Stresul si afecțiunile autoimune. Care este legătura dintre ele?

Mulți pacienți descriu un eveniment stresant care precede debutul bolii lor autoimune. Stresul ar putea fi moartea unei persoane dragi, conflict conjugal sau pierderea locului de muncă. Aceste evenimente sunt doar câteva dintre cele care au fost listate, validate și clasate pe Scara de stres Holmes și Rahe, un instrument standardizat utilizat pentru a determina probabilitatea ca nivelul de stres al cuiva să contribuie la dezvoltarea bolii.

Deci, cum rămâne cu stresul ca factor de risc pentru bolile autoimune? Multe studii retrospective au constatat că o proporție mare (până la 80%) dintre pacienți au raportat stres emoțional neobișnuit înainte de debutul bolii autoimune. Cu toate acestea, din cauza naturii stresului, demonstrarea faptului că acesta provoacă de fapt boli autoimune sau descrierea mecanismului de cauzalitate este o sarcină dificilă.

Ar trebui să rezolvăm dieta și medicamentele și o multitudine de alți factori pentru a face această legătură. Cu toate acestea, au existat studii necontrolate care indică faptul că stresul traumatic din copilărie a crescut probabilitatea apariției unei boli autoimune diagnosticate la zeci de ani de la vârsta adultă. Există, de asemenea, dovezi că hormonii induși de stres, în special pe o bază cronică, pot duce la modificări ale sistemului imunitar. Cu toate acestea, înțelegerea noastră a acestui proces este încă limitată și tratamentele sunt încă în evoluție.

LEGĂTURA DINTRE TRAUMĂ ȘI BOLI AUTOIMUNE 

Între cercetările pe care le avem la dispoziție, și clienții pe care îi tratăm la Awakenings, este clar că există o relație între stres și corpul fizic . Nu este clar de ce este așa, dar este cu siguranță de înțeles. La urma urmei, mintea și corpul sunt „una” și nu sunt separate unul de celălalt. Acesta este motivul pentru care persoanele care primesc tratament pentru abuz de substanțe, boli mintale, tulburări de alimentație și altele se descurcă cel mai bine cu o abordare holistică.

Iată câteva motive pentru care cercetătorii cred că traumele de bază și bolile autoimune au o legătură atât de puternică:

  • Modificări biologice. La persoanele cu PTSD, în organism au loc modificări biologice. Aceste modificări cresc inflamația, activează anumite gene și accelerează eliberarea celulelor imune.
  • Intestin permeabil. Intestinul stochează un microbiom vast de bacterii, viruși, agenți patogeni și ciuperci care interacționează cu creierul. Atunci când aceste organisme nu mai sunt în echilibru, pot cauza probleme organismului, inclusiv sindromul intestinului permeabil . Pe măsură ce toxinele intră în sânge, declanșează un răspuns imunitar.
  • Creșterea cortizolului. Sistemul imunitar este sensibil la stres. Cortizolul este un hormon de stres și are mult control asupra sistemului imunitar. Când trece prin perioade de stres, organismul eliberează mai mult cortizol, ceea ce duce la inflamație și afectarea sistemului imunitar.
  • Inflamație sistemică. Stresul afectează unele tipuri de imunitate și activează altele. Din păcate, atunci când activează imunitatea, tinde să crească inflamația sistemică. Aceasta poate fi o mare problemă pentru persoanele care sunt deja predispuse la boli autoimune.