Cum afectează parenting-ul mult prea strict viața copilului?

Ai putea crede, ca părinte, că dacă te comporți strict, atunci copilul tău se va comporta bine. Dar cercetările și studiile au arătat că se întâmplă invers. Părintul strict duce la copiii care se comportă mai rău decât alții și suferă de o stimă de sine scăzută.

 

Alte câteva motive pentru care a fi strict este dăunător:

 

Autoreglarea devine deficitară.

Responsabilitatea și autodisciplina trebuie să fie învățate de copiii înșiși. Când le pui limite aspre, ei nu învață niciodată să se auto-regleze. Dacă ei cred că limitele nu sună prea aspre, vor învăța să le accepte. Dar limitele impuse acestora nu ar trebui să fie niciodată controlante. Dacă se întâmplă acest lucru, copiii se văd controlați și nimănui nu îi place să fie controlat.

Insufli frică.

Dacă sunteți autoritar (parenting în care există cerințe mari și simpatie scăzută) în loc să fiți empatic, atunci copiii tăi se vor speria de tine. Le insuflați puterea fricii. Acest lucru declanșează un lanț vicios de evenimente. Când țipi, vor țipa și ei.

 

Furia și depresia.

Parentingul autoritar îi face adesea pe copii să creadă că o parte din ei este inacceptabilă. Ei simt că părinții lor nu ar înțelege. Îi face susceptibili la probleme de management al furiei și depresie.

Să se supună orbește celor de la putere:  copiii crescuți în gospodării stricte încep să creadă că puterea este întotdeauna corectă. Ei învață să se supună orbește. Acest lucru îi face vulnerabili la presiunea colegilor. De asemenea, ei nu învață niciodată să-și asume responsabilitatea pentru acțiunile lor.

 

Rebelitate.

Copiii tind să fie mai supărați și să devină rebeli atunci când au părinți stricti. Nevoia de a se elibera și de a nu se conforma limitelor non-empatice care îi obligă să acționeze. S-ar putea chiar să nutrească gânduri despre plecarea de acasă și fuga.

 

Minciuna.

Parentingul strict creează mincinoși excelenți. Copiii învață să mintă atunci când au probleme. Ei cred că minciunile își vor liniști părinții și pot scăpa cu orice.

 

Deteriorarea relației părinte-copil.

Dacă ești strict și nu îți schimbi comportamentul autoritar, atunci îți dăunează relației cu copiii tăi. Empatia naturală lipsește la părinții stricti. Nu-ți înțelegi copilul, iar copilul tău nu are chef să-și împartă viața cu tine. Se creează o divizare între părinte și copil. Copiii nu trec niciodată peste asta pe măsură ce cresc. Dacă doriți să discutați despre orice problemă specifică, puteți consulta un medic și puteți pune o întrebare gratuită.

Parentingul sever slăbește interesul copiilor față de școală pentru că, fiind hărțuiți, certați, abuzați mai mereu, energia, interesul, preocuparea lor nu mai ține de ce și-ar dori să facă sau să obțină în viitor. Nu se mai gândesc la fel fel de adulți vor să devină când grija lor principală e să scape basma curată încă o zi și încă o zi. Și pentru că nevoile emoționale nu le sunt satiusfăcute de cei care ar trebui să fie principalele figuri de attachment din viețile lor, ei își vor căuta validarea dinspre gașcă, colegi, prieteni. Iar aici e loterie.

Lipsa parentingului sever nu înseamnă neapărat parenting iresponsabil, în care copilul face ce vrea, când vrea. Parenting responsabil, în urma căruia există cele mai mari șanse de a vedea copii adaptabili, curioși, dornici să învețe, echilibrați, siguri pe ei, capabili să ia decizii bune singuri, se bazează pe limite stabilite cu răbdare, explicații și discuții, respect reciproc și iubire mărturisită.