Când “a fi prea obosit” devine o problema medicala?

Oboseală normală

După cum am menționat, o cauză comună a energiei mai puțin aparente este îmbătrânirea în sine. Dar există și alte cauze comune ale acestui sentiment. Cel mai frecvent este lipsa odihnei adecvate. Dacă nu dormi șapte până la opt ore, așteaptă-te să fii obosit și obosit. Altul face prea multe; de exemplu, să muncești sau să te joci din greu fără să te odihnești corespunzător. Este normal să te uzezi în acest fel și să devii obosit. În mod paradoxal, dacă cineva face prea puțin — sindromul cartofii de canapea – acest lucru duce și la senzația de oboseală. Prea multă cofeină în timpul zilei duce la pierderea somnului noaptea și la oboseală în timpul zilei. Prea mult alcool lasă pe cineva cu o tristețe a doua zi și o formă de oboseală. În cele din urmă, există o serie de medicamente pe care le luăm și care au ca efect secundar, somnolență, care este ca oboseala.

 

Tratamentul oboselii normale

Dacă cineva are oboseală de la oricare dintre lucrurile care o cauzează enumerate mai sus, nu trebuie să fii medic pentru a înțelege că dacă elimini cauza, atunci aceasta ar trebui să remedieze problema. Cu alte cuvinte, dacă nu dormi suficient, atunci obține-te suficient încercând să fii regulat în timpul retragerii și trezirii. Dacă faci prea mult până la prea puțin, atunci faci invers. De exemplu, exercițiile fizice moderate în mod regulat sunt un tratament foarte bun pentru sindromul cartofului de canapea. Dacă medicamentele sunt problema, discutați cu medicul dumneavoastră despre substituții cu un medicament care nu vă provoacă oboseală. Astăzi există adesea multe medicamente bune care pot fi utilizate pentru tratamentul unei probleme medicale care variază în gradul lor de efecte secundare, în special somnolență.

 

Oboseala cronica

O anumită oboseală care persistă mai mult de două până la patru săptămâni și este nouă pentru tine, poate fi asociată cu o problemă medicală. Oboseala este un simptom foarte vag și nespecific care însoțește multe boli. Este, de exemplu, de așteptat în tratamentul cancerului și după o intervenție chirurgicală majoră. Cu toate acestea, ar putea fi, de asemenea, un semn al unor probleme medicale de care este posibil să nu fii conștient. Lista este foarte lungă, iar oboseala nu înseamnă că ai o boală. Unele probleme medicale despre care se știe că duc la oboseală sunt: ​​anemia, cancerul, bolile cronice de inimă și rinichi, obezitatea, apneea în somn, diabetul și hipotiroidismul, pentru a numi doar câteva. Dacă simptomele de a fi prea obosit pentru a face ceea ce făceai înainte persistă și ați exclus cauzele comune ale oboselii normale, atunci consultați-vă medicul pentru a vă asigura că nu aveți una dintre multele boli care sunt asociate cu cronice. oboseală.

O altă cauză foarte frecventă a oboselii cronice este de origine psihologică. Cea mai frecventă și potențial severă este depresia. Acest lucru este tratabil, dar trebuie diagnosticat de un profesionist. Nu este nimic de prost cu sau doar de suportat; există multe medicamente care sunt eficiente pentru a trata depresia. Anxietatea va duce la oboseală cronică și evaluarea nevoilor și o metodă de tratament. Durerea și stresul tind să fie dependente de timp, ceea ce înseamnă că timpul le face mai bune, dar ambele duc la oboseală cronică și pot fi combatete prin consiliere.