Suplimente care ar putea îmbunătăți simptomele fibromialgiei

Suplimentarea cu vitamina D ar putea îmbunătăți simptomele dureroase ale fibromialgiei în rândul persoanelor cu niveluri scăzute de vitamina D, dar nu există dovezi că suplimentul de vitamina D este benefic în rândul persoanelor cu niveluri adecvate de vitamina D.

Un studiu a sugerat că administrarea de 5-HTP împreună cu anumite antidepresive poate îmbunătăți simptomele durerii în rândul persoanelor cu fibromialgie mai bine decât 5-HTP sau antidepresivele singure. Cu toate acestea, studiul nu a inclus un grup de control placebo și nu toate concluziile afirmate de cercetători au fost susținute de analiza datelor, așa că nu este posibil să știm cu certitudine că 5-HTP este benefic.

Administrarea de creatină poate îmbunătăți ușor forța musculară la persoanele cu fibromialgie, dar nu pare să îmbunătățească alte simptome, cum ar fi durerea sau calitatea somnului.

Mai multe studii mici au sugerat că CoQ10 poate îmbunătăți simptomele fibromialgiei atunci când este utilizat singur sau împreună cu tratamentul standard.

Cercetările preliminare au sugerat că administrarea de acetil-L-carnitină a îmbunătățit simptomele depresive, dar nu și anxietatea sau durerea, la persoanele cu fibromialgie.

Un mic studiu preliminar a sugerat că SAMe (S-adenosilmetionina) a redus ușor durerea în repaus și oboseala, dar nu și durerea în timpul activității fizice, depresie sau somn în rândul persoanelor cu fibromialgie.

Un studiu a sugerat că suplimentarea cu pudră de ciuperci reishi a îmbunătățit modest unele măsurători de fitness în rândul femeilor cu fibromialgie, dar nu este clar dacă pudra de reishi ameliorează simptome precum durerea, rigiditatea sau sensibilitatea, deoarece aceste rezultate nu au fost măsurate.

Administrarea de melatonină poate reduce durerea și poate îmbunătăți starea de fitness auto-raportată în rândul persoanelor cu fibromialgie, deși pentru beneficii ar putea fi necesare doze ceva mai mari decât cele utilizate în mod obișnuit. Astfel de doze mai mari pot crește riscul de reacții adverse , cum ar fi somnolență, dureri de cap, amețeli sau probleme gastro-intestinale.

Într-un studiu, mai puține persoane care au primit suplimente cu Pycnogenol și tratament standard au raportat simptome precum durere și rigiditate, comparativ cu cei care au primit doar tratament standard. Cu toate acestea, deoarece studiul nu a fost orb, controlat cu placebo sau randomizat, nu este posibil să se determine dacă Pycnogenol a îmbunătățit într-adevăr simptomele.

Un studiu pilot a raportat că aplicarea magneziului sub formă de spray cu clorură de magneziu a ameliorat crampele și oboseala în rândul femeilor cu fibromialgie, dar deoarece studiul nu a fost controlat cu placebo, nu este posibil să se determine dacă magneziul topic ameliorează cu adevărat simptomele.

Un studiu a arătat că aplicarea 0,075% capsaicină (substanța care dă ardeiului iute căldură) în zonele afectate de trei ori pe zi, timp de 6 săptămâni, pe lângă administrarea medicamentelor standard, a ameliorat durerea la persoanele cu fibromialgie severă mai bine decât administrarea de medicamente singură. Cu toate acestea, studiul nu a fost controlat cu placebo, ceea ce limitează fiabilitatea rezultatelor ( Casanueva, Rheumatol Int 2013 ).

Cellfood a fost promovat ca ameliorând simptomele fibromialgiei pe baza rezultatelor unui mic studiu care arată că Cellfood a redus simptomele în rândul femeilor cu această afecțiune, dar aceste constatări nu sunt de încredere din cauza calității slabe a studiului.

Nu s-a demonstrat că suplimentele ameliorează simptomele fibromialgiei

Deficiența de fier a fost asociată cu un risc crescut de fibromialgie la femei, dar nu s-a demonstrat că suplimentarea cu fier tratează fibromialgia. Rețineți, totuși, că multe simptome ale deficienței de fier , cum ar fi oboseala sau slăbiciunea, seamănă cu simptomele fibromialgiei.