația corespunzătoare pot fi de mare folos.

 

Fă schimbări în stilul de viață

Schimbările mici, usor de făcut sunt cheia. Incearcă initial să adaugi mai multe fructe si legume proaspete in alimentatie. Apoi, incearcă sa faci miscare, curătenia prin casa poate fi de mare ajutor, miscarea fizica pe care ai desfășura-o te-ar ajuta si fizic si psihic. Incearcă să gasesti orice activitate care te poate tine motivat.

 

Tine-ți creierul activ

Incearcă hobby-uri noi, trasee noi de plimbare, citirea unor altfel de genuri de cărti față de ce esti obisnuit, te poate ajuta să iesi din cotidian.