Fibroza pulmonară. Cauze. Screening.

Fibroza pulmonară este un grup de boli pulmonare grave care afectează sistemul respirator . Fibroza pulmonară cicatrici și îngroașă țesutul pulmonar. Ea afectează țesutul de legătură din plămân și alveolele (sacii de aer din interiorul plămânilor).

Leziunile pulmonare se agravează treptat în timp. Țesuturile pulmonare dure și rigide nu se extind atât de bine cum ar trebui, ceea ce face respirația mai dificilă. Fibroza pulmonară poate provoca dificultăți de respirație atunci când faceți sarcini de rutină care nu păreau niciodată obositoare înainte.

Ce cauzează fibroza pulmonară?

Multe lucruri (cum ar fi fumatul) pot duce la fibroză pulmonară. Adesea, cauza rămâne necunoscută (fibroză pulmonară idiopatică). Unele tipuri de fibroză pulmonară pot apărea în familii.

Cine are mai multe șanse de a face fibroză pulmonară?

Anumiți factori de risc, cum ar fi fumatul, pot crește probabilitatea de a dezvolta fibroză pulmonară. Dar chiar dacă ai unul sau mai mulți factori de risc nu înseamnă că vei face cu siguranță boala într-o zi.

Alți factori de risc ai fibrozei pulmonare includ:

  • Vârsta înaintată: Majoritatea persoanelor care suferă de fibroză pulmonară o dezvoltă în a doua jumătate a vieții, între 50 și 70 de ani.
  • Sex biologic masculin: fibroza pulmonară afectează mai mulți bărbați decât femei. Cu toate acestea, cazurile la femei au crescut în ultimii ani.
  • Fumatul: fumatul crește riscul de a face fibroză pulmonară.
  • Lucrul în jurul prafului sau fumului : Inhalarea regulată a substanțelor chimice sau a substanțelor periculoase poate afecta plămânii. Fermierii, fermierii, frizerii, tăietorii de pietre/lustruitorii și lucrătorii din metale pot fi expuși unui risc crescut.
  • Alte afecțiuni medicale: în unele cazuri, o altă afecțiune medicală (cum ar fi boala autoimună artrita reumatoidă sau o infecție virală) duce la fibroză pulmonară.
  • Alți factori: expunerea la radiații, cum ar fi terapia cu radiații pentru tratarea cancerului , poate deteriora țesutul pulmonar. La fel pot face unele medicamente, inclusiv chimioterapia și anumite medicamente pentru inimă.

Fibroza pulmonară poate arăta mult ca alte boli pulmonare mai frecvente, ceea ce poate face diagnosticul dificil. De asemenea, furnizorul dumneavoastră poate comanda unul sau mai multe teste pentru a diagnostica fibroza pulmonară:

  • Teste de sânge: Furnizorul dumneavoastră poate comanda analize de sânge pentru a exclude alte boli sau motive pentru simptomele dumneavoastră. Testele de laborator pot ajuta, de asemenea, furnizorii să urmărească progresia bolii (cum vă afectează corpul în timp) după diagnostic.
  • Teste imagistice: o radiografie toracică sau o scanare CT poate ajuta la excluderea altor boli legate de plămâni. Aceste imagini pot arăta clar cicatricile pulmonare și pot confirma un diagnostic de fibroză pulmonară.
  • Teste de respirație: Aceste teste sunt numite și teste ale funcției pulmonare . Diferite dispozitive măsoară funcția și capacitatea plămânilor (cât de bine funcționează plămânii).
  • Studiu de desaturare a oxigenului: acest test măsoară nivelul de oxigen din sângele dumneavoastră. Mergi timp de șase minute cu o sondă atașată de deget sau de frunte.
  • Biopsie: Un chirurg prelungește o mică probă de țesut pulmonar printr-o mică incizie în coaste. Furnizorii efectuează uneori o biopsie pulmonară pentru a confirma diagnosticul de fibroză pulmonară.