Efectele benefice ale plimbărilor de după masă.

După o masă satisfăcătoare cu familia și prietenii , dacă o mică voce din interior vă spune că este timpul să plecați la o plimbare, poate doriți să ascultați. O plimbare după masă nu este doar o modalitate plăcută de a te bucura de conexiunea socială cu ceilalți, dar oferă și beneficii surprinzătoare pentru sănătatea ta. De la o digestie îmbunătățită la o mai bună gestionare a zahărului din sânge, o tură în jurul blocului (sau mai departe) ar putea fi doar tușa finală perfectă pentru o masă.

Poate îmbunătăți digestia

Înghiontul intern pe care îl puteți simți pentru a vă ridica și a ieși după o masă ar putea veni din intestine. Cercetările arată că mișcările după masă vă pot ajuta de fapt să vă digerați mai bine alimentele.

Într-o meta-analiză din 2014 a 20 de studii, mersul pe jos a fost asociat cu o golire gastrică mai rapidă (rata cu care organismul mișcă alimentele prin stomac).

Alte cercetări, mai recente, au arătat că activitatea fizică poate îmbunătăți simptomele sindromului de colon iritabil (IBS). Potrivit unui studiu din 2020, severitatea simptomelor gastro-intestinale la tinerii cu IBS a fost redusă atunci când au făcut mai mulți pași în ziua lor. (Cu toate acestea, nu este clar dacă au mers imediat după masă.)

Deși unii oameni pot experimenta indigestie din cauza transpirației după masă, în general, activitatea fizică pare să aibă un efect protector asupra riscurilor de cancer de colon și, posibil, a altor boli ale tractului gastrointestinal.

Poate ajuta la reducerea nivelului de zahăr din sânge

Persoanele cu diabet zaharat sau alte probleme de zahăr din sânge ar putea beneficia în special de ieșirea după masă . O plimbare după masă vă poate ajuta să vă echilibrați glicemia.

Într-un mic studiu din 2013, adulții în vârstă cu pre-diabet au experimentat un control glicemic mai bun din mers pe jos după masă decât din simpla plimbare de dimineață.

Un alt studiu a dat rezultate echivalente, constatând că persoanele cu diabet de tip 2 aveau valori mai bune ale glicemiei atunci când mergeau după masă, comparativ cu o singură plimbare zilnică. Cele mai dramatice îmbunătățiri au avut loc atunci când mergeam după cină.  Pare un motiv bun pentru a face o plimbare rapidă înainte de a vă instala în activități mai sedentare pentru seară!

Poate ajuta la reglarea tensiunii arteriale

Probabil ați auzit că exercițiile fizice sunt un mijloc util de scădere a tensiunii arteriale. Ceea ce poate nu ați auzit este că plimbările scurte de-a lungul zilei (cum ar fi după mese) ar putea oferi și mai multe rezultate pentru hipertensiune decât un exercițiu mai lung.

Potrivit unui studiu din 2016, efectele acumulate ale acceselor de 10 minute de activitate fizică au redus semnificativ tensiunea arterială diastolică la persoanele cu prehipertensiune arterială.

Orele de masă pot servi ca un declanșator convenabil pentru a lucra în aceste perioade mai scurte de exerciții ușoare.

Poate reduce riscul de boli cardiace

Pe măsură ce lucrați pentru a vă scădea tensiunea arterială cu plimbări după masă, veți face organismului dumneavoastră favoarea suplimentară de a reduce riscul de boli de inimă. Persoanele care își mențin tensiunea arterială în limite sănătoase au o incidență mai mică a bolilor cardiovasculare și a accidentului vascular cerebral.

Poate reduce balonarea

Indiferent dacă suferiți de balonare ca urmare a supraalimentului ocazional, a sensibilităților alimentare sau a sindromului de colon iritabil, o plimbare ar putea fi exact lucrul pentru a îmblânzi o burtă întinsă.

După cum s-a discutat mai sus, cercetările indică faptul că cu cât oamenii cu IBS fac mai mulți pași într-o zi, cu atât este mai puțin probabil ca aceștia să experimenteze simptome adverse, inclusiv balonare. Și nu doar persoanele cu IBS ar putea calma balonarea burticii cu o plimbare în jurul blocului. Un studiu de patru săptămâni din 2021 a constatat că, atunci când persoanele cu balonare care nu sunt legate de SCI au mers la o plimbare de 10-15 minute după masă, au raportat o ușurare.

Când balonarea vă face să vă simțiți inconfortabil după masă, luați în considerare o plimbare ca un tratament rapid, fără efecte secundare.