Metode de menținere a hirsutismului sub control.

Ce este hirsutismul?

Hirsutismul este o afecțiune comună care provoacă creșterea excesivă a părului. Afectează în primul rând femeile și persoanele desemnate femei la naștere (AFAB).

Este posibil să dezvoltați o creștere grosieră și închisă a părului pe buza superioară, pe bărbie, pe piept, pe abdomen sau pe spate, în locul părului fin, denumit uneori „ fuzz de piersici ”, care crește de obicei în acele zone.

Pe cine afectează hirsutismul?

Hirsutismul afectează în principal femeile și persoanele AFAB. Poate afecta bărbații și persoanele desemnate de sex masculin la naștere (AMAB), dar este dificil să faci diferența dintre hirsutism și creșterea tipică a părului gros, întunecat și lung (păr terminal).

Este mai probabil să aveți hirsutism dacă aveți antecedente familiale de afecțiuni care îl cauzează, în special Sindromul ovarului polichistic si Hiperplazia suprarenala congenitală. De asemenea, obezitatea vă poate crește șansele de a avea hirsutism.

De asemenea, aveți șanse mai mari să aveți hirsutism dacă sunteți mediteranean, hispanic, din Asia de Sud sau din Orientul Mijlociu.

Hirsutismul afectează rar copiii. Dacă se întâmplă, este de obicei un semn de pubertate timpurie .

Hirsutismul poate provoca stres, dar este tratabil.

Care este cauza hirsutismului la femei?

În multe cazuri, hirsutismul nu are o cauză cunoscută. Cu toate acestea, mai multe afecțiuni cauzează hirsutism, inclusiv:

  • Producția naturală de androgeni . Toți oamenii au androgeni, dar bărbații și oamenii AMAB fac mai mulți din ei. Dacă o persoană AFAB are niveluri ridicate de androgeni sau foliculii lor de păr sunt mai sensibili la androgeni, poate dezvolta hirsutism.
  • Sindromul ovarului polichistic (PCOS) . PCOS este o afecțiune hormonală comună care determină femeile și persoanele AFAB să producă prea mulți androgeni. Alte simptome ale PCOS includ acneea, menstruația anormală, diabetul, creșterea în greutate și problemele de fertilitate.
  • Postmenopauza . Schimbările hormonale care au loc în corpul tău după menopauză pot duce la creșterea părului facial, inclusiv la mustață sau mustăți.
  • sindromul Cushing . Sindromul Cushing apare atunci când corpul dumneavoastră are prea mult din hormonul cortizol, care poate afecta setul de organe care vă afectează părul, pielea, unghiile, glandele și nervii ( sistemul tegumentar ). Alte simptome ale sindromului Cushing pot include creșterea rapidă în greutate a feței, răni care se vindecă prost, hipertensiune arterială (hipertensiune arterială) și diabet.
  • Alte conditii . Dacă hirsutismul apare brusc împreună cu simptome, cum ar fi o voce mai profundă, acnee sau dezvoltare musculară crescută, este posibil să aveți o afecțiune mai gravă. Afecțiuni mai grave pot include o tulburare a glandei suprarenale sau o tulburare ovariană, cum ar fi hiperplazia suprarenală congenitală sau o tumoare pe glandele suprarenale sau ovare care produc androgeni.

Care sunt opțiunile de tratament pentru hirsutism?

Da, hirsutismul este tratabil. Tratamentele includ:

Pierdere în greutate

Pierderea în greutate este adesea primul pas în tratarea hirsutismului. Pierderea chiar și a 5% din greutatea corporală poate scădea nivelul de androgeni și poate opri creșterea excesivă a părului.

Medicamente

  • Pilule contraceptive (contraceptive orale) : pilulele contraceptive sunt cel mai frecvent medicament utilizat pentru a trata hirsutismul. Ei scad nivelurile de androgeni, reglează ciclul menstrual și previn sarcina. Efectele secundare pot include sensibilitate sau umflare a sânilor, dureri de cap, iritabilitate sau stare de spirit, greață și spotting între menstruații ( menstruație anormală).
  • Medicamente pentru suprimarea androgenilor : Aceste medicamente, inclusiv spironolactona, finasterida și flutamida, pot trata eficient cazurile ușoare de hirsutism prin scăderea cantității de androgeni pe care corpul dumneavoastră o produce. Efectele secundare ale acestor medicamente pot include piele uscată, arsuri la stomac, pete între menstruații, amețeli, oboseală și leziuni hepatice.
  • Medicamente cu steroizi în doză mică : Dacă glandele suprarenale hiperactive provoacă hirsutism, medicul dumneavoastră vă poate prescrie medicamente cu doze mici de steroizi. Glandele suprarenale sunt glande mici chiar deasupra fiecărui rinichi. Ei produc hormoni sexuali, inclusiv adrenalină și cortizol. Efectele secundare pot include creșterea apetitului, creșterea în greutate, modificări ale dispoziției și vedere încețoșată.