Intoxicația solară. Ce trebuie să știi!

Otrăvirea solară este o arsură solară gravă care determină simptome precum erupții cutanate, greață, deshidratare și amețeli.

 

Tratamentele la domiciliu pentru intoxicația solară sunt reprezentate de  asigurarea hidratării, administrarea unui antiinflamator și utilizarea unei creme hidratante cu aloe vera, pentru calmare.

Ar trebui să vă adresați doctorului dacă începeți să prezentați febră, arsuri extinse cu vezicule sau dacă starea dumneavoastră nu se îmbunătățește în decursul următoarelor zile.

Otrăvirea solară este un caz extrem de arsură solară. Dacă nu este luată în serios, poate avea consecințe pe termen lung, cum ar fi șanse mai mari de a dezvolta cancer de piele.

 

Simptomele intoxicației solare

Pot fi asemănătoare cu cele ale gripei și cuprind:

Frisoane și febră

Deshidratare

Amețeală sau confuzie

O erupție cutanată roșie cu mâncărimi

Dureri, furnicături sau umflături ale pielii

Cefalee

 

Aceste simptome diferă de o arsură solară în care pielea devine roșie, dureroasă și caldă la atingere.

Durata persistării simptomelor este de aproximativ două-trei zile, dar există si cazuri speciale, când durata se poate extinde la săptămâni.

Afecțiunile medicale care pot crește predispoziția la intoxicația solară sunt:

 

Lupus

Dacă aveți lupus, o afecțiune autoimună, organismului îi este mai dificil să elimine  celulele deteriorate ale pielii care sunt rezuștatul unei arsuri solare puternice. Atunci când celulele moarte ale epidermei nu sunt eliminate, sistemul dumneavoastră imunitar le poate vedea ca pe niște invadatori străini și poate provoca simptome inflamatorii, ca de exemplu erupțiile cutanate dureroase. Pacienții cu lupus trebuie să folosească protecție solară zilnic.

 

Eczema

Deși o mare parte din persoane cu eczeme cred că lumina soarelui le îmbunătățește simptomele, unele tipuri de eczeme vă pot provoca o sensibilitate neobisnuită la lumina soarelui și crește predispozița la arsuri solare serioase sau intoxicații solare. Dermatologii susțin teoria că acest fenomen poate fi generat de o reacție alergică la lumina soarelui.

 

Rosaceea

Persoanele cu rozacee, o afecțiune care se exprimă printr-o roșeață sau umflături la nivelul feței, sunt extrem de afectate de lumina soarelui. Acest lucru se explică din cauza faptului că lumina soarelui poate provoca o cantitate mai mare de sânge să curgă la nivelul epidermei feței, dilatând vasele de sânge și făcând roșeața mai severă.

 

Anumite medicamente, cum ar fi unele antibiotice și tratamentele medicamentoase pentru acnee, vă pot determina să fiți mai sensibili la lumina soarelui. Deoarece lumina UV activează unele compente din aceste medicamente, care vă pot provoca deteriorarea celulele epidermice, lăsându-le mai susceptibile la alte daune cauzate de soare.