Dulciurile ca recompensă pentru copii. Ce spun experții?

Problemele psihologice

Îți amintești ora de psihologie de la liceu? Nu vă faceți griji dacă nu, faceți doar o căutare rapidă despre „condiționarea operantă”, care include o întărire pozitivă care implică adăugarea unui stimul în urma unui comportament care va face mai probabil ca comportamentul să se repete. De fiecare dată când această recompensă apare după o acțiune, acel răspuns sau comportament special este întărit.

În ceea ce privește școala și sportul, atunci când recompensăm copiii, nu le permitem să-și găsească propria satisfacție de sine. Acea emoție intrinsecă care ar trebui să vină în mod natural doar din finalizarea sarcinii și a face o treabă bună este îndeplinită cu un element extrinsec.

Studiile au arătat chiar că cei mici pot performa mai slab atunci când anticipează recompense. Ei au arătat, de asemenea, că creativitatea poate fi suprimată, deoarece copiii vor face minimum, doar pentru a primi recompensa.

Unele cercetări sugerează că recompensarea copiilor cu gustări nu numai că dezvoltă obiceiul de a asocia mâncarea cu emoțiile, dar reduce de fapt capacitatea copilului de a-și recunoaște propriile indicii interne de foame. Dacă un părinte alege să folosească mâncare, este mult mai bine să relaționați recompensa cu realizarea unei activități cu părintele, cum ar fi „Ne vom opri și vom lua un cornet de înghețată în drum spre casă”. Acest lucru este de mult preferabil decât a oferi pur și simplu o recompensă fără interacțiune, cum ar fi „Dacă joci în liniște, îți voi oferi o bomboană”.

Așa că, deși nu este recomandat să folosiți alimente ca recompense, dacă sunteți înclinat să faceți acest lucru, este mai bine să raportați recompensa cu o activitate.

Problemele de sănătate

Să fim sinceri, nu este nevoie de un specialist în rachete pentru a ne anunța că nu există nicio valoare nutritivă în bomboana care este dată. Este mai mult ca o doză de zahăr (care a fost un subiect atât de fierbinte în zilele noastre) probabil combinată cu coloranți alimentari . Așa că, practic, ei vin să urmeze un curs și furnizorii îi trimit acasă sărind de pe pereți, cu o lovitură de zahăr și bomboane lipicioase înfipte între dinți. Da, vom auzi despre asta când vom avea următoarea vizită la dentist.

Dar asta chiar nu este o chestiune de glumă. A oferi copiilor dulciuri și dulciuri ca recompense poate fi confuz pentru copii, făcând mâncarea nedorită și mai atrăgătoare și, potențial, determinându-i să dezvolte o preferință față de alimentele mai sănătoase. Copiii sunt, de asemenea, foarte buni (prin natura lor) în a-și regla propria alimentație. A le oferi recompense îi poate încuraja să mănânce atunci când nu le este foame. Dată în exces, poate duce și la carii și/sau la creșterea în greutate. Este responsabilitatea noastră, ca adulți și îngrijitori/părinți, să le oferim opțiunile potrivite. Suntem portarul când vine vorba de gunoi. Da, aceasta este o responsabilitate care cade foarte mult asupra noastră. Ca părinți, depinde de noi!

Alte optiuni

Evident, noțiunea de recompensă nu este probabil să dispară. Dar sperăm că, în timp, recompensa cu bomboane va scădea cel puțin. Dacă aveți nevoie de puțină inspirație, avem o mulțime de idei grozave pentru recompense care nu sunt junk food .

Dar, după părerea mea, a lăsa copilul să găsească acea satisfacție din interior este cel mai mare cadou pe care îl putem oferi. La urma urmei, nimeni nu ne așteaptă cu o recompensă pentru că am făcut o treabă bună la educația/munca/plata facturilor, nu? Să-i pregătim pentru viață cât de bine putem.