Autofagia – Regenerarea celulară.

Autofagia este modalitatea corpului de a curăța celulele deteriorate, pentru a regenera celule mai noi și mai sănătoase.

„Auto” înseamnă sine, iar „fagie” înseamnă mâncare. Deci sensul literal al autofagiei este „auto-mâncare”.

Se mai numește și „auto-devorare”. Deși poate suna ca ceva ce nu vrei să se întâmple niciodată cu corpul tău, este de fapt benefic pentru sănătatea ta generală.

Acest lucru se datorează faptului că autofagia este un mecanism evolutiv de auto-conservare prin care organismul poate elimina celulele disfuncționale și poate recicla părți din ele spre repararea și curățarea celulară.

Care sunt beneficiile autofagiei?

Principalele beneficii ale autofagiei par să vină sub forma principiilor anti-îmbătrânire. De fapt, se spune că este cel mai cunoscut drept modalitatea corpului de a întoarce ceasul înapoi și de a crea celule mai tinere.

Atunci când celulele noastre sunt stresate, autofagia este crescută pentru a ne proteja, ceea ce ajută la creșterea duratei de viață.

Vremuri de foame, autofagia menține organismul în funcțiune prin descompunerea materialului celular și reutilizarea acestuia pentru procesele necesare.

La nivel celular, beneficiile autofagiei includ:

  • eliminarea proteinelor toxice din celule care sunt atribuite bolilor neurodegenerative, cum ar fi boala Parkinson și Alzheimer
  • reciclarea proteinelor reziduale
  • oferind energie și blocuri de construcție pentru celulele care ar putea beneficia în continuare de reparații
  • la o scară mai mare, stimulează regenerarea și celulele sănătoase

Autofagia primește multă atenție pentru rolul pe care îl poate juca și în prevenirea sau tratarea cancerului.

Autofagia scade pe măsură ce îmbătrânim, astfel încât celulele care nu mai funcționează sau pot face rău li se permite să se înmulțească, ceea ce este MO a celulelor canceroase.

În timp ce toate cancerele pornesc de la un fel de celule defecte, organismul ar trebui să recunoască și să îndepărteze acele celule, adesea folosind procese autofagice. De aceea, unii cercetători analizează posibilitatea ca autofagia să scadă riscul de cancer.

Deși nu există dovezi științifice care să susțină acest lucru, câteva studii sugerează că multe celule canceroase pot fi îndepărtate prin autofagie.

Așa îi controlează organismul pe răufăcătorii cancerului Recunoașterea și distrugerea a ceea ce a mers prost și declanșarea mecanismului de reparare contribuie la scăderea riscului de cancer.

Modalități

Amintiți-vă că autofagia înseamnă literalmente „auto-mâncare”. Deci, este logic că postul intermitent și dietele ketogenice sunt cunoscute pentru a declanșa autofagia.

Postul este cel mai eficient mod pentru a declanșa autofagia.

Cetoza, o dietă bogată în grăsimi și săracă în carbohidrați aduce aceleași beneficii ale postului fără post, ca o scurtătură pentru a induce aceleași modificări metabolice benefice. Făcând să nu copleșească corpul cu o sarcină externă, îi oferă corpului o pauză pentru a se concentra asupra propriei sănătăți și reparații.

În dieta keto, obțineți aproximativ 75% din caloriile zilnice din grăsimi și 5 până la 10% din calorii din carbohidrați.

Această schimbare a surselor de calorii determină organismul să-și schimbe căile metabolice. Va începe să folosească grăsimi ca combustibil în loc de glucoză care este derivată din carbohidrați.