Beneficii – cartoful dulce.

Ce este un cartof dulce?

Cartoful dulce ( Ipomoea batatas ) este o rădăcină bogată în amidon, cu gust dulce. Are o piele exterioară subțire, maro, cu carne de culoare strălucitoare – cel mai frecvent portocaliu, dar alte soiuri includ alb, violet sau galben. Puteți mânca cartofi dulci întregi sau curățați, iar frunzele plantei sunt de asemenea comestibile.

Ambii pot fi numiți „cartofi”, dar cartofii albi dulci și obișnuiți nu au legătură. Din punct de vedere botanic, cartofii dulci aparțin familiei libellele sau gloria dimineții, în timp ce cartoful alb face parte din familia mănădelelor.

1. Poate reduce riscul de cancer

Deși nu există „super-alimente” care să prevină cancerul și anumiți factori de risc pentru cancer nu au legătură cu dieta, există dovezi că o dietă sănătoasă poate reduce riscul de cancer . Fructele și legumele sunt bogate în antioxidanți, compuși care ajută la apărarea organismului împotriva daunelor provocate de „radicalii liberi”. Studiile au sugerat că antioxidanții din coaja cartofilor dulci , în special cartofii dulci violet , pot ajuta la reducerea acestui proces de oxidare, reducând astfel riscul de cancer. Pentru a obține cea mai mare nutriție din cartofii tăi dulci, nu curățați de coajă – pur și simplu spălați bine înainte de gătire.

2. Poate susține sănătatea digestivă

Cartofii dulci au un conținut ridicat de fibre, care s-a dovedit că promovează un sistem digestiv sănătos . O mare parte din cercetările de până acum au fost efectuate pe animale, dar se pare că nivelurile ridicate de steroli vegetali (fitosteroli) din cartofii dulci pot avea un efect protector asupra sistemului digestiv și pot fi utile în prevenirea și gestionarea duodenului și gastric. ulcere, inclusiv cele datorate AINS (medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, cum ar fi ibuprofenul).

3. Poate ajuta la gestionarea diabetului de tip 2

Descoperiri interesante sugerează că un consum moderat de cartofi dulci și frunze de cartofi dulci poate îmbunătăți reglarea zahărului din sânge în diabetul de tip 2. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe dovezi din studiile bine concepute pentru a confirma aceste constatări.

4. Bun pentru sănătatea ochilor

Cartofii dulci sunt bogați în beta-caroten – de fapt, acesta este ceea ce îi dă acestei rădăcini carnea portocalie strălucitoare. Când mâncăm beta-caroten, corpul nostru îl transformă în vitamina A, care este apoi folosită pentru a forma receptori de detectare a luminii în ochi. Acest lucru este important pentru vederea nocturnă și pentru menținerea sănătății ochiului.

5. Poate susține funcția imunitară

Fiind bogat în beta-caroten, cartofii dulci pot ajuta, de asemenea, la susținerea funcției imunitare . Acest lucru se datorează faptului că vitamina A este importantă pentru menținerea integrității membranelor mucoase din sistemul respirator și intestin.

Sunt cartofii dulci siguri pentru consumul tuturor?

În general, cartofii dulci sunt un adaos excelent pentru o dietă echilibrată și par a fi siguri pentru majoritatea oamenilor, cu foarte puține cazuri raportate de alergie .

Cu toate acestea, ele conțin compuși numiți oxalați, care leagă calciul și alte minerale. Prea mulți oxalați în dietă pot provoca pietre la rinichi . Dacă aveți pietre la rinichi existente sau sunteți cu risc crescut de a le dezvolta, ar trebui să reduceți la minimum consumul de alimente bogate în oxalat.

Dacă aveți îndoieli sau aveți nelămuriri cu privire la dieta și starea dumneavoastră de sănătate, consultați medicul dumneavoastră de familie sau dieteticianul înregistrat.

Cum afectează gătitul valoarea nutritivă a cartofului dulci?

Gătitul cartofului dulci reduce nivelul de beta-caroten, deși fierberea pare să aibă o retenție mai mare în comparație cu coacerea . Vestea bună, totuși, este că gătitul cartofului dulci pare să -i crească conținutul de vitamina C.