Acneea și dieta. Miturile la baza relației dintre cele doua.

Mitul 1: Doar adolescenții fac acnee

Acnee apare pe măsură ce hormonii se schimbă. Anumiți hormoni provoacă o creștere a sebumului (ulei în glandele pielii), precum și creșterea crescută a celulelor pielii. Acești doi factori, în combinație cu acumularea de celule vechi ale pielii, rezultat în acnee.

Pentru mulți oameni, acneea atinge vârfuri în timpul pubertății, dar poate continua pe tot parcursul vârstei adulte, când este cunoscută în mod colocvial ca acnee persistentă . Unii oameni au acnee cu debut tardiv sau acnee care începe după vârsta de 25 de ani, deși acest lucru poate fi mai puțin frecvent.

Se estimează că 50% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 20 și 29 de ani, 35% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 30 și 39 de ani, 26% dintre persoanele cu vârsta cuprinsă între 40 și 49 de ani și 15% dintre persoanele cu vârsta de 50 de ani și mai mult suferă de acnee.

Acneea adultului poate fi în legătură cu hormoni și tulburări endocrine, genetică, stres, utilizare cosmetică, consum de tutun, dietă și anumite medicamente, printre alți factori.

Tratamentul atât pentru acneea adolescenților, cât și a adulților variază în funcție de severitate și de cauza suspectată. Este o idee bună să lucrați cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a determina cel mai bun tratament pentru dvs.

Respiră ușurat, pentru că probabil că nu trebuie să renunți la ciocolată pentru a evita acneea.

Cercetarea dacă ciocolata cauzează sau agravează acneea este, în cel mai bun caz, contradictorie.

Un mic studiu efectuat de studenți a descoperit că consumul de ciocolată are o asociere mai mare cu acneea decât consumul de jeleu, dar asta nu dovedește că ciocolata provoacă acnee.

Acest lucru este valabil mai ales pentru că alte cercetări nu a arătat nicio legătură între consumul de ciocolată sau produse care conțin cacao și dezvoltarea acneei.

În primul rând, pentru că ciocolata conține ingrediente precum zahăr și lapte, care poate contribui la afecțiunile pielii la unii oameni, este dificil să se descopere dacă ciocolata este adevăratul vinovat.

În plus, majoritatea studiilor care evaluează legăturile dintre dietă și acnee în general sunt mici, iar cercetătorii nu pot controla mediile participanților, cum ar fi alte alimente pe care le consumă, medicamentele pe care le iau sau comportamentele pe care le implică care ar putea contribui la acneea acestora.

Cercetările mai vechi sugerează că alimentele cu un indice glicemic (IG) ridicat – care determină creșterea rapidă a zahărului din sânge după ce le consumi – ar putea contribui la acnee. Dar cele mai multe studii despre rolul GI în dezvoltarea acneei sunt mici, iar concluziile conflict .

Se pare că există și o conexiune între dietele bogate în zahăr și inflamație. Deoarece acneea este o afecțiune inflamatorie, este posibil ca consumul multă ciocolată (și, prin urmare, zahăr) să crească numărul de coșuri pe care le aveți.

În general, cercetările nu susțin ipoteza că ciocolata în sine provoacă acnee. Dar dacă credeți că ați observat o creștere a acneei după ce ați mâncat ciocolată, luați în considerare trecerea la ciocolată neagră, care conține mai puțin zahăr adăugat decât ciocolata cu lapte sau ciocolata albă.

Mitul 3: Lactatele sunt de vină pentru acnee

A existat de multă vreme controverse cu privire la faptul dacă consumul de lactate cauzează acnee, iar cercetările sunt încă în curs de dezvoltare.

Se sugerează că anumite tipuri de lactate pot contribui la apariția acneei. Acest lucru se datorează probabil creșterii secreției de insulină a produselor lactate și a nivelurilor de IGF-1, ceea ce poate duce la niveluri crescute de hormoni androgeni și producție de sebum.

Multe studii observaționale au explorat relația dintre acnee și diferite tipuri de lactate, inclusiv lapte cu conținut variat de grăsimi, brânză și înghețată. Aceste studii au dat concluzii inconsistente.

O singură recenzie din 14 studii observaționale au constatat că consumul unui pahar de lapte pe zi a fost legat de creșterea acneei, dar consumul a 2-6 pahare nu este.

Aceste descoperiri pun sub semnul întrebării dacă creșterea acneei se datorează lactatelor sau a altora pe care oamenii care beau mai puțin lapte l-ar putea consuma.

Analiza a sugerat, de asemenea, o legătură între laptele degresat și acnee, dar nu între laptele integral și acnee.

Multe dintre studiile despre lactate și acnee se bazează pe oameni care își amintesc ceea ce au mâncat – ceea ce poate fi o metodă greșită de colectare a datelor – și pe evaluări subiective ale cât de severă este acneea.

Așadar, deși lactatele pot fi problematice pentru unii oameni, legătura nu este atât de simplă pe cât de multe ori cred că este. Avem nevoie de mai multe cercetări de înaltă calitate asupra relației potențiale dintre lactate și acnee .

Dacă observați adesea că acneea dvs. se înrăutățește la o zi sau două după ce consumați lapte sau ciocolată, poate doriți să lucrați cu un dietetician înregistrat pentru a elimina unul dintre acele alimente din alimentație pentru un timp limitat și pentru a vedea dacă acneea se îmbunătățește.

Mitul 4: Consumul de alimente grase poate provoca acnee

Dacă acneea este rezultatul supraproducției de ulei în glandele sebacee, atunci consumul de alimente grase trebuie să crească acneea, nu?

Adevărul este că nu au existat cercetări care să arate că alimentele grase sau prăjite cauzează acnee sau o agravează.

Mâncarea în sine este rareori cauza acneei, dar anumite alimente ar putea amplifica dinamica subiacentă, cum ar fi problemele de zahăr din sânge, inflamația sau dezechilibrele intestinale care conduc acneea la un nivel mai profund.

Dacă alimentele prăjite reprezintă o parte importantă a dietei dvs., este posibil să le mâncați neintenționat în locul grăsimilor sănătoase, cum ar fi acizii grași omega-3. Aceste grăsimi sănătoase sunt legate de scaderea inflamația, ceea ce înseamnă că ar putea ajuta la scăderea acneei.

Un avertisment important: dacă mănânci alimente grase cu mâinile și apoi îți atingi fața, uleiul din alimente îți poate înfunda porii și poate contribui la acnee. Asigurați-vă că vă spălați pe mâini înainte de a vă atinge fața.

Mitul 5: Eliminați glutenul pentru o piele curată

Deși internetul ar putea încerca să vă convingă de contrariul, este puțin probabil să nu faceți gluten pentru a avea o piele curată pentru majoritatea oamenilor.

Boala celiacă, o afecțiune autoimună care necesită o dietă strictă fără gluten, este asociat cu un risc crescut de apariție a unor afecțiuni ale pielii, cum ar fi eczema. Dar cercetările nu au arătat o legătură puternică între boala celiacă și acnee.

În plus, nicio dovadă nu sugerează că există o legătură între gluten și acnee sau că renunțarea la gluten va elimina acneea la persoanele fără boală celiacă.

O dietă fără gluten poate fi dificil de urmat, iar acest lucru în mod inutil ar putea crește stresul. Din moment ce stres poate fi legatla acnee, acest lucru poate agrava acneea.