TOP SFATURI ÎN PARENTING

Conectați-vă!

Alocă 10 minute din timpul tău, special destinat fiecărui copil, daca există mai multi. Numește-l  ‘Timpul Alinei’  sau ‘Timpul lui Dorin’ , pentru ca ei să știe că timpul respectiv este numai al lor. Face-ți prin rotație alegerea activității pe care o veți desfășura. Dar fiți siguri că veți acorda toate atenția si iubirea spre copilul dumneavoastră.

Asigurați-vă ca ceilalți frați au o activitate separată de voi si nu uita să lasi telefonul deoparte!

 

Controlează-ți emotiile!

 

Indiferent de tipul problemei care apare, fie ca aceasta este despre notele proaste sau că refuză să mănânce. Inainte de a interveni, mai intâi calmează-te. Majoritatea timpului, problema copilului tau poate fi văzută ca o urgență, când de fapt nu este. Respiră adânc si fă un pas inapoi înainte să acționezi.

Reconectați-vă, atunci când impuneți reguli!

Nu tipa regulile în gura mare. Mergi alături de copilul tău, așează-te la nivelul lui si observă ce face el în acel moment. Avem tendința mereu să ne grăbim, să urmăm un program strict. Fă o pauză de cateva minute si admiră ceea ce face el, iar apoi vorbește-i despre dorințele tale. Dacă setezi regulile cu empatie, este foarte probabil ca el să coopereze.

 

Nu încheia discuțiile brusc!

Cel mai adesea, in protestul unui copil se află ceva mult mai serios. Nu este copilul dificil ci altceva este la rădăcina problemei. Odată ce copilul tău tipă ca nu vrea să-și facă temele sau că nu mai vrea să meargă la scoala, iar tu îi impui să se supună regulilor, problema rămâne nerezolvată. Nu inchide usa aflării problemei de bază.

Incearcă să continui conversația pentru a afla care sunt sentimentele reale ale copilului rău. Astfel, acesta se va simți mai în sigurantă pentru a se deschide în fața ta.

 

Lacrimile sunt binevenite.

O parte a meseriei de părinte este să îți ajuți copilul să îți controleze emotiile si să le țină in balanță. Mitul fundamental este acela că, odata ce copilul plânge, trebuie să fugi să il calmezi, dar de fapt trebuie să faci opusul! Învata-l că aceste emotii puternice ca si durerea sau furia, nu sunt periculoase

Principalul scop este să iti faci copilul să se simtă în siguranță pentru a-si exprima aceste emotii puternice. Dacă el nu poate să isi exprime prin cuvinte frustrarea, asigura-te că macar stie ca are mereu bază in tine.

 

Fă-ți timp pentru multe reprize de râs!

Râsul face copii să se simtă în siguranță si ajută foarte mult la tranziția casă-scoala sau casă-gradinită. Acest lucru se întâmplă deoarece prin râs se formează o conexiune, care ramane puternică.

 

Nu lua personal ceea ce spune el!

În momentul în care copilul tă este supărat si începe să tipe vrute si nevrute, in 99% din cazuri nu are legatură cu tine. În momentul cand vezi ca el are astfel de iesiri, incearcă sa ii spui ʺOuch! Noi niciodata nu vorbim asa. Ar trebui ca ceva să te supere tare, ca tu să imi vorbești in modul asta.ʺ . Prin raspunsul asta, lasi loc pentru a discuta problema, fără ca lucrurile să escaladeze.

 

Nu-ți intrerupe copilul din jucat!

Stiu, asta nu este o regulă bătută in cuie, dar joaca pentru un copil este foarte importantă. Dacă ajung in punctul în care se pierd într-un anumit joc sau intr-o anumită activitate, asta este pasiunea pe care trebuie să o inflorească pentru un anumit job în viata de adult. Astfel de pasiune trebuie dezvoltată din copilărie.