Efectele băuturilor energizante

Bauturile energizante sunt foarte consumate în randul populației. Rolul lor este de a crește nivelul energetic al corpului si a ofera mai multă putere în timpul antrenamentelor fitness. Sunt foarte populare, fiind de multe ori inlocuitoare pentru cafea si ceai, datorită aromei lor, similare cu cea a sucurilor carbogazoase. Pe lângă continutul de cafeina, acestea contin si o cantitate considerabilă de zahar. O cană de dimensiuni medii de cafea contine aproximativ 95 g cafeina, astfel nu este daunatoare. Unele bauturi energizante contin cu multe peste:

Red Bull(o doză – 250 ml) – 80 mg

Monster(o doză – 500 ml) – 180 mg

Lucozade(sticlă – 380 ml) – 152 mg

Rockstar (1 doză – 500 ml) – 160 mg

 

Sunt băuturile energizante dăunătoare?

La această intrebare nu există un raspuns clar si răspicat.Bauturile energizante imbunătățesc functia cerebrală si starea de alertă, ajută daca te simti obosit sau vrei să-ti incepi antrenamentul. O sa iti ofere acel boost de care ai nevoie ca să-ti duci la bun capat planurile din ziua respectivă.

 

Efectele dăunătoare vin odată cu creșterea masivă a consumului, care se intamplă destul de des. Cantitatea generoasă de zahar din ele le fac să devină o dependentă, la fel ca si la majoritatea băuturilor si alimentelor dulci. Ceea ce înseamnă ca oamenii vor simti nevoia să bea din ce in ce mai mult. Asta impreuna cu continutul de cafeină, care cel mai adesea este dublu fată de o simplă cească de cafea, provoacă probleme serioase.

 

Adolescenții și copii.

Foarte multi adolescenți consumă regulat astfel de băuturi energizante. Astfel, ei sunt expusi la riscuri de a dezvolta probleme cardiace. Pentru ei, o doză de energizant contine cu cel putin 25% din doza recomandată.

In principiu, consumul acestor tipuri de băuturi nu este recomandată de niciun fel persoanelor tinere. Cantitatea de zahar si cafeina pot determina daune serioase intregului organism si a dezvoltării lui.

 

Adulții.

Pentru adulti, riscul este usor mai scăzut. Cantitatea recomandată de cafeina pentru adult este de aproximativ 400 mg pe zi. Nu este recomandat, totusi, consumul de energizante in exces, zilnic. Consumul lor ocazional atunci când te copleșește oboseala sau cand planuiești sa mergi la sală si acolo vei arde caloriilor furnizate de aceasta bautura este în regulă.

Problema fundamentală este cantitatea dozelor/sticlelor în care sunt vândute. O doză poate ave cantitatea dublă de cofeină fată de o ceașcă de cafea, astfel depăsesti cu mult cantitatea zilnică recomandată.

 

Concluzia care trebuie trasă din aceste informații este aceea ca acest consum de băuturi energizante trebuie făcut cu mare atentie si trebuie oferită atentie suplimentară tinerilor, pentru a evita consumul lor.

Incearcă sa verifici cantitatea de zahăr si cafeină și să tii cont de cât de des consumi pentru a te depăsi cantitatea zilnica recomandată. Astfel, poti să eviti eventualele neplăceri care pot să apară.

Se recomandă consumul acestora impreuna cu efectuarea unui sport ca acel boost de energie să poată fi folosit în scop productiv, iar caloriile rzultate din cantitatea de zahăr să poată fi arse. Astfel, poti reduce efectele pe termen lung.