Familia dezbinată și daunele serioase asupra sănătății copilului

Copiii sunt rezistenți și, cu asistență, tranziția la divorț poate fi trăită mai degrabă ca o ajustare decât ca o criză. Deoarece copiii într-un divorț variază (temperamente diferite, vârste diferite), efectele divorțului asupra copiilor variază și ele.

Performanță slabă în mediul academic

Divorțul este dificil pentru toți membrii familiei. Pentru copii, încercarea de a înțelege dinamica în schimbare a familiei îi poate lăsa distrași și confuzi. Această întrerupere a concentrării lor zilnice poate însemna că unul dintre efectele divorțului asupra copiilor ar fi observat în performanța lor școlară. Cu cât copiii sunt mai distrași, cu atât este mai probabil ca aceștia să nu se poată concentra pe munca lor școlară.

Pierderea interesului pentru activitatea socială

Cercetările au sugerat că divorțul poate afecta copiii și pe plan social. Copiii a căror familie trece prin divorț pot avea mai greu relații cu ceilalți și tind să aibă mai puține contacte sociale. Uneori, copiii se simt nesiguri și se întreabă dacă familia lor este singura familie care a divorțat.

Dificultate de adaptare la schimbare

Prin divorț, copiii pot fi afectați de nevoia de a învăța să se adapteze la schimbări mai des și mai des. O nouă dinamică a familiei, o casă nouă sau o situație de locuit nouă, școlile, prietenii și multe altele, toate pot avea un efect.

Sensibilă emoțional

Divorțul poate aduce mai multe tipuri de emoții în prim-plan pentru o familie, iar copiii implicați nu sunt altfel. Sentimente de pierdere, furie, confuzie, anxietate și multe altele, toate pot proveni din această tranziție. Divorțul îi poate lăsa pe copii să se simtă copleșiți și sensibili emoțional. Copiii au nevoie de o ieșire pentru emoțiile lor – cineva cu care să vorbească, cineva care să asculte etc. – copiii pot simți efectele divorțului prin modul în care își procesează emoțiile.

Furie/Iritabilitate

În unele cazuri, în care copiii se simt copleșiți și nu știu cum să răspundă la afectele pe care le simt în timpul divorțului, ei pot deveni furioși sau iritabili. Furia lor poate fi îndreptată către o gamă largă de cauze percepute. Copiii care procesează divorțul pot manifesta furie față de părinții lor, de ei înșiși, de prietenii lor și de alții. În timp ce pentru mulți copii această furie se risipește după câteva săptămâni, dacă persistă, este important să fim conștienți de faptul că acesta poate fi un efect persistent al divorțului asupra copiilor.

Sentimente de vinovăție

Copiii se întreabă adesea de ce are loc un divorț în familia lor. Vor căuta motive, întrebându-se dacă părinții lor nu se mai iubesc sau dacă au greșit cu ceva. Aceste sentimente de vinovăție sunt un efect foarte frecvent al divorțului asupra copiilor, dar și unul care poate duce la multe alte probleme. Vinovăția crește presiunea, poate duce la depresie, stres și alte probleme de sănătate. Oferirea contextului și consilierea copilului pentru a-și înțelege rolul într-un divorț poate ajuta la reducerea acestor sentimente de vinovăție.

Introducerea Comportamentului Distructiv

În timp ce copiii trec printr-un divorț, conflictul nerezolvat poate duce la riscuri neașteptate în viitor. Cercetările au arătat că copiii care au experimentat divorțul în ultimii 20 de ani au avut mai multe șanse de a participa la infracțiuni, răzvrătindu-se printr-un comportament distructiv care dăunează sănătății unui copil, mai mulți copii raportând că au dobândit obiceiuri de fumat sau consumul de medicamente pe bază de rețetă.

Creșterea problemelor de sănătate

Procesul divorțului și efectele acestuia asupra copiilor pot fi stresante. Abordarea acestor probleme poate avea efecte, inclusiv problemele fizice. Copiii care au experimentat divorțul au perceptibilitate mai mare la boală, care poate decurge din mulți factori, inclusiv din dificultățile lor de a adormi. De asemenea, pot apărea semne de depresie, exacerbarea acestor sentimente de pierdere a bunăstării și deteriorarea semnelor de sănătate.