Secrete din toate colțurile lumii pentru un somn mai liniștit.

Înmuierea picioarelor

Acest obicei de noapte își are rădăcinile în Medicina Tradițională Chineză (MTC) și este o modalitate excelentă de a vă relaxa, de a vă calma dinții obosiți și de a culege beneficiile unei mici terapii cu apă fierbinte.

Tot ce ai nevoie este o cadă sau o chiuvetă mică din plastic. Puteți îmbrăca apa fierbinte cu diferite ingrediente liniștitoare, cum ar fi:

  • sare Epsom
  • uleiuri esențiale sigure pentru piele, cum ar fi lavandă și trandafir
  • coji de fructe
  • ierburi precum mugwortul

Potrivit TCM, acest lucru poate ajuta la reducerea cantității de energie vitală, sau qi , din minte.

Temperatura caldă va ajuta la atragerea qi-ului în jos din cap, lăsându-vă mai relaxat. Relaxează sistemul limbic și semnalează creierului și corpului tău să se relaxeze, pregătindu-l pentru somn.

În timp ce cercetările sugerează că există beneficii pentru sănătate, Food and Drug Administration (FDA) nu monitorizează sau reglementează puritatea sau calitatea uleiurilor esențiale. Este important să discutați cu un profesionist din domeniul sănătății înainte de a începe să utilizați uleiuri esențiale și asigurați-vă că cercetați calitatea produselor unei mărci. Fă întotdeauna un test de plasture înainte de a încerca un ulei esențial nou și diluează orice ulei esențial cu un ulei purtător, astfel încât să nu-ți ardă pielea.

Fructe de jujube

Fructul jujube (suan zao ren) este folosit în MTC pentru a calma mintea și emoțiile, încurajând o stare de spirit relaxată și un somn profund și odihnitor.

Jujube conține două substanțe chimice, saponine și flavonoide , care suprimă sentimentele de stres, promovând în același timp relaxarea.

Flavonoidele și saponinele pot ajuta, de asemenea, la prelungirea timpului de somn. Flavonoidele în special pot crește timpul petrecut în somn cu unde lente (SWS) .

Asociată cu memoria și învățarea, lipsa acestui tip de somn poate duce la o funcționare redusă în timpul zilei și la o stare de vigilență, precum și la senzația de trezire neîmprospătată.

Remedii din India.

Una dintre cele mai importante plante medicinale ale medicinei Ayurveda, medicina tradițională a subcontinentului indian, ashwagandha a fost folosită de mii de ani.

Este folosit pentru a reduce stresul și anxietatea și pentru a sprijini tratamentul simptomelor legate de sănătatea mintală.

Un studiul a constatat că ashwagandha:

  • latență redusă a somnului (timpul necesar pentru a adormi)
  • calitate îmbunătățită a somnului
  • somn nerestaurator redus
  • calitatea vieții îmbunătățită

Un studiu a constatat că ashwagandha a avut un impact „mic, dar semnificativ” asupra somnului, în special pentru cei diagnosticați cu insomnie. De asemenea, sa descoperit că Ashwagandha îmbunătățește anxietatea și vigilența mentală.

Cu toate acestea, autorii au cerut mai multe date de siguranță pentru a determina potențiale efecte adverse.

Un studiu a descoperit că ashwagandha a fost asociată cu reduceri mai mari ale anxietății și ale nivelurilor de cortizol de dimineață în comparație cu un placebo. Cortizolul este un hormon de stres produs de axa hipotalamusului hipofizar suprarenal (HPA) care poate contribui la perturbarea somnului.

Suedia.

Dacă stomacul tău este calea către inima ta, s-ar putea să fie și calea către un somn bun.

Välling

Un truc clasic pentru a dormi mai bine în Suedia – pentru copii și adulți deopotrivă – este să bei Välling, o băutură caldă din terci care conține lapte și ovăz, chiar înainte de culcare.

Bogată în nutrienți și sățioasă, această băutură din cereale cu lapte făcută din ovăz măcinat și lapte de vacă este adesea dată bebelușilor și copiilor mici.

Laptele cald este o sugestie comună pentru a induce somnolență. Conține compuși cunoscuți că susțin ciclurile sănătoase de somn, cum ar fi:

  • triptofan
  • magneziu
  • melatonina
  • serotonina

Căldura laptelui și ritualul liniștitor pot ajuta și la apariția lui Zzz.

Cu toate acestea, merită remarcat faptul că un studiu din 2021 realizat în Suedia a constatat că hrănirea copiilor cu o băutură de cereale cu lapte în timp ce sunt mici poate contribui la excesul de greutate mai târziu în viață, deși sunt necesare mai multe studii pentru a confirma acest lucru.

Elan

Un alt aliment care induce somnul popular în Suedia este carnea de elan.

O cantitate de 100 de grame de carne de elan au 30,2 grame de proteine ​​și 0,545 grame de triptofan, un aminoacid esențial. Prin comparatie, 100 de grame de curcan care are doar 19,5 grame de proteine ​​și 0,219 grame de triptofan.

Potrivit unei analize din 2022 , suplimentarea cu triptofan, în special peste 1 gram, poate ajuta somnul.

Finlanda.

O altă tradiție nordică este practica finlandeză de a se bucura de saună seara.

Acest lucru vă crește temperatura corpului, vă relaxează mușchii și, ca urmare, vă face foarte somnoros.

Saunele oferă o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv sprijin pentru:

  • BPOC
  • insuficiență cardiacă congestivă
  • boală arterială periferică
  • artrita reumatoida
  • depresie și anxietate
  • recuperare musculară