Ficatul nu doare! Semne care iti arata ca ceva nu e in regulă.

Unele dintre semnele și simptomele de avertizare ale disfuncționalității ficatului sunt următoarele:

Există oboseală sau neliniște constantă.

Durerea surdă în abdomen este unul dintre primele semne ale unei probleme potențial grave.

Icterul este îngălbenirea pielii și a albului ochilor care apare atunci când ficatul nu reușește să elimine bilirubina din organism.

Sângerarea sau vânătăile ușoare pot apărea atunci când ficatul nu reușește să producă proteine ​​adecvate de coagulare a sângelui.

Edemul (umflarea picioarelor cu lichid) apare atunci când ficatul nu poate produce suficientă albumină, ceea ce duce la un nivel scăzut de albumină în sânge.

Există oboseală de cauză necunoscută, dar poate fi asociată cu o funcție metabolică slăbită a ficatului.

Când ficatul funcționează defectuos, toxinele se acumulează în sânge și pot ajunge la creier, afectând funcția creierului și ducând la confuzie , dezorientare sau uitare.

Deoarece bilirubina este de obicei excretată prin rinichi, ea transformă urina în culoare închisă.

Deoarece producția de bilă este de obicei scăzută sau fluxul de bilă din ficat este blocat într-un ficat defect, scaunele devin de obicei de culoarea argilei.

Când toxinele se acumulează, ele provoacă tulburări digestive, ducând la greață și vărsături.

    1. Deoarece ficatul joacă un rol important în întreținerea sistemului digestiv , un ficat defectuos poate provoca pierderea poftei de mâncare .
    2. Asocierea dintre somnolență și funcționarea defectuoasă a ficatului este complexă, dar se crede că sunt implicate diferite mecanisme.
  • Expunerea la toxine – Unele substanțe chimice de uz casnic pot trece în fluxul sanguin și pot dăuna ficatului. Toxinele pot proveni și din pesticidele folosite pe alimentele pe care le consumați sau din compușii din mediul dvs. de lucru.
  • Suplimente – Diverse ierburi și suplimente pot ajunge să provoace probleme ficatului dumneavoastră.
  • Consumul de alcool – Consumul prea mult de alcool poate duce la umflarea ficatului, ducând la cicatrici și leziuni care pot fi permanente.
  • Alte probleme de sănătate care pot duce la potențiale probleme hepatice includ excesul de greutate, diabetul sau un nivel ridicat de colesterol . Puteți fi mai predispus la probleme hepatice dacă există antecedente familiale de boli hepatice .

Ciroză

Ciroza hepatică este o afecțiune medicală în care ficatul se termină cu cicatrici și leziuni permanente. Acest lucru are ca rezultat țesutul cicatricial depășind țesutul hepatic sănătos. Deoarece țesutul cicatricial blochează fluxul sanguin normal, este posibil ca ficatul să nu mai fie capabil să îndeplinească funcții de rutină, cum ar fi procesarea nutrienților și producerea de proteine ​​vitale. Ciroza hepatică continuă poate duce la insuficiență hepatică.