Limfadenopatia. Cand ar trebui să ne prezentăm la medic?

Ganglionii limfatici umflați sunt reacția naturală a corpului la boală sau infecție. Aceste bulgări mici sunt moi, sensibile și adesea dureroase. Cea mai frecventă cauză a ganglionilor limfatici umflați este o infecție a căilor respiratorii superioare, dar acestea pot avea multe cauze. Dacă sunt mărite fără o cauză evidentă, consultați furnizorul dvs. de asistență medicală pentru a exclude ceva mai grav.

Limfadenopatia este comună și de fapt un lucru bun. Umflarea acestor ganglioni limfatici de mărimea unui bob de mazăre sau de fasole este una dintre reacțiile naturale ale corpului tău la boală sau infecție. Ganglionii limfatici umflați înseamnă că sistemul imunitar al corpului tău lucrează pentru a elimina infecția și/sau virusurile sau bacteriile invadatoare.

Mulți oameni le numesc glande umflate, chiar dacă nu sunt glande, ci fac parte din sistemul dumneavoastră limfatic . Unul dintre sistemele mai puțin cunoscute ale corpului tău, se ocupă de echilibrarea nivelului de lichide.

Glandele tale umflate acționează ca niște filtre care ajută organismul să scape de germeni, celule sau alte materii străine care trec prin lichidul limfatic. Lichidul limfatic este un lichid limpede sau ușor gălbui format din globule albe , proteine ​​și grăsimi.

Când vă gândiți la glandele umflate, este posibil să vă gândiți la ganglionii limfatici umflați pe una sau ambele părți ale gâtului. Dar puteți dezvolta ganglioni limfatici umflați dureroase și la axile. Termenii medicali pentru ganglionii limfatici umflați de la axile sunt adenopatie axilară sau limfadenopatie axilară. Este posibil să le puteți mișca ușor cu degetele. Este posibil să aveți ganglioni limfatici umflați sub maxilar și în zona inghinală .

Care sunt cele mai frecvente cauze ale ganglionilor limfatici umflați?

Cea mai frecventă cauză a umflării ganglionilor limfatici la nivelul gâtului este o infecție a căilor respiratorii superioare . Aceste infecții pot dura 10 până la 14 zile pentru a se rezolva complet. De îndată ce începi să te simți mai bine, umflarea ar trebui să scadă și ea. Dar poate dura câteva săptămâni mai mult pentru a dispărea complet.

Alte bacterii și viruși care pot provoca ganglionii limfatici umflați includ:

  • Raceala si gripa .
  • Infecția sinusurilor (sinuzită) .
  • Streptococ .
  • Răni ale pielii.
  • Mononucleoza .

Cum sunt tratați ganglionii limfatici umflați?

Dacă ganglionii limfatici umflați se găsesc doar într-o zonă a corpului, se numește ganglioni limfatici umflați localizați. Și de cele mai multe ori, aveți un virus, așa că nu este cu adevărat nevoie de tratament și doar își va urma cursul. Nodurile se vor micșora treptat înapoi la dimensiunea lor normală.

Ganglionii limfatici umflați generalizat înseamnă că îi aveți în două sau mai multe zone ale corpului. Acest lucru indică, de obicei, o boală sistemică mai gravă (adică este peste tot corpul). Acestea sunt variate și pot include: