TOP 4 cele mai bune uleiuri de gătit.

În ziua de astăzi a devenit mult mai frecventă documentarea în vederea unei alimentații sănătoase si echilibrate iar uleiul pe care il folosim atât la gătit, cât si ca atare în retete a devenit extrem de important. Acesta poate schimba valoarea nutrițională a întregului preparat. Această schimbare poate fi în bine sau în rău. Important este să cunoastem atribuțiile fiecarui ulei pentru a putea alege pe cel mai potrivit pentru noi.

 

Uleiul de măsline

Punctul de afumare al acestui ulei este de 176° C, care este o temperatură comună pentru majoritatea retetelor, in special pentru bunătățile coapte.

Uleiul de măsline a fost pentru mult timp standardul de aur pentru gătit în toată lumea, deoarece este foarte versatil.

Poate fi folosit la sotat, copt si la dressing-uri.

Uleiul de măsline este bogat in vitamina E, care este antioxidantă. Principalul acid gras este acidul gras monosaturat, numit acidul oleic, caruia i-au fost atribuite proprietați anticancerigene si antiinflamatoare.

 

In plus, uleiul de măsline contine componente antioxidante: oleocantal si oleupeină. Aceste doua componente previn oxidarea LDL colesterolului(colesterolul dăunător).

 

Studiile au arătat ca acest ulei are componente care imbunătățesc sănătatea inimii, prevenind obezitatea, sindromul metabolic, diabetul zaharat de tip II.

 

Uleiul de avocado

Acest tip de ulei are o temperatura de afumare de 271° C, acest fapt il face ideal pentru gătitul la temperaturi ridicate.

Gustul este similar cu cel al uleiului de măsline. Are de asemenea, componentă asemănătoare lui, dar cu o rată mai ridicată a acidului gras oleic.

 

Studii au arătat că acest ulei poate scădea tensiunea arterială, LDL colesterolul si trigliceridele. Niveluri ridicate ale acestora sunt strâns legate de afecțiunile cardiovasculare.

Uleiul de avocado poate fi benefic pentru durerile articulare, pentru îmbunătățirea absorbtiei nutriționale si pentru protectie impotriva radicalilor liberi.

O caracteristică a acestui ulei este si aceea că isi mentine calitatea nutritională atat la temperaturi ridicate, cât si la temperaturi scăzute.

 

Uleiul de susan

Acest ulei are o temperatura de afumare de 210° C. Contine o cantitate ridicată de antioxidanți benefici inimii (sesamol si sesamiol), care au proprietăți neuroprotective, luptând impotriva anumitor afecțiuni, ca boala Parkinson.

Are beneficii asupra glicemiei, ajutând la normalizarea glicemiei a-jeun (pe stomacul gol) si la managementul biomarkerilor glicemici.

 

Uleiul de susan este eficient pentru gătit în mod general si chiar si pentru dressing-uri.

Este bine de stiut faptul că uleiul de susan normal este diferit de uleiul de susan copt. Cel din urmă are o aromă mult mai intensă, de aceea este mai adecvat să termini un preparat cu el, decât să il folosesti la gătit.

 

Uleiul de șofrănel

Punctul de afumare al acestui ulei este ridicat, de 265° C.

Acest tip de ulei are cantități scăzute de grăsimi saturate, conținând cantități mari de acizi grași nesaturați.

Uleiul de șofrănel ajută la ameliorarea inflamației, managementul glicemiei si a nivelurilor de colesterol post-menopauză la femeile cu obezitate si/sau diabet zahat de tip 2.

Acest ulei are o aromă neutră si este indicat a fi folosit la marinate, sosuri, grătare si prăjit.