Dieta Flexitariană: Ghidul începătorului.

Dieta Flexitarian a fost creată de dieteticianul Dawn Jackson Blatner pentru a ajuta oamenii să profite de beneficiile alimentației vegetariene, în timp ce se bucură în continuare de produse de origine animală cu moderație.

De aceea, numele acestei diete este o combinație a cuvintelor „flexibil” și „vegetarian”.

Vegetarienii elimină carnea și uneori alte alimente de origine animală, în timp ce veganii evită carnea, peștele, ouăle, lactatele și toate celelalte produse alimentare de origine animală.

Deoarece flexitarienii mănâncă produse de origine animală, nu sunt considerați vegetarieni sau vegani .

Dieta Flexitarian nu are reguli clare sau un număr recomandat de calorii și macronutrienți. De fapt, este mai mult un stil de viață decât o dietă.

Se bazează pe următoarele principii:

  • Mănâncă mai ales fructe, legume, leguminoase și cereale integrale.
  • Concentrați-vă pe proteinele din plante și nu pe animale .
  • Fii flexibil și încorporează din când în când carne și produse de origine animală.
  • Mănâncă cele mai puțin procesate și cele mai naturale forme de alimente.
  • Limitați zahărul adăugat și dulciurile.

Ca urmare a naturii sale flexibile și a concentrării pe ce să includă mai degrabă decât pe ce să restricționeze, dieta Flexitarian este o alegere populară pentru persoanele care doresc să mănânce mai sănătos.

În cartea sa, Jackson Blatner explică cum să începi să mănânci flexitarian prin încorporarea anumitor cantități de carne pe săptămână.

Cu toate acestea, respectarea recomandărilor ei specifice nu este necesară pentru a începe să mănânci într-un mod flexitar. Unii oameni care urmează dieta pot mânca mai multe produse de origine animală decât alții.

În general, scopul este de a mânca alimente vegetale mai hrănitoare și mai puțină carne

Mâncatul flexitarian poate oferi mai multe beneficii pentru sănătate.

Cu toate acestea, deoarece nu există o definiție clară a acestei diete, este dificil de evaluat dacă și cum beneficiile cercetate ale altor diete pe bază de plante se aplică Dietei Flexitarian.

Cu toate acestea, cercetările privind dietele vegane și vegetariene sunt încă utile pentru a evidenția modul în care dietele semi-vegetariene pot promova sănătatea.

Se pare că este important să mănânci în principal fructe, legume, leguminoase, cereale integrale și alte alimente integrale procesate minim pentru a beneficia de beneficiile pentru sănătate ale alimentației pe bază de plante.

Scăderea consumului de carne, în timp ce continuați să mâncați multe alimente rafinate, cu mult zahăr și sare adăugate, nu va duce la aceleași beneficii .

Boala de inima.

Dietele bogate în fibre și grăsimi sănătoase sunt bune pentru sănătatea inimii.

Consumatorii de pește și vegetarienii au avut rate de boală cardiacă ischemică cu 13% și, respectiv, cu 22% mai mici decât cei care mănâncă carne.

Acest lucru se datorează probabil că dietele vegetariene sunt adesea bogate în fibre și antioxidanți care pot reduce tensiunea arterială și pot crește colesterolul bun.

O revizuire din 2020 a 15 studii a constatat că o dietă vegetariană a scăzut semnificativ tensiunea arterială sistolică și diastolică în comparație cu o dietă omnivoră.

Cu toate acestea, alimentația flexitariană este menită să fie în principal pe bază de plante și cel mai probabil va avea beneficii similare cu dietele complet vegetariene.

Gestionarea greutății

Mâncarea flexitariană vă poate ajuta, de asemenea, să vă gestionați greutatea.

Acest lucru se datorează parțial deoarece flexitarienii limitează adesea alimentele bogate în calorii, foarte procesate și mănâncă mai multe alimente vegetale care sunt în mod natural mai scăzute în calorii.

Mai multe studii au arătat că persoanele care urmează o dietă pe bază de plante pot slăbi mai mult decât cei care nu o fac.

O revizuire a studiilor efectuate pe un total de peste 1.100 de persoane a constatat că cei care au urmat o dietă vegetariană timp de 18 săptămâni au slăbit cu 4,5 lire sterline (2 kg) mai mult decât cei care nu au făcut-o.

Acesta și alte studii arată, de asemenea, că cei care urmează diete vegane tind să slăbească mai mult decât vegetarienii și omnivorii .

Deoarece dieta Flexitarian este mai aproape de o dietă vegetariană decât de una vegană, poate ajuta la pierderea în greutate, dar poate nu la fel de mult ca o dietă vegană.

Cu toate acestea, pierderea în greutate nu este scopul principal al Dietei Flexitariene. Se concentrează mai mult pe adăugarea de alimente bogate în nutrienți în dieta ta, cum ar fi fructele, leguminoasele și legumele.

Diabet

Diabetul de tip 2 este o epidemie globală de sănătate. O dietă sănătoasă , în special una pe bază de plante, poate ajuta la prevenirea și gestionarea acestei boli.

Acest lucru se datorează cel mai probabil deoarece dietele pe bază de plante ajută la pierderea în greutate și includ multe alimente bogate în fibre și sărace în grăsimi nesănătoase și zahăr adăugat.

 

Dieta sănătoasă cu alimente vegetale a inclus alimente precum cereale integrale, fructe, legume, nuci, leguminoase și uleiuri vegetale, iar dieta mai puțin sănătoasă cu alimente vegetale a inclus alimente precum sucuri de fructe, băuturi îndulcite, cereale rafinate și dulciuri .

Cercetări suplimentare au descoperit că la persoanele cu diabet zaharat de tip 2, reducerea HbA1c (media de 3 luni a valorilor glicemiei) a fost mai mare la persoanele cu diete pe bază de plante decât la cele cu diete convenționale .

Cancer

Tiparele alimentare bogate în alimente nutritive din plante, cum ar fi fructele, legumele și leguminoasele și sărace în alimente ultra-procesate sunt asociate cu un risc mai scăzut de anumite tipuri de cancer.

Cercetările sugerează că dietele vegetariene sunt asociate cu o incidență generală mai scăzută a tuturor cancerelor, dar în special a cancerelor colorectale .

Prin urmare, încorporarea mai multor alimente vegetariene prin consumul flexitar poate reduce riscul de cancer.