Protocolul autoimun.

Un sistem imunitar sănătos este conceput pentru a produce anticorpi care atacă celulele străine sau dăunătoare din corpul dumneavoastră.

Cu toate acestea, la persoanele cu tulburări autoimune , sistemul imunitar tinde să producă anticorpi care, în loc să lupte împotriva infecțiilor, atacă celulele și țesuturile sănătoase.

Acest lucru poate duce la o serie de simptome, inclusiv dureri articulare, oboseală, dureri abdominale, diaree, ceață cerebrală și leziuni ale țesuturilor și nervilor.

Câteva exemple de tulburări autoimune includ artrita reumatoidă, lupusul, IBD, diabetul de tip 1 și psoriazisul .

Se crede că bolile autoimune sunt cauzate de o varietate de factori, inclusiv tendința genetică, infecția, stresul, inflamația și utilizarea medicamentelor.

De asemenea, unele cercetări sugerează că, la persoanele susceptibile, deteriorarea barierei intestinale poate duce la creșterea permeabilității intestinale, cunoscută și sub denumirea de „ intestin permeabil ”, care poate declanșa dezvoltarea anumitor boli autoimune .

Se crede că anumite alimente pot crește permeabilitatea intestinului, crescând astfel probabilitatea de apariție a intestinului permeabil.

Dieta AIP se concentrează pe eliminarea acestor alimente și înlocuirea lor cu alimente bogate în nutrienți, care promovează sănătatea, despre care se crede că ajută la vindecarea intestinului și, în cele din urmă, reduc inflamația și simptomele bolilor autoimune.

De asemenea, elimină anumite ingrediente, cum ar fi glutenul, care poate provoca răspunsuri imunitare anormale la persoanele susceptibile.

Dieta AIP constă din două faze principale.

Faza de eliminare

Prima fază este o fază de eliminare care implică îndepărtarea alimentelor și a medicamentelor despre care se crede că provoacă inflamație intestinală, dezechilibre între nivelurile de bacterii bune și rele din intestin sau un răspuns imunitar.

În această fază, alimente precum cerealele, leguminoasele, nucile, semințele, legumele , ouăle și lactatele sunt complet evitate.

De asemenea, trebuie evitate tutunul, alcoolul, cafeaua, uleiurile, aditivii alimentari, zaharurile rafinate și procesate și anumite medicamente, cum ar fi medicamentele antiinflamatoare nesteroidiene (AINS).

Pe de altă parte, această fază încurajează consumul de alimente proaspete, carne minim procesată, alimente fermentate și bulion de oase. De asemenea, subliniază îmbunătățirea factorilor stilului de viață, cum ar fi stresul, somnul și activitatea fizică.

Durata fazei de eliminare a dietei variază, deoarece este de obicei menținută până când o persoană simte o reducere vizibilă a simptomelor. În medie, majoritatea oamenilor mențin această fază timp de 30-90 de zile, dar unii pot observa îmbunătățiri încă din primele saptamani.

Faza de reintroducere

Odată ce apare o îmbunătățire măsurabilă a simptomelor și a bunăstării generale, faza de reintroducere poate începe. În această fază, alimentele evitate sunt reintroduse treptat în alimentație, pe rând, în funcție de toleranța persoanei.

Scopul acestei faze este de a identifica ce alimente contribuie la simptomele unei persoane și de a reintroduce toate alimentele care nu provoacă niciun simptom, continuând să le evităm pe cele care o fac. Acest lucru permite cea mai largă varietate de dietă pe care o persoană o poate tolera.

În această fază, alimentele trebuie reintroduse pe rând, cu o perioadă de 5-7 zile înainte de a reintroduce un alt aliment. Acest lucru oferă unei persoane suficient timp pentru a observa dacă vreunul dintre simptomele sale reapar înainte de a continua procesul de reintroducere.

Alimentele care sunt bine tolerate pot fi adăugate înapoi în dietă, în timp ce cele care declanșează simptome ar trebui să fie evitate în continuare. Rețineți că toleranța dumneavoastră alimentară se poate schimba în timp.