Beneficiile tenisului de câmp asupra sănătății.

Sportul cu rachetă este o alegere extraordinară pentru sănătatea ta. Un antrenament pentru întregul corp , tenisul implică numeroase sisteme de organe și grupuri de mușchi.

Cu siguranță îți va face inima să bată, quads-ul și ischio-jambierii să se activeze și partea ta competitivă va fi angajată – totul în timp ce petreci timp în aer liber cu un prieten. Iată o privire asupra celor nouă beneficii fizice (și mintale) ale tenisului pentru oameni de toate vârstele

Sprijină sănătatea cardiovasculară 

Activitatea aerobă de orice fel funcționează pentru a vă întări inima. Săritul pentru leagănul perfect, alergarea pe teren și urmărirea mingilor fugitive sunt câteva dintre activitățile care vă cresc ritmul cardiac în timp ce jucați tenis.

Pe măsură ce ritmul cardiac crește, respirația devine mai profundă și mai rapidă, crescând oxigenul și fluxul de sânge în întregul corp – toate acestea contribuind la un sistem cardiovascular mai puternic.

Un studiu din 2017 a constatat că participarea la sporturi cu rachetă a fost legată de o reducere cu 56% a deceselor cauzate de boli cardiovasculare (și o reducere cu 47% a riscului de deces din orice cauză).

Ajută la pierderea în greutate 

Angajarea în exerciții aerobice prin tenis nu vă protejează doar inima, ci vă poate ajuta și să pierdeți în greutate , dacă acesta este un obiectiv personal. Într-un studiu din 2012, cercetătorii au descoperit că bărbații și femeile obezi care au adăugat exerciții aerobice în rutina lor cinci zile pe săptămână au pierdut cantități semnificative de greutate în decurs de 10 luni, chiar și atunci când nu au făcut nicio modificare în dieta lor .

În funcție de greutatea ta și de intensitatea jocului tău, poți arde câteva sute de calorii pe oră jucând tenis. Combină această activitate cu o dietă sănătoasă pentru a menține o greutate sănătoasă.

Mărește aria de mișcare

Mișcările largi ale tenisului, cum ar fi balansarea și atingerea, sunt un mijloc excelent de a vă crește aria de mișcare. Aceste mișcări dinamice de întindere vă lubrifiază articulațiile și întăresc mușchii și tendoanele. 4 Cu toate acestea, dacă abia începi pe teren, este inteligent să faci drum până la aceste mișcări pentru a preveni rănirea .

Înainte de meciul tău de tenis, o încălzire este importantă pentru a reduce riscul de accidentare și pentru a-ți îmbunătăți performanța.

Mișcați-vă articulațiile prin intervalul lor normal de mișcare (nu întindere) pentru a obține fluxul de sânge în mușchii pe care îi veți folosi pe teren; în special umerii, genunchii și coloana vertebrală toracică. O serie de repetări controlate care imită mișcările tale pe teren este cea mai bună modalitate de a-ți pregăti corpul.

Îmbunătățește echilibrul

Un echilibru bun este o necesitate în tenis (cel puțin, dacă nu te vei răsturna de fiecare dată când te apleci pentru un backhand). Folosind o rachetă, vă antrenați corpul să-și mențină echilibrul în timp ce loviți și serviți cu o extensie de două picioare a brațului.

Reduce riscul de osteoporoză

Osteoporoza apare atunci când crearea unui os nou nu poate ține pasul cu deteriorarea osului vechi, ceea ce face ca oasele să se rupă mai ușor. Cel mai frecvent, această afecțiune afectează femeile, iar riscul crește pe măsură ce îmbătrânești.

Deși ați putea crede că exercițiile fizice ar crește riscul de fracturi, de fapt opusul este adevărat. Multe tipuri de exerciții ajută la prevenirea osteoporozei, în special exercițiile cu greutate.

În tenis, de fiecare dată când ridici racheta, lucrezi împotriva gravitației. Această forță exercitată asupra oaselor tale le ajută să devină mai puternice.

Promovează agilitatea

Cui nu i-ar plăcea să fie mai agil ? Jocul elegant al picioarelor din tenis te poate ajuta să fii mai ușor pe picioare.

Tenisul nu este un sport în linie dreaptă. Jucătorii trebuie să acopere terenul, ceea ce necesită modele de mișcare înainte și înapoi, dintr-o parte în parte și în diagonală. Jucătorii de tenis își schimbă frecvent direcția, se opresc și pornesc, accelerează și decelerează. De asemenea, trebuie să-și schimbe poziționarea verticală pentru mingi joase, precum și pentru voleuri și servicii.

Această schimbare constantă a mișcării în tenis antrenează corpul și creierul să se adapteze mai rapid.

Îmbunătățește controlul motorului 

Controlul motorului este conștientizarea și capacitatea de a stabiliza o parte a corpului în timp ce o altă parte a corpului se mișcă.

În tenis, controlul motorului este necesar atunci când îți miști brațul pentru a balansa racheta. În același timp, mușchii nucleului îți stabilizează șoldurile, astfel încât să nu cazi în timp ce te balansezi.

Nu doar brațele și picioarele tale pot deveni mai coordonate din sporturile cu rachetă. Rotația corpului, oprirea și pornirea, precum și atingerea și echilibrarea necesare tenisului vă pot stabiliza, de asemenea, nucleul.

 

Crește expunerea la vitamina D

Obținerea adecvată a vitaminei D a fost asociată cu un sistem imunitar mai puternic, cu o sănătate mai bună a inimii și cu un risc redus de cancer.  Cu toate acestea, mulți oameni au deficit de acest nutrient esențial.

Jocul de tenis în aer liber vă permite să absorbiți vitamina D din expunerea la soare. Unele studii au arătat că organismul primește cea mai mare cantitate de vitamina D de la lumina soarelui în apropierea prânzului, așa că luați în considerare să vă programați meciul în jurul prânzului, atâta timp cât nu este prea cald la acea oră. 10

Doar nu uitați să purtați protecție solară ! Prea multă radiație UV de la expunerea la soare crește riscul de cancer de piele.