Inositolul pentru Sindromul ovarelor polichistice. Cum funcționează?

1. Inozitol îmbunătățește sensibilitatea la insulină

Pentru femeile cu PCOS, îmbunătățirea sensibilității la insulină este totul.

Sensibilitatea slabă la insulină (denumită și rezistența la insulină), determină creșterea hormonilor androgeni precum testosteronul. Creșterea insulinei și a hormonilor androgeni determină apoi gama de simptome observate în PCOS. Aceasta include creșterea în greutate, infertilitatea, hirsutismul și acneea. Insomnia, schimbările de dispoziție, anxietatea și depresia sunt, de asemenea, simptome comune ale PCOS. Prin îmbunătățirea sensibilității la insulină, femeile cu SOP pot reduce sau chiar elimina aceste simptome.

Atât mio-inozitol, cât și D-chiro-inozitol au efecte pozitive asupra sensibilității la insulină. Ca rezultat, studiile asupra acestor nutrienți arată îmbunătățiri ale mai multor biomarkeri legați de hormoni.

Într-o revizuire sistematică a 21 de studii, cercetătorii au descoperit că mio-inozitolul a îmbunătățit parametrii hormonali ai PCOS. Nivelurile de colesterol și raporturile glucoză/insulină au fost, de asemenea, îmbunătățite .

Dozele de 600 mg pe zi de D-chiro-inozitol au îmbunătățit nivelurile de insulină și androgeni la femeile slabe cu SOP. Dozele de 1000 mg pe zi au îmbunătățit sănătatea metabolică într-o populație cu SOP mai reprezentativă.

2. Inozitolul poate fi mai bun decât metforminul

Myo-inozitol este un agent eficient de sensibilizare la insulină. Atât de mult încât acum este folosit ca alternativă la metformină.

O meta-analiză din 2019 a studiilor clinice randomizate a comparat aceste două tratamente. Cercetările au arătat că mio-inozitolul a fost la fel de bun ca metformina la îmbunătățirea sensibilității la insulină. De asemenea, a funcționat la fel de bine pentru îmbunătățirea nivelului de testosteron, indicelui de masă corporală și multe altele. Unele studii randomizate controlate au descoperit chiar că mio-inozitolul este mai eficient decât metforminul.

Metforminul are efecte secundare bine documentate. Mio-inozitol, prin comparație, este bine tolerat, ceea ce îl face o opțiune preferată pentru multe femei.

3. Sari peste D-Chiro-inozitol când TTC

Există dovezi care arată că D-chiro-inozitol este eficient în îmbunătățirea funcției ovariene la femeile cu SOP. Dar atunci când este luat singur, acest supliment nu este recomandat femeilor care încearcă să rămână însărcinate. În timp ce cantități mici pot fi utile, aceste beneficii se pierd la doze mai mari și pot reduce calitatea embrionului.

Studiile efectuate pe pacienții cu FIV cu SOP au comparat mio- și D-chiro-inozitol. Această cercetare a arătat că, atunci când vine vorba de fertilitate, mio-inozitol este alegerea mai bună.

4. Un raport de 40:1 este cea mai bună formulă de inozitol

Atât mio-inozitol, cât și D-chiro-inozitol sunt tratamente eficiente pentru PCOS. Dar studiile clinice au arătat că un supliment combinat care conține ambii inozitoli este cel mai bun. Un raport de 40 de părți mio-inozitol la 1 parte D-chiro-inozitol este optim .

În anii 2010, raportul ideal exact a fost subiect de dezbatere, dar această întrebare pare acum soluționată.

Superioritatea unui supliment combinat de inozitol 40:1 a fost demonstrată în modelele de șoarece cu PCOS. De asemenea, a fost dovedit la pacienții cu SOP care încearcă să restabilească ovulația. Creșterea cantităților relative de D-chiro-inozitol peste 40:1 pare să reducă eficacitatea și poate avea un efect negativ .

5. Mio-inozitol îmbunătățește fertilitatea

Datele limitate colectate până în prezent înseamnă că există încă o incertitudine științifică cu privire la impactul inozitolului asupra fertilității. Dar există tot mai multe dovezi care susțin utilizarea sa în tratamentele de fertilitate pentru PCOS.

S-a demonstrat că mio-inozitolul:

  • Îmbunătățește funcția ovariană .
  • Creșteți calitatea ouălor.
  • Creșteți producția de ouă mature în timpul FIV .
  • Creșteți ratele de sarcină în timpul FIV .
  • Reduceți riscul de sindrom de hiperstimulare ovariană .
  • Fii mai eficient decât controlul nașterii în reglarea funcției ovariene.
  • Fii mai bun decât metformina pentru creșterea ratelor de sarcină.

Un studiu a analizat femeile supraponderale cu PCOS cărora li sa administrat mio-inozitol + acid folic în timpul FIV. 32% dintre aceste femei au avut o sarcină de succes în perioada de studiu de 12 luni. Aceasta a fost de aproape trei ori mai mare decât femeile care au luat doar un supliment simplu de acid folic fără inozitol.

Cercetătorii care au analizat femeile supuse inseminarei intrauterine (IUI) au avut rezultate similare. Ratele de sarcină au fost aproximativ dublate după administrarea mio-inozitolului timp de 3 luni .

Luarea inozitolului ca parte a unei diete bine gândite pentru PCOS este o modalitate evidentă de a vă ajuta șansele de succes. În opinia mea, însă, dieta rămâne cheia unei concepții sănătoase.