Tot ce trebuie să știi despre HIIT.

HIIT (Antrenamentul cu intervale de intensitate ridicată) a devenit un stil de sport foarte popular. Totusi baza este intelegerea efectuării corecte, care nu este atât de usoara pe cât poate părea.

 

O sesiune de HIIT include intervale de timp in care se execută exercitii pentru 10 secunde pana la 18 minute, perioada in care inima ajunge la punctul maxim de frecventă. Dacă nu ai cu ce monitoriza pulsul, este foarte usor să foloseste o scala imaginară de la 1-10 pentru a-ti măsura efortul. Raportarea se face de la senzatia de relaxare pe care o ai cand stai pe canapea (1) pana la momentul de renuntare totală, in care pur si simplu simți ca cedezi (10). Pentru o sesiune eficientă trebuie să incerci să ajungi pana la punctul in care simti ca nu mai poti (9-10). La sfarsitul antrenamentului trebuie să simti ca ai dat tot ce ai avut mai bun.

 

Recuperarea.

Aceste intervale de intensitate ridicata sunt urmate de perioade de recuperare. Această recuperare inseamnă ori pauza totală ori trecerea la alte exercitii de intensitate de scăzută. Perioadele de recuperare variază in functie de stilul antrenamentului tău.

 

Durata indicată.

Unul din multiplele beneficii este că acest timp de antrenament nu ocupă mult timp. Poate să dureze chiar si 20 de minute, cheia este să lucrezi la intensitatea potrivită. Sesiunele lungi de HIIT, intre 45-60 de minute, s-ar putea să fie mult de lungi pentru a mentine nivelul de intensitate corect. Sunt benefice si aceste tipuri de antrenamente, dar nu implinesc toate criteriile unui antrenament HIIT.

 

Exercitiile specifice.

Alt avantaj al antrenamentelor HIIT este că nu se limitează doar la un anumit tip de exercitii. Pot fi efectuate atât cu ajutorul echipamentele speciale din cadrul salilor de fitness, cât pot fi implementate si in alergarile in aer liber. Exercitiile care folosesc greutatea corpului (flotări, tracțiuni, genoflexiuni cu sărituri, abdomene) functionează foarte bine pentru antrenamentele de tip HIIT. Așadar, chiar dacă nu ajungi la sala de fitness, poti sa iti faci antrenamentul acasa. Această flexibilitate a antrenamenelor HIIT este foarte ideală pentru persoanele care se plictisesc repede si nu pot să se tină de un program, dacă nu există diversitate.

 

Beneficii.

Aceste antrenamente it imbunătătesc sanatatea cardiaca, făcându-ți inima mult mai puternică. Numai efectuarea a trei sesiuni de HIIT iti poate imbunătăți conditia ta si nivelul de fitness. De asemenea, scade nivelul de colesterol, tensiunea arterială si depozitele de tesut adipos abdominal.

HIIT înseamnă kilograme în minus.

Unul dintre beneficiile HIIT pe care nu putem să nu-l aducem în discuție este că acest tip de antrenament este foarte bun pentru cei care vor să dea jos din kilograme. Este adevărat că la început o să ți se pară că High Intensity Interval Training este prea greu, dar nu trebuie să te descurajezi. Începe cu sesiuni de exerciții scurte și crește durata lor când începi să capeți mai multă experiență.

 

Clasele de HIIT.

La fel ca la orice fel de sport, este foarte important să iei legătura cu doctorul tău inainte să te îmbarchezi intr-o noua calatorie. Este un timp de antrenament destul de dur, asa că este indicat să te asiguri că nivelul la care te afli si sanatatea ta actuala te sustine. Acest lucru are o importanta crucială daca: este însărcinată, suferi de vreo afecțiune cardiaca, suferi de diabet zaharat de tip 2.

 

Dedică-te în totalitate!

Ultimul lucru, dar nu si cel din urmă, este să stii ca acest tip de antrenament cere să oferi tot efortul tău 100%. Atat timp cât faci asta, o sa incepi să vezi multiplele beneficii pe care antrenamentele HIIT le poate aduce. In acelasi timp, este totusi important să realizezi nivelul de duritate al acestora, indiferent de nivelul tău de fitness, si să intelegi că intensitatea asa de ridicata trebuie tinută pentru o durată scurtă de timp. Pot apărea efecte nedorite dacă treci limita si iti fortezi prea mult corpul.