Beneficii ale consumului de grăsimi saturate.

Factori de risc cardiovascular îmbunătățiți

Deși este posibil să nu fi auzit de ea pe primele pagini ale ziarului local, din sursa de știri online sau din programul local de știri de televiziune sau radio, grăsimile saturate joacă câteva roluri cheie în sănătatea cardiovasculară. Adăugarea de grăsimi saturate în dietă reduce nivelurile unei substanțe numite lipoproteină (a) – pronunțată „lipoproteină little a” și abreviată Lp(a) – care se corelează puternic cu riscul de boli de inimă. În prezent, nu există medicamente care să reducă această substanță și singurul mijloc alimentar de scădere a Lp(a) este consumul de grăsimi saturate. Pun pariu că nu ai auzit asta la știrile de noapte. Mai mult, consumul de grăsimi saturate (și alte) crește și nivelul HDL, așa-numitul colesterol bun. În sfârșit, cercetările au arătat că atunci când femeile țin dietă, cele care mănâncă cel mai mare procent din grăsimile totale din dieta lor ca grăsimi saturate pierd cel mai mult în greutate.

Oasele mai puternice

La vârsta mijlocie, pe măsură ce masa osoasă începe să scadă, un obiectiv important (în special pentru femei) este de a construi oase puternice. Nu poți porni televizorul fără să ți se spună că ai nevoie de calciu pentru oase, dar îți amintești că ai auzit vreodată că grăsimile saturate sunt necesare pentru ca calciul să fie încorporat eficient în oase? Potrivit unuia dintre cei mai de seamă experți în cercetare în grăsimile alimentare și sănătatea umană, Mary Enig, Ph.D., există un argument pentru a avea până la 50 la sută din grăsimi în dieta dumneavoastră ca grăsimi saturate din acest motiv. Este departe de cele 7 până la 10 la sută sugerate de instituțiile de masă. Dacă raționamentul ei este sănătos – și credem că este – este de mirare că marea majoritate a femeilor cărora li s-a spus să evite grăsimile saturate și să folosească selectiv uleiuri vegetale ar începe să piardă din masa osoasă, să dezvolte osteoporoză,

Îmbunătățirea sănătății ficatului

Adăugarea de grăsimi saturate în dietă s-a demonstrat în cercetările medicale că încurajează celulele hepatice să-și arunce conținutul de grăsime. Curățarea grăsimilor din ficat este primul pas esențial pentru a opri depozitarea grăsimilor din mijlocul corpului. În plus, s-a dovedit că grăsimile saturate protejează ficatul de insultele toxice ale alcoolului și medicamentelor, inclusiv acetaminofenul și alte medicamente utilizate în mod obișnuit pentru durere și artrită, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene sau AINS, și chiar pentru a inversa daunele odată ce acestea a apărut. Deoarece ficatul este piciorul unui metabolism sănătos, orice este bun pentru ficat este bun pentru a scăpa de grăsimea din mijloc. Grăsimile vegetale polinesaturate nu oferă această protecție.

Creier sănătos

Probabil vei fi uimit să afli că creierul tău este format în principal din grăsimi și colesterol. Deși mulți oameni sunt acum familiarizați cu importanța acizilor grași esențiali foarte nesaturați găsiți în peștii de apă rece (EPA și DHA) pentru funcționarea normală a creierului și a nervilor, cea mai mare parte a acizilor grași din creier este de fapt saturată. O dietă care economisește grăsimile saturate sănătoase îți fură creierul de materiile prime de care are nevoie pentru a funcționa optim.

Sistem imunitar puternic

Grăsimile saturate găsite în unt și ulei de cocos (acid miristic și acid lauric) joacă un rol cheie în sănătatea imunitară. Pierderea suficienților acizi grași saturați în celulele albe din sânge împiedică capacitatea acestora de a recunoaște și de a distruge invadatorii străini, cum ar fi virușii, bacteriile și ciupercile. Laptele matern este destul de bogat în acid miristic și lauric, care au o puternică capacitate de ucidere a germenilor. Dar importanța grăsimilor trăiește dincolo de copilărie; avem nevoie de reîncărcare alimentară a acestora pe parcursul vârstei adulte, vârstei mijlocii și în vârstă pentru a menține sistemul imunitar vigilent împotriva dezvoltării celulelor canceroase, precum și a invadatorilor infecțioși.