Răul de mișcare. Cum il stopăm?

Indiferent dacă călătoriți cu avionul, automobilul, trenul sau barca, dacă ați suferit de rău de mișcare, știți cât de ușor vă poate face călătoria neplăcută. Pe lângă o senzație greață, răul de mișcare poate provoca amețeli, mâini umede, neliniște sau vărsături.

Deși nu există o explicație unică pentru motivul pentru care doar unii oameni suferă de rău de mișcare sau de ce îl pot face în unele situații, dar nu în altele, iată strategii simple care pot ajuta la prevenirea sau reducerea simptomelor.

Mâncați mese mici și rămâneți hidratat

Deși poate fi tentant să vă umpleți înainte de a călători pentru a evita consumul de alimente ambalate la bord, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) recomandă să mâncați mese mai mici și mai frecvente și să beți apă.

Deși opțiunile pot fi foarte limitate atunci când călătoriți, evitați alimentele sărate, picante sau grase și reduceți la minimum consumul de băuturi cu cofeină și alcool înainte și în timpul călătoriei.

Fiți conștienți de situațiile care declanșează simptome

Aveți greață când mergeți pe al doilea sau al treilea rând al unui SUV? Ești bine într-un tren, dar tinzi să te simți rău în autobuze? Cunoașterea declanșatorilor vă poate ajuta să le evitați. Într-o mașină sau autobuz, de exemplu, așezarea în față poate ajuta. Într-un tren, cu fața în față, evitând scaunele cu fața în spate. Dacă zbori, stai aproape de aripa avionului. Pe o barcă, încearcă să stai în față.

Înclinați-vă capul în cotituri

Sincronizarea corpului cu mișcarea poate ajuta la reducerea răului de mișcare. Virațiile și mișcarea de rotație tind să provoace rău de mișcare mai sever decât deplasarea într-o mișcare liniară. Cercetătorii  au descoperit că pasagerii au avut mai puțin rău de mișcare atunci când își înclinau capul în direcția unei viraj (mai degrabă decât departe de viraj) și își păstrau ochii. deschis.

Practicați respirația diafragmatică

Într-un mic studiu, participanții fie au practicat respirația lentă, diafragmatică (la șase respirații pe minut), fie au respirat normal în timp ce vedeau o simulare în realitate virtuală a unei bărci pe mare agitată.

Cei care au practicat respirația diafragmatică au avut o variabilitate mai mare a frecvenței cardiace (un indicator al activității sistemului nervos autonom) și au raportat că simt mai puțin rău de mișcare decât cei care au respirat normal.

Evitați să citiți (sau să lucrați la computer) în timpul tranzitului

Poate fi tentant să ajungi din urmă la muncă sau să te scufundi într-o carte bună, dar citirea sau folosirea unui dispozitiv precum un computer sau o tabletă ar trebui evitată, mai ales pe o călătorie accidentată. Centrul de echilibru din urechea interioară simte mișcarea, dar cuvintele de pe ecran sau de pe pagină sunt încă – aceste mesaje amestecate pot duce la greață.

Evitați mișcările bruște sau rapide ale capului

Evitați mișcările bruște sau rapide ale capului, în special cele care implică răsucirea sau întoarcerea. Dacă poți, odihnește-ți capul pe spătarul scaunului sau întinde-te cu ochii închiși.

Uită-te la orizont

Pentru călătoriile cu barca, mașina, trenul sau autobuzul, privirea către orizont poate ajuta la prevenirea răul de mișcare. Într-un studiu de exemplu, privirea la orizont în timp ce se află în mare a redus balansul corpului (persoanele care sunt predispuse la rău de mișcare au tendința de a avea mai multă legănare a corpului în timp ce stau în picioare). Dacă vă aflați  pe o barcă, lărgirea poziției poate reduce, de asemenea, balansul corpului.

Luați în considerare rădăcina de ghimbir

Un  remediu utilizat pe scară largă pentru greață , rădăcina de ghimbir este adesea luată sub formă de pastile, ceai, capsule, tablete, rădăcină cristalizată, bomboane sau bere de ghimbir.

În timp ce studiile sugerează că ghimbirul poate avea unele efecte anti-greață împotriva stimulilor care induc greața, cercetarea este încă neconcludentă dacă poate preveni răul de mișcare. Cele mai multe dintre studii sunt mai vechi, cu toate acestea, două studii mici (unul finanțat de NASA) au descoperit că ghimbirul nu a fost mai eficient decât un placebo în reducerea răului de mișcare simulat. Sunt necesare studii mai mari, bine concepute.

Ghimbirul nu trebuie utilizat în decurs de două săptămâni de la intervenție chirurgicală sau de către persoanele care iau medicamente sau suplimente pentru „subțierea sângelui”, cum ar fi warfarina, deoarece poate interfera cu coagularea sângelui și poate prelungi timpul de sângerare.  Dacă sunteți însărcinată sau alăptați, nu utilizați ghimbir fără a consulta medicul.