Depresie sau Sindromul Burnout?

CUM DIFERĂ CAUZELE BURNOUT ȘI DEPRESIE?

Burnout-ul este adesea cauzat de stres excesiv pentru o perioadă prelungită. Cel mai frecvent este legat de muncă, deși unii oameni cred că este posibil să se confrunte de burnout din cauza situațiilor non-muncă, cum ar fi responsabilitățile de îngrijire, parentalitatea sau relațiile familiale mai largi.

Este adesea un proces treptat, iar factorii de risc pentru a experimenta burnout pot include lucruri precum oboseala de compasiune, lipsa de recunoaștere și recompensă, trecerea mult timp fără pauză, cantități mari de presiune, așteptări nerezonabile, volumul de lucru necontrolat, lipsa de control, lipsa de alegere și lipsa de autonomie.

Depresia nu este de obicei cauzată de o singură circumstanță sau eveniment. Adesea, mai multe lucruri diferite vor alimenta el. Uneori nu vom reuși să identificăm nimic concret. Unele dintre lucrurile care pot contribui la depresie includ evenimente traumatice, afecțiuni medicale, circumstanțe familiale, medicamente, cultură, genetică, a avea un copil și antecedente familiale.

BURNOUT LEGAT DE AFECȚIUNI DIAGNOSTICABILE

Burnout-ul se poate referi la situații și circumstanțe specifice, cum ar fi munca, dar este, de asemenea, din ce în ce mai recunoscut ca ceva care afectează în mod disproporționat persoanele cu anumite afecțiuni diagnosticabile. De exemplu, există din ce în ce mai multe dovezi că persoanele cu autism , care au petrecut ani de zile „mascându-se”, pot experimenta burnout autist. Unii oameni cred că există și unele legături între burnout și sindromul de oboseală cronică (SFC), deși nu sunt același lucru .

Deși este încă legat de niveluri ridicate de stres și de un dezechilibru dintre epuizarea energiei și consumul de energie, epuizarea asociată cu alte afecțiuni diagnosticabile poate diferi ușor de epuizarea specifică muncii sau situației.

CUM DIFERĂ SIMPTOMELE DE BURNOUT ȘI DEPRESIE?

Diferența cheie dintre burnout și depresie este că burnout-ul se referă la o circumstanță specifică, în timp ce depresia este mai generalizată.

Acolo unde burnout-ul ne poate face să ne simțim negativ față de o anumită situație, depresia ne poate face să ne simțim negativi în legătură cu multe lucruri diferite simultan. A trăi cu burnout ne poate face să ne pierdem încrederea în unele dintre abilitățile noastre, depresia ne poate face să ne pierdem încrederea în capacitatea noastră de a face orice. Burnout ar putea însemna că credem că am eșuat la un anumit „lucru”. Dar depresia ne poate face să simțim ca și cum am eșuat ca persoană și am eșuat în viață.

Simptomele celor două pot fi similare, dar cauzele fundamentale sunt diferite și, ca atare, modul de a le gestiona poate diferi.

CÂT DE MULT CONTEAZĂ DIAGNOSTICUL?

Oamenii au opinii diferite cu privire la diagnostic, indiferent de condiție. Unii îl consideră util, alții nu.

Indiferent de numele sau eticheta pe care alegem să folosim (sau să nu folosim), poate fi util să încercăm să descoperim dacă există o cauză clară a sentimentelor noastre, deoarece aceste cunoștințe ne pot ajuta să ne recuperăm.

În cele din urmă, alegerea dacă să investighezi sau nu diagnosticul se rezumă la preferințele individuale. Unora le place. Poate oferi un cadru din care să lucrezi. Alții nu sunt atât de fani. Nu le plac etichetele și nu le consideră utile.