Proprietățile medicinale ale tărâțelor de Psyllium.

Psyllium este o formă de fibre obținute din cojile semințelor plantei Plantago ovata . Uneori poartă numele ispaghula.

Este cel mai frecvent cunoscut ca laxativ. Cu toate acestea, cercetările arată că administrarea de psyllium este benefică pentru multe părți ale corpului uman, inclusiv pentru inimă și pancreas .

Sănătatea digestivă.

Psyllium este un laxativ care formează volum .

Aceasta înseamnă că absoarbe apă din intestin și ușurează mult mișcările intestinale și poate ajuta la promovarea regularității fără a crește flatulența . Poate fi folosit ca o singură dată pentru a ușura constipația sau poate fi adăugat în dieta dumneavoastră pentru a ajuta la promovarea regularității și a sănătății digestive generale .

Persoanele cu sindromul colonului iritabil (IBS) și boala Crohn sunt prea familiarizate cu neregularitatea intestinului. Rezultatele studiilor privind eficacitatea psylliumului în tratarea acestor afecțiuni sunt încă mixte.

Psyllium este un prebiotic – o substanță necesară pentru ca coloniile sănătoase de probiotice să crească în intestin.

O colonie sănătoasă de bacterii bune în sistemul digestiv este esențială pentru o funcție imunitară sănătoasă . Corpul dumneavoastră este mai capabil să lupte împotriva infecțiilor, să reducă inflamația și să mențină țesuturile și celulele sănătoase.

Pe lângă menținerea regulată a mișcărilor intestinale și gestionarea unei afecțiuni cronice, psyllium are capacitatea de a vă înmuia scaunul cu condiția să beți suficientă apă. Acest lucru poate fi util în cazul afecțiunilor pe termen scurt, cum ar fi constipația . Folosit în acest fel, poate preveni complicațiile constipației, cum ar fi hemoroizii și fisurile anale .

Cercetările preliminare arată că psyllium poate ajuta la simptomele dureroase asociate cu aceste afecțiuni. Deoarece nu există un consens științific real, discutați cu medicul dumneavoastră pentru a vedea dacă psyllium vă poate ajuta.

Sănătatea inimii.

Cercetările au arătat că consumul de fibre solubile poate ajuta oamenii să-și gestioneze nivelul de colesterol. Reglarea corectă a colesterolului este importantă pentru toată lumea, dar este vitală pentru persoanele cu vârsta peste 50 de ani.

Un studiu arată că cel puțin șase săptămâni de aport zilnic de psyllium este o modalitate eficientă pentru persoanele care sunt obeze sau supraponderale de a-și scădea colesterolul cu foarte puține efecte secundare.

Dacă vi s-a spus că trebuie să vă supravegheați colesterolul, întrebați medicul dacă adăugarea de psyllium la o dietă cu conținut scăzut de grăsimi și colesterol vă va ajuta.

Numeroase studii au arătat că fibrele precum psyllium, luate ca parte a unei diete sănătoase, pot contribui la scăderea riscului unei persoane de boli de inimă . Psyllium vă poate afecta inima prin scăderea tensiunii arteriale , îmbunătățirea nivelului de lipide și întărirea mușchiului inimii.

Menținerea greutății.

Menținerea unei greutăți sănătoase este o preocupare pentru mulți oameni, în special pentru cei cu o afecțiune cronică precum diabetul. Pe lângă faptul că este bun pentru inimă și pentru nivelul zahărului din sânge, psyllium vă poate ajuta să pierdeți în greutate .

Deoarece psyllium absoarbe lichidul în corpul tău, te poate ajuta să-ți dai senzația de plinătate. Acest lucru vă poate ajuta să controlați cantitatea de alimente pe care o consumați. Discutați cu medicul dumneavoastră despre posibilitatea de a lua psyllium dacă v-a sugerat să slăbiți .

Diabetul zaharat.

Persoanele cu diabet trebuie să aibă grijă de dieta lor pentru a menține un echilibru sănătos de insulină și zahăr din sânge (glucoză) . Unele cercetări au sugerat că fibrele precum psyllium pot ajuta oamenii să mențină un echilibru glicemic sănătos .

Doză.

Doza exactă de psyllium depinde de produsul pe care îl utilizați. Cerințele de dozare pot varia, de asemenea, în funcție de motivul pentru care luați psyllium. De obicei, puteți lua produsul de una până la trei ori pe zi cu un pahar plin de apă.

Unele cercetări au arătat că consumul a 7,9 grame de psyllium pe zi (plus sau minus 3,6 grame) cu probiotice este o modalitate sigură și eficientă de a trata boala Crohn. Cu toate acestea, alte rezultate arată că fibrele solubile precum psyllium pot agrava simptomele pentru unii oameni.