Retenția urinară. Cauze. Diagnostic. Prevenție.

Retenția urinară este golirea incompletă a vezicii urinare sau oprirea urinarii.

Retenția urinară poate fi

  • Acută

  • Cronică

Cauzele includ afectarea contractilității vezicii urinare, obstrucția ieșirii vezicii urinare , disinergia detrusor-sfincterului (lipsa coordonării între contracția vezicii urinare și relaxarea sfincterului) sau o combinație.

Retenția este cea mai frecventă în rândul bărbaților, la care anomaliile prostatei sau structurile uretrale provoacă obstrucția ieșirii. La orice gen, retenția se poate datora medicamentelor (în special cele cu efecte anticolinergice, inclusiv multe medicamente fără prescripție medicală), impactului fecal sever (care crește presiunea asupra trigonului vezicii urinare) sau vezicii urinare neurogene la pacienții cu diabet zaharat , scleroză multiplă, boala Parkinson sau o intervenție chirurgicală pelvină anterioară care a dus la denervarea vezicii urinare.

Retenția urinară poate fi asimptomatică sau poate cauza frecvența urinară , senzația de golire incompletă și incontinență de urgență sau de exces. Poate provoca distensie abdominală și durere. Când retenția se dezvoltă lent, durerea poate fi absentă. Retenția de lungă durată predispune la ITU și poate crește presiunea vezicii urinare, provocând uropatie obstructivă .

Diagnostic

  • Măsurarea volumului rezidual postmictional

 

Diagnosticul este evident la pacientii care nu pot anula. La cei care pot miccionala, golirea incompleta a vezicii urinare este diagnosticata prin cateterism postmictional sau ultrasonografie care arata un volum de urina rezidual crescut. Un volum < 50 ml este normal; < 100 ml este de obicei acceptabil la pacienții > 65 de ani, dar anormal la pacienții mai tineri. Alte teste (de exemplu, analize de urină, analize de sânge, ultrasonografie, teste urodinamice, cistoscopie , cistografie) sunt efectuate pe baza constatărilor clinice.

Scanarea vezicii urinare

Scanerele cu ultrasunete moderne emit unde ultrasunete într-un singur plan, astfel încât ecoul care se întoarce apare ca o secțiune transversală a organului scanat.

Vezica urinară este de obicei scanată trans-abdominal, folosind o sondă cu ultrasunete pe abdomen în regiunea suprapubiană, pentru a oferi vederi transversale și sagitale (Fig 1).

O scanare arată vezica urinară ca o structură asemănătoare unui glob, cu interfața dintre peretele vezicii urinare și urină prezentând o demarcație clară. Peretele vezicii urinare are o suprafață simetrică, netedă, ușor curbată. Într-o scanare transversală, forma sa poate varia de la aproape circulară la pătrată.

Tratament

  • Cateterismul uretral și tratamentul cauzei

 

Ameliorarea retenției urinare acute necesită cateterism uretral . Tratamentul ulterior depinde de cauză. La bărbații cu hiperplazie benignă de prostată , medicamentele (de obicei blocante alfa-adrenergice sau inhibitori de 5-alfa-reductază) sau intervenția chirurgicală pot ajuta la scăderea rezistenței la evacuarea vezicii urinare.

 

Niciun tratament nu este eficient pentru afectarea contractilității vezicii urinare; cu toate acestea, reducerea rezistenței la ieșire cu blocante alfa-adrenergice poate crește golirea vezicii urinare.

 

Este adesea necesară autocateterizarea intermitentă sau cateterismul permanent. Un tub suprapubian rezident sau o derivație urinară este o ultimă soluție.