Beneficii – polenul de albine.

Polenul de albine este un amestec natural de polen de flori, nectar, secreții de albine, enzime, miere și ceară. Este folosit ca supliment nutritiv. Practicienii din domeniul sănătății naturale îl promovează ca un superaliment datorită profilului său bogat în nutrienți, care include tocoferol, niacină, tiamină, biotină, acid folic, polifenoli, pigmenți carotenoizi, fitosteroli, enzime și coenzime.

Este disponibil pe scară largă sub formă de supliment alimentar utilizat pentru următoarele afecțiuni de sănătate:

  • acnee
  • alergii
  • artrită
  • astm
  • eczemă
  • colesterol ridicat
  • osteoporoza

În plus, se spune că polenul de albine îmbunătățește energia, ascuți memoria, încetinește procesul de îmbătrânire, promovează pierderea în greutate și îmbunătățește performanța atletică.

La ce este folosit polenul de albine?

Până în prezent, sprijinul științific pentru efectele polenului de albine asupra sănătății este destul de limitat. Cu toate acestea, există unele dovezi că polenul de albine poate oferi anumite beneficii potențiale. Majoritatea cercetărilor sunt pe modele animale.

Iată o privire asupra mai multor constatări cheie din studiile disponibile:

Alergiile

Una dintre cele mai frecvente utilizări pentru polenul de albine este gestionarea alergiilor sezoniere, cum ar fi febra fânului. Se crede că ingerarea polenului va ajuta organismul să dezvolte rezistență la acești potențiali alergeni și, la rândul său, să reducă simptomele alergiei.

Deși foarte puține studii au testat utilizarea polenului de albine ca remediu pentru alergiile sezoniere, unele cercetări pe animale indică faptul că polenul de albine poate oferi efecte anti-alergice.

În timp ce polenul de albine este promițător pentru tratarea alergiilor sezoniere, există o lipsă de studii pe oameni care să confirme utilizarea sa ca tratament pentru alergii.

Sănătatea ficatului

Mai multe studii pe animale arată că fânul de polen de albine ajută la protejarea ficatului împotriva daunelor și poate chiar ajuta la repararea daunelor hepatice cauzate de alcoolism și consumul de droguri.

Un studiu din 2013  a constatat că polenul de albine promovează vindecarea celulelor hepatice și protejează împotriva daunelor, cu mai puține efecte secundare decât ciulinul de lapte.

Osteoporoza

Polenul de albine este promițător în tratamentul osteoporozei, sugerează un studiu pe animale publicat în 2012.

În testele efectuate pe șobolani, autorii studiului au stabilit că polenul de albine poate ajuta la creșterea nivelului osos de calciu și fosfat și poate proteja împotriva pierderii osoase cauzate de osteoporoză.

Efecte secundare posibile

Au fost raportate reacții alergice grave la polenul de albine, inclusiv anafilaxie care poate pune viața în pericol. Simptomele pot include mâncărime, umflături, dificultăți de respirație, amețeli și reacții severe la nivelul întregului corp.

Aceste reacții apar chiar și cu cantități mici de polen de albine (adică, mai puțin de o linguriță).

Cele mai multe dintre aceste rapoarte de caz au implicat persoane cu alergii cunoscute la polen. Dacă aveți o alergie la polen , este esențial să fiți precaut și să vă consultați medicul înainte de a consuma polen de albine.

Interacțiuni

Luarea polenului de albine cu warfarină (Coumadin) poate duce la o șansă crescută de vânătăi sau sângerare.