Câteva sfaturi pentru cresterea imunitatii copiilor nostri la inceput de an scolar.

– Farmacist specialist Carmen Mihaela Balanescu

 

Odata cu inceperea noului an scolar, imunitatea copiilor este intotdeauna o mare preocupare pentru parinti, pe masura ce se profileaza sezonul de raceala si gripa. Copii au nevoie de anumite substante nutritive si vitamine pentru intarirea sistemului imunitar ca sa-i protejeze impotriva microbilor cu care se vor confrunta, fie in clasa, fie acasa. Conform specialistilor, cele mai bune lucruri pe care copiii trebuie sa le manance si sa bea pentru a-i ajuta la intarirea sistemului imunitar si pentru a evita tusea si simptomele tipice racelilor datorita intrarii acestora in comunitate odata cu inceperea noului an scolar, sunt enumerate mai jos.

Sfaturi alimentare. Cele mai bune alimente pentru stimularea imunitatii la copii.

Cunoasterea celor mai bune alimente care pot ajuta la intarirea imunitatii ne poate ajuta sa planificam mesele pentru copii nostri, fie ca este la ora mesei sau o gustare dupa scoala.

Zincul supranumit si pivotul imunitatii – este unul dintre cele mai importante minerale care poate ajuta sistemul imunitar al unui copil si care se gaseste de obicei in alimentele pe baza de proteine, iar cele mai bune surse fiind  stridiile, carnea rosie si carnea de pasare. Fasolea si nucile sunt de asemenea, o sursa buna de zinc, desi alimentele de origine animala vor furniza mai mult zinc.

Probioticele si prebioticele

Este important sa le oferim copiilor o sursa buna de probiotice. Intestinul nostru valorifica o cantitate enorma de bacterii. Unele sunt sanatoase, altele nu, iar probioticele ajuta la creearea unui echilibru mai bun intre acele bacterii sanatoase si nesanatoase. Pe langa faptul ca multe iaurturi contin probiotice, acestea sunt si alimentele populare pentru copii. Alimentele fermentate sunt, de asemenea, o sursa buna de probiotice cum ar fi kefirul, varza murata, muraturile. In plus, ar trebui sa ne asiguram, ca, copii nostri primesc si prebiotice, care sunt fibre vegetale ce stimuleaza cresterea bacteriilor bune. Surse excelente de prebiotice sunt bananele verzi, sparanghelul, ceapa, usturoiul s.a.
Nucile si semintele reprezinta o gustare plina de putere. Nucile, semintele de dovleac, semintele de canepa, semintele de chia si semintele de in macinate ofera acid alfa-linoleic(ALA) care este forma vegetala a acizilor grasi omega-3 despre care se dovedeste ca lupa impotriva bolilor. Nucile si semintele sunt considerate ca fiind alimente puternice pentru multitudinea de nutrienti pe care ii ofera: proteine, fibre, grasimi “bune”, precum grasimile mono si polinesaturate, potasiu, magneziu, zinc, cupru, mangan si vitaminele E, B6, B12, A.

Fructele si legumele ofera diversi antioxidanti care protejeaza celulele de leziuni si boli.
Alimentele bogate in antioxidanti includ fructele de padure, legumele verzi cum ar fi brocoli, spanac, varza kale, gulia etc. Aceste alimente contin vitamine si nutrinti precum vitaminele A, C, E, B2, B6, K, acid folic, potasiu, magneziu si zinc.

Vitamina C (acidul ascorbic)

Este cheia pentru cresterea imunitatii fiind disponibil in citrice precum portocale, lamai, limete, grefe si capsuni.

Vitamina D – copii pot obtine vitamina D absorbind lumina solara, acest lucru este mai greu de facut atunci cand folosim protectie solara, in lunile mai reci si in timpul anului scolar.

Desi, alimentele pot furniza vitamina D nu putem obtine suficienta vitamina D doar prin dieta, deci, in multe cazuri, este sugerat un supliment cu vitamina D. Totusi, inainte de administrarea unui supliment cu vitamina D este recomandat sa se verifice concentratia acesteia in sange, prin teste de laborator si sa apelam apoi la un pediatru pentru a ne recomanda doza recomandata pe baza rezultatelor de laborator.
Alte sfaturi non-alimentare:

Somnul

Nu doar alimentele pot ajuta copii sa ramana sanatosi pe parcursul anului scolar. Specialistii spun ca un somn bun si odihnitor este esential pentru copii. Somnul este momentul in care corpurile noastre se odihnesc, se regenereaza si se vindeca. Este o parte esentiala a mentinerea sistemului nostru imunitar sa functioneze cat mai bine.

Miscarea este, de asemenea, importanta, deoarece activitatea fizica ajuta la mentinerea unui corp rezistent si mai capabil sa lupte impotriva infectiilor. Deci, trebuie sa ne asiguram ca, copii nostri isi mentin corpurile in miscare.
Reducerea la minim a stresului si anxietatii – este o alta modalitate de a ajuta copii sa fie sanatosi. Respiratia profunda, meditatia si comunicarea pot ajuta la identificarea surselor de anxietate si stres. Trebuie discutat cu copii nostri despre modalitatile prin care putem lucra impreuna pentru a minimaliza orice sentimente negative pe care le pot avea in aceate vremuri nesigure.