Adevarul despre acidul hialuronic. Ce spun cercetătorii?

Acidul hialuronic este o mulțime de lucruri. Este un glicozaminoglican – cunoscut oarecum, din păcate, ca GAG – care se găsește în matricea extracelulară a aproape fiecarei celule din corpul tău. Este o polizaharidă liniară. Este un polimer de carbohidrați format din unități de zahăr care se repetă legate între ele.

Acidul hialuronic are, de asemenea, o mulțime de nume. În forma sa naturală, în interiorul corpului, a fost inițial cunoscut sub numele de „hialuronan”, redenumit mai târziu „ acidul hialuronic”. Materialul sintetizat în produsele de îngrijire a pielii este de obicei „acid hialuronic hidrolizat” sau uneori „hialuronat de sodiu” (sarea derivată din acidul hialuronic). Deoarece ingredientul a preluat aproape spațiul de frumusețe, „acidul hialuronic” sau „HA” este folosit ca termen umbrelă pentru orice și toate tipurile: natural, topic, injectabil.

În ciuda utilizării cuvântului „acid”, acidul hialuronic nu este un exfoliant. Tipul pe care corpul tău îl produce în mod natural este un umectant, un vindecător, un protector și un plinut. Controlează conținutul de apă al pielii – unde se află jumătate din apa din corpul tău – făcând pielea să pară tânără și fermă și protejând celulele de îmbătrânirea prematură. (HA se găsește și în ochi și articulații.) Te poți gândi la el ca un burete, absoarbe apă oriunde s-ar afla. Și da, propriul HA poate reține aparent de la 1.000 la 6.000 de ori greutatea sa în apă… dar poate obține acea apă numai dacă o bei sau mănânci alimente bogate în apă.

Majoritatea HA a pielii este concentrată în derm (stratul inferior al pielii), cu mai puțin în epidermă (stratul superior al pielii) și chiar mai puțin în stratul cornos (bariera cutanată). De fapt, acidul hialuronic este abundent pe suprafața pielii doar în cazul unui răspuns de vindecare a rănilor. Să ziceți că vă tăiați, acidul hialuronic vine și declanșează o cascadă inflamatorie care trimite celule imune în rană care permit repararea. În forma sa nativă, este o moleculă mare și, de fapt, este antiinflamatoare. Cu alte cuvinte, HA intervine pentru a vă salva pielea.

Toată acea hidratare, vindecare, protecție și repetare sună minunat. Are sens doar că ați dori să adăugați mai mult. Doar că nu așa funcționează îngrijirea pielii.

Gândiți-vă la asta astfel: nu puteți reumple rezervele de colagen pierdute împingând colagenul în față sau întăriți oasele slabe cu puțină cremă de calciu. La fel este și cu HA.

De ce? Ei bine, pentru unul, acidul hialuronic are o „greutate moleculară mare” în starea sa naturală, făcându-l prea mare pentru a se scufunda efectiv în piele. Chimiștii cosmetici deseori hidrolizează sau fragmentează HA creat de laborator în particule de „greutate moleculară mică” pentru a ajuta la penetrare, dar nici aceste versiuni mai mici nu pot trece de epidermă. De aceea avem lumea materialelor de umplere injectabile cu acid hialuronic.