Atacul de panică și infarctul miocardic. – Prof. Univ. Dr. Anamaria Ciubară

Durerea precordială reprezintă un simptom comun al atacurilor de panică, mai ales în forme severe, dar în același timp este și un simptom specific al infarctului miocardic. Studiile de specialitate sugerează ca una din patru persoane care cauta tratament pentru durerea în piept suferă de fapt de atacuri de panică si nu de infarct miocardic sau angina pectorală.

Prin urmare, desi durerea in piept este un simptom specific pentru suferinta cardiacă, totusi 25% din persoane nu au aceasta patologie. În atacul de panică durerea este deseori descrisă ca o senzație ascuțită, care incepe brusc, chiar daca persoana este in repaus. De obicei, persoana se simte stresată sau anxioasă inainte de apariția durerii in piept.

Aceasta durere cauzată de atacul de panică durează de obicei 10 minute, dar celelalte simptome ale atacului de panică pot dura pana la o oră. Simptomele comune ale atacului de panică si ale infarctului miocardic includ: amețeală, senzație de leșin, transpirații profunde, sentimentul că nu controlezi situația(specific pentru infarctul miocardic este incapacitatea de a continua activitatea aflată în desfășurare- de unde și syntagma spectacolului de vitrină), parestezii la nivelul picioarelor și mâinilor, dureri în piept, palpitații la inimă. Deși există asemănări intre acuzele cauzate de atacul de panică si cele care apar ca urmare a unor boli de inimă, există unele diferențe semnificative. Durerea in atacul de panica se dezvoltă cel mai adesea cand persoana e in repaus, in timp ce durerea în atacul de cord se dezvoltă cand persoana este activă.

Durerea in atacul de cord eradiază frecvent de la piept pana la nivelul altor regiuni, cum ar fi maxilarul, umarul și brațul, dar durerea provocată de atacul de panică nu iradiază ci rămâne cantonată la nivelul pieptului. Durerea in piept din timpul unui atac de panică se dezvoltă rapid și apoi se estompează oarecum rapid, adesea într-un timp mai mic de 10 minute, in schimb durerea asociată cu bolile de inimă are caracteristic o instalare bruscă cu o creștere treptată a intensității. Durerea din atacul de panică se poate resimți mai acută decât durerea provocată de un atac de cord, pe care oamenii o descriu adeseori ca o presiune puternică, in timp ce durerea din atacul de cord este descrisă ca o gheară. O altă diferență este dată de distribuția pe sexe: atacurile de panică sunt mai frecvente la femei, infarctul este mai frecvent mai bărbați. Durerea precordială din atacul de panică poate fi cauzată de mecanisme care nu sunt legate de sistemul cardiac, mecanisme care sunt legate de sistemul cardiac sau de o combinație a celor doua. Atacurile de panică pot produce, de asemenea, reacții fizice în sistemul cardiac care duc la dureri în piept. Mecanismele care conduc la apariția unor manifestări cardiace efective în timpul atacului de panică sunt următoarele: spasmul coronarian, creșterea necesarului de oxigen din inimă, creșterea tensiunii arteriale, creșterea frecvenței cardiace.

Persoanele care suferă de atacuri de panică pot avea asociate probleme cardiace care pot fi agravate de un atac de panică.