Acneea rozacee și Boala Alzheimer. Care este conexiunea?

Persoanele cu rozacee par să aibă un risc ușor mai mare de a dezvolta demență și, în special, boala Alzheimer, în comparație cu persoanele fără afecțiunea inflamatorie cronică a pielii.Cercetătorii au descoperit că persoanele cu rozacee au un risc crescut de demență – în special boala Alzheimer.

Există dovezi că rozaceea este asociată cu niveluri mai ridicate de anumite proteine ​​care au fost, de asemenea, implicate în diferite tulburări de pierdere a creierului, cum ar fi boala Alzheimer și alte forme de demență . Proteinele includ metaloproteinaze de matrice și peptide antimicrobiene.

Când au analizat datele, cercetătorii au descoperit că, în comparație cu pacienții care nu aveau plângerea cutanată, cei cu rozacee aveau un risc mai mare de demență cu 7% și un risc crescut cu 25% de apariție a bolii Alzheimer, persoanele în vârstă având un risc mai mare. .

Pentru femei, riscul crescut de boala Alzheimer legat de rozacee a fost de 28 la sută, în timp ce pentru bărbații cu tulburare de piele a fost de 16 la sută.

Simptome neurologice, neuropsihiatrice proeminente.

Cel mai frecvent simptom precoce al Alzheimer este dificultatea de a-și aminti informațiile nou învățate.
Modificările Alzheimer încep de obicei în partea creierului care afectează învățarea. Pe măsură ce boala Alzheimer avansează prin creier, aceasta duce la simptome din ce în ce mai severe, inclusiv dezorientare, dispozitie și schimbări de comportament; adâncirea confuziei despre evenimente, timp și loc; suspiciuni nefondate cu privire la familie, prieteni și îngrijitori profesioniști; pierderi mai grave de memorie și modificări de comportament; și dificultăți de vorbire, de înghițire și de mers.

Când au limitat analiza la cazurile de rozacee care au fost diagnosticate de un dermatolog din spital, cercetătorii au descoperit că riscul crescut de demență și boala Alzheimer era de 42%, respectiv 92%.

Un subtip de pacienți prezintă simptome neurologice proeminente, cum ar fi dureri de arsură și usturime la nivelul pielii, migrene și simptome neuropsihiatrice, ceea ce sugerează o legătură între rozacee și bolile neurologice.

Dovezile emergente sugerează că rozaceea poate fi legată de tulburări neurologice, inclusiv boala Parkinson și acum, de asemenea, boala Alzheimer.

Este indicat ca pacienții cu rozacee să nu presupună că afecțiunea pielii înseamnă că vor dezvolta demență.

Există anumite mecanisme de bază pe care rozaceea și boala Alzheimer par să le împărtășească, iar acest lucru poate explica legătura, dar nu știm dacă unul îl provoacă pe celălalt.

Cercetătorii sugerează că medicii ar trebui să aibă în vedere simptomele disfuncției cognitive la pacienții în vârstă cu rozacee și că numai studiile ulterioare pot dezvălui dacă tratarea cuperozei poate modifica și riscul pacienților de a dezvolta demență.