Perii sau bureți?

– Prof. dr. ing. Anca-Ioana Nicolau și Prof. dr. ing. Daniela Borda

În majoritatea gospodăriilor românești, la spălatul vaselor se utilizează bureții, la fel ca în multe alte țări europene, în timp ce în tările nordice se folosesc periile.

Un studiu recent, coordonat de cercetătorii de la Nofima, prestigiosul institut de cercetare pentru alimenta din Norvegia, arată ca bacteriile pot crește și supraviețui perioade mai lungi de timp în bureții de bucătărie, în comparație cu periile. Explicația o reprezintă faptul că, fată de perii, bureții rețin mai bine resturile de mâncare și mențin apa o perioada mai mare de timp, ceea ce permite bacteriilor să se hrănească, să se multiplice și sa-i trasforme într-o sursă de contaminare, în loc să fie un ajutor pentru igienizarea veselei.

Studiile au arătat că:

  • în bureții de vase pot exista mai mult de 362 de specii diferite de bacterii
  • bureții uzați pot avea până la 45 de miliarde de bacterii pe cm2,
  • într-un singur burete pot fi prezente aproximativ 5 trilioane de bacterii

Chiar dacă nici în periile, nici în bureții colectați de la consumatori nu au fost găsite bacterii patogene, numărul de bacterii a fost mai mic în perii, decât în bureți. Tipuri similare de bacterii nepatogene au fost găsite în ambele ustensile de curățare.

Când cercetătorii au contaminat periile și bureții cu bacterii din genul Salmonella și Campylobacter, au descoperit o reducere semnificative a numărului acestora în periile lăsate să se usuce peste noapte. Ceea ce nu s-a întâmplat la periile păstrate într-o pungă de plastic sau la bureți, indiferent de condițiile de păstrare ale acestora. În bureții umezi, bacteriile au crescut până la niveluri ridicate, iar Salmonella a supraviețuit mai mult de o saptămână în 2 din cele 3 tipuri de bureți testați. În perii, toate bacteriile au murit în timp, iar Campylobacter și Salmonella au ajuns sub limita de detecție dupa 1 și respectiv 3 zile.

Deși multe bacterii care pot fi vehiculate pe bureți nu sunt dăunătoare, cele care sunt – cum ar fi Salmonella- se poate răspândi de la bureți la mâini, suprafețe de bucătărie și echipamente și pot îmbolnăvi oamenii.

Ceea ce i-a surprins cel mai bun pe cercetători a fost că, în ceea ce privește creșterea bacteriilor, nu au contat modalitățile de curătare/igienizare a bureților și nici cât de des a făcut acest lucru. Deși, dezinfecția cu clor, curătarea în mașina de spălat vase și fierberea sunt metode eficiente atât pentru decontaminarea bureților, cât și a periilor, după prima utilizare/reutilizare, bureții redevin un mediu propice pentru dezvoltarea bacteriilor. Astfel, cercetătorii au concluzionat că periile, care se usucă rapid între utilizari, vehiculează un număr mai mic de bacterii decât în bureți.

Prin urmare, specialiștii Safe Consume* vă recomandă să renuntați la obiceiul de a folosi bureți și să treceți la a utiliza periile de vase. Fabricat din silicon sau material plastic, periile sunt o alegere mai bună, atât din punct de vedere igienic, pentru că se vor usca foarte repede și nu permite creștere bacteriilor, dar și din punct de vedere al sustenabilității mediului înconjurător, pentru că vor putea fi folosite pentru o perioadă mai lungă de timp, pot produce, ca urmare a folosii în timp îndelungat, mai putine deșeuri decât bureții și vor scădea costurile de întreținere ale gospodării dumneavoastră.

Dacă, totuși, nu vă simțiti pregătiți, să renunțați la bureții de vase, spălati-i și scurgeți-i bine de apă după utilizare pentru a favoriza uscarea lor. Specialiștii recomandă înlocuireaa bureților dupa 2-3 săptămâni de utilizare, dar acest lucru trebuie să țină seama și de cât de intens sunt utilizați în această perioadă de timp.