Prebioticele. De ce avem nevoie de ele ?

Beneficii prebiotice.

O dietă bogată în prebiotice promovează sănătatea sistemului digestiv prin stimularea creșterii microorganismelor benefice.

Fermentarea prebioticelor produce acizi grași cu lanț scurt (SCFA) , inclusiv acetat, propionat și butirat. Ele joacă un rol important în sănătatea intestinală și metabolică.

De exemplu, SCFA furnizează energie pentru colonocite și sunt implicați în producția de mucus, reglarea pH-ului intestinal și multe altele.

Pe lângă sănătatea intestinală, prebioticele influențează funcția imunitară, reglarea zahărului din sânge , apetitul și consumul de energie .

Studiile sugerează că atunci când sunt luate în cantități specifice, prebioticele pot îmbunătăți sănătatea în diferite moduri.

Poate îmbunătăți anumite afecțiuni intestinale

Deoarece prebioticele stimulează creșterea bacteriilor benefice și îmbunătățesc anumite aspecte ale sănătății intestinale, ele pot aduce beneficii celor care au afecțiuni legate de intestine, cum ar fi constipația .

O analiză din 2020 a remarcat că tratamentul cu inulină, un tip de prebiotic, poate aduce beneficii persoanelor care suferă de sindromul colonului iritabil (IBS) cu constipație .

Poate îmbunătăți frecvența și consistența scaunului, precum și timpul de tranzit intestinal sau timpul necesar alimentelor pentru a trece prin tractul digestiv .

Cu toate acestea, o analiză din 2021 a găsit dovezi limitate că tratamentul cu prebiotice – sau prebiotice amestecate cu probiotice (sibiotice) – este util pentru tratarea IBS și că calitatea studiilor existente este scăzută .

Deci, majoritatea experților, inclusiv Colegiul American de Gastroenterologie, nu recomandă prebioticele ca tratament pentru IBS.

O altă revizuire din 2020, care a inclus 21 de studii controlate randomizate, a constatat că tratamentele prebiotice au fost eficiente pentru îmbunătățirea consistenței scaunelor, a numărului de mișcări intestinale și a balonării la persoanele cu constipație cronică.

Cu toate acestea, cercetătorii au remarcat că nu este încă clar care formulare prebiotică este cea mai bună pentru tratarea constipației .

Chiar dacă sunt necesare mai multe cercetări pentru a evalua eficacitatea suplimentelor prebiotice asupra constipației și IBS, consumul unei diete bogate în alimente bogate în prebiotice susține sănătatea generală a intestinului și poate ajuta la stimularea creșterii microorganismelor benefice.

Poate îmbunătăți sănătatea metabolică

Consumul unei diete bogate în prebiotice și administrarea de suplimente cu prebiotice poate aduce beneficii anumitor aspecte ale sănătății metabolice, inclusiv nivelurile de zahăr din sânge, colesterol și trigliceride .

Cu toate acestea, nu toate studiile despre prebiotice la aceste populații au găsit beneficii.

Un mic studiu randomizat, dublu-orb încrucișat din 2021, care a inclus 29 de persoane cu diabet zaharat de tip 2, a constatat că tratamentul cu 16 grame de ITF pe zi, timp de 6 săptămâni, nu a avut niciun efect asupra nivelului de zahăr din sânge după masă sau a postului, în comparație cu un tratament de control.

În timp ce suplimentele prebiotice pot ajuta la îmbunătățirea anumitor aspecte ale sănătății metabolice la persoanele cu prediabet și diabet de tip 2, sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma aceste beneficii potențiale.

Alte beneficii potențiale

Pe lângă faptul că au posibile beneficii pentru sănătatea metabolică și potențialul de a îmbunătăți anumite afecțiuni digestive, prebioticele pot beneficia de sănătate în următoarele moduri.

  • Poate reduce markerii inflamației. O revizuire din 2017 a constatat că 14 din cele 29 de studii prebiotice incluse au raportat o scădere semnificativă a unuia sau mai multor markeri ai inflamației sistemice. SCFA pot ajuta la reducerea inflamației prin menținerea sănătății mucoasei intestinale și prevenirea mișcării moleculelor proinflamatorii de-a lungul peretelui intestinal .
  • Poate reduce apetitul și pofta de mâncare. Unele studii au descoperit că suplimentarea cu prebiotice precum galacto-oligozaharidele și inulina îmbogățită cu oligofructoză poate reduce apetitul și pofta pentru anumite alimente, cum ar fi alimentele cu zahăr .
  • Poate ajuta la reducerea grăsimii corporale. O revizuire din 2021 care a inclus 27 de studii a concluzionat că sibioticele, sau combinația de probiotice și prebiotice, pot ajuta la pierderea în greutate și la pierderea grăsimilor la persoanele supraponderale sau obezitate .