Afecțiunile autoimune – Patogeneză .

Legătura dintre bolile autoimune și genul feminin

Medicii nu sunt siguri de ce se întâmplă boala autoimună în primul rând sau de ce femeile sunt afectate mai mult decât bărbații. O teorie este că nivelurile mai ridicate de hormoni la femei, în special în perioada fertilă, ar putea face femeile mai susceptibile la boli autoimune.

Această idee nu a fost încă dovedită – există mulți factori care afectează autoimunitatea, atât genetice, cât și de mediu. Cercetătorii nu pot explica definitiv de ce femeile dezvoltă aceste boli mai mult decât bărbații.

Rolul infectiei si bolii

La un nivel de bază, boala autoimună apare deoarece apărarea naturală a organismului –  sistemul imunitar  – atacă propriul țesut sănătos al corpului. Cercetătorii au mai multe idei despre motivul pentru care se întâmplă acest lucru.

Când organismul simte pericolul de la un virus sau o infecție, sistemul imunitar se activează și îl atacă. Acest lucru se numește răspuns imun. Uneori, celulele și țesuturile sănătoase sunt prinse în acest răspuns, ducând la boli autoimune.

Mulți oameni de știință cred că acesta este ceea ce cauzează artrita reumatoidă, un tip de boală autoimună care atacă articulațiile. De asemenea, este obișnuit ca, după ce au streptococ, oamenii să dezvolte  psoriazis , o afecțiune autoimună care provoacă pete de piele groasă și solzoasă.

Alte tipuri de boli autoimune pot veni de la organismul care încearcă să lupte în mod specific împotriva celulelor canceroase. Sclerodermia este o boală care provoacă îngroșarea pielii și a țesuturilor conjunctive. Atunci când sistemul imunitar scapă de cancer, există un răspuns inflamator rămas din cauza acestei lupte.

Teoria daunelor

Oamenii de știință cred că vătămarea poate juca un rol în unele tipuri de boli autoimune, cum ar fi  artrita psoriazică , o afecțiune care afectează articulațiile unor persoane cu psoriazis.

Cercetările au arătat că în părțile corpului supuse unui stres ridicat, un răspuns autoimun are loc după deteriorarea tendoanelor, care atașează mușchiul de os. De exemplu, călcâiul unui alergător este o zonă în care mușchiul trage constant de os pentru a crea mișcare.

Acest stres repetat poate expune țesutul care în mod normal nu ar trebui să fie în contact cu celulele sanguine. Când acel țesut este expus, este ca o rană mică. Celulele sanguine încearcă să o vindece, dar un răspuns imun anormal provoacă inflamarea articulațiilor și a tendoanelor.

Riscul genetic

Este clar că genetica joacă un rol în bolile autoimune, dar cercetătorii încă nu înțeleg pe deplin cum. De exemplu, a avea un membru al familiei cu  lupus  sau  scleroză multiplă (SM)  crește riscul de a obține aceste boli. Unele familii au mai mulți membri afectați de diferite boli autoimune. Cu toate acestea, genetica singură nu este suficientă pentru a provoca boli autoimune.

Știm că genele sunt importante, dar nu sunt totu. Puteți avea membri ai familiei cu lupus sau SM și nu îi primiți niciodată singur. Puteți chiar să testați pozitiv pentru ADN-ul specific lupusului și tot nu aveți boala.

Este posibil ca boala autoimună să apară pe baza capacității sistemului imunitar de a face față stresului. Când stresul asupra corpului tău depășește capacitatea sistemului tău imunitar de a-l gestiona? Dacă am ști asta, ar putea fi cheia pentru prevenirea bolilor autoimune înainte de a se dezvolta.