Beneficiile consumului de cafea asupra depresiei.

Cafeina este un stimulant gasit in alimente si băuturi în special în bine cunoscuta cafea. Consumul unei căni de cafea iti ofera o stimulare a nivelului de energie care iti poate imbunătăți starea de spirit.

 

Cum ameliorează cafeaua simptomele depresiei?

Depresia afectează milioane de oameni. Severitatea acesteia variază de la persoana la persoana. Cele mai comune simptome ale depresiei includ scăderea interesului pentru activitățile zilnice care în mod normal ofera o stare de bin, dificultăți în concentrare si lipsa energiei. Depresia clinica poate determina o durată a simptomelor de cel putin doua saptămâni.

 

Cercetătorii au găsit o conexiune dintre efectele stimulante ale cafelei si ameliorarea severității simptomelor depresive.

Se pare că acest consum al cafelei ajută oamenii care se confruntă cu afectări ale depresiei. Totusi, este bine de tinut minte ca nu este necesar să devina un obicei în stilul tău de viață. Beneficiile consumului de cafeina sunt prezente, dar există si efecte negative atunci când este consumată excesiv.

 

Ce se întamplă la nivelul creierului?

Cafeina are un proces complex la nivelul creierului si sistemului nervos. Efectele stimulante ale cafeinei sunt rezultatul interactiunii cu adenozina, o moleculă din corp care provoacă somnolentă si oferă semnale corpului să incetinească pentru a putea adormi.

 

In mod normal, adenozina se uneste cu receptorii săi, provocând starea de a somn si scaderea nivelului de alertă a corpului. Dar, cafeina contraatacă adenozina si previne unirea cu receptorii acesteia. Astfel rezultă, starea de energie si cresterea activitătii cerebrale.

 

In plus, cercetătorii au sugerat ca un consum moderat de cafeina creste dezvoltarea numărului de

neurotransmitători ai stării de bine din creier. Acestia ar fi serotonina, dopamina si noradrenalina, toti trei  fiind in stransă corelatie cu dezvoltarea depresiei.

Aceste efecte pot fi cauza pentru care consumul de cafeina poate fi atribuit ca fiind un antidepresiv usor pentru unele persoane.

 

Cafeina poate reduce inflamația.

Aceasta are proprietăți antiinflamatoare, care pot aduce beneficii persoanelor care suferă de inflamatie cronică. S-a descoperit o conexiune intre inflamatie si depresie, afecțiuni cardiovasculare, cancer, artrită si boala Alzheimer.

 

Studiile au arătat ca persoanele consumatoare de cafea au un risc mai scăzut de a dezvolta afecțiuni serioase asociate cu un nivel mai ridicat al inflamației.

 

Cafeina ar reduce riscul de suicid.

Un studiu efectuat pe persoanele diagnosticate cu depresii in forme severe care au incercat să se auto-trateze prin consum de cafea, in cantităti medii, sugerează ca acest consum a fost îndeajuns pentru a le ameliora starea de spirit si a scădea numărul gandurilor suicidale.

 

Poate ajuta cafeina pe termen lung?

Consumul acesteia poate ajuta simptomele depresive pe termen lung. Studii efectuate pe durate lungi de timp, zeci de ani, a arătat o conexiune puternică dintre consumul de cafeina si reducerea depresiei.

 

Acest studiu nu este valabil si pentru alte băuturi ce ar putea contine cafeina ca, ceaiul, sucurile, si consumul de ciocolată.