Importanța vaccinării antigripale la copii – Farmacist specialist Otilia Ciobotaru

Virusurile gripale se regasesc sub forma a patru genuri, dintre care, doar tipurile A și B sunt relevante clinic pentru oameni.

Acestea sunt transmise predominant prin picăturile respiratorii create în timpul vorbirii, tusei sau strănutului, pătrunzând astfel în mucoase , dar și prin contact direct cu suprafețele contaminate cu virus.

După infectare, virusurile se reproduc în mucoasa nazala și laringiana. Aceasta replicarea afectează și căile respiratorii inferioare pe măsură ce progresează.

Simptomele gripei pot varia de la o persoană la alta și apar de la 1 până la 4 zile după expunerea la virus. De obicei, acestea includ apariția bruscă a febrei 38° C, durerilor musculare și durerilor de cap, oboseală, pierderea poftei de mâncare, durere în gât, congestie nazala, iar în multe cazuri mai ales la copii pot apărea diaree, greață și vărsături. La fel ca și Covid 19, virusul gripal poate provoca de asemenea pneumonie și bronșiectazie/bronșită ducând la dificultăți de respirație. Infecțiile pulmonare grave pot pune viața în pericol. Gripa creștere, de asemenea, riscul de infecții bacteriene, iar  rareori, poate provoca, inflamație la nivelul inimii, creierului sau chiar paralizie.

Deoarece virusul gripal se poate schimba în fiecare an, vaccinarea este necesară anual. Tulpinile de virus utilizate în vaccinurile împotriva gripei se schimbă de la un sezon la altul. Vaccinurile se fac în general în perioada de toamnă înainte ca gripa să se răspândească dar se poate face vaccinul și mai târziu.

Vaccinarea copiilor de la vârsta de șase luni se bazează pe recomandarea specialiștilor iar beneficiile acesteia includ protecția împotriva gripei și reducerea transmiterii gripei în comunitate, copiii jucând un rol cheie în transmiterea gripei, inclusiv la cei care pot prezenta un risc mai mare de complicații ale gripei, cum ar fi persoanele în vârstă.

Copiii mici sănătoși cu vârsta sub cinci ani prezintă un risc mai mare de complicații severe și spitalizare dacă sunt infectați cu gripă. Rata de spitalizare de gripă pentru copii mici sănătoși este comparabilă cu cei aparținând altor grupuri cu risc ridicat, cum ar fi copiii cu afecțiuni medicale cronice sau cu sisteme imunitare compromise. Părinții sunt, de asemenea, afectati atunci când trebuie să-și ia timp liber de la serviciu sau activități obișnuite pentru a avea grijă de copiii bolnavi.

Copiii cu vârste cuprinse între șase luni și opt ani care necesită două doze trebuie să primească prima doză cât mai curând posibil după ce vaccinul devine disponibil pentru a permite a doua doză (care trebuie administrată mai mare patru săptămâni mai târziu) urmând să primească până la sfârșitul lunii octombrie. Pentru cei care necesită doar o doză pentru sezon, vaccinarea timpurie(adică, în iulie și august) este posibil asociată cu o imunitate suboptimă înainte de sfârșitul sezonului gripal, în special în rândul persoanelor în vârstă.

Există două tipuri de vaccin antigripal disponibile, un vaccin antigripal injectabil și un vaccin antigripal nazal, iar copiilor li se recomandă vaccinul antigripal nazal, deoarece este mai rapid, nedureros și mai eficient din punct de vedere al compliantei decât un vaccin injectabil. Acest lucru se datorează faptului că este mai ușor de administrat si considerat mai bun pentru a reduce răspândirea gripei.

Eficacitatea vaccinării antigripale variază în funcție de mai mulți factori, cum ar fi vârsta și starea de sănătate; tipul de vaccin administrat; tipurile, subtipurile (pentru gripa A și liniile pentru gripa B) ale virusurilor gripale circulante, și gradul de similitudine între virusurile circulante și cele incluse în vaccin.

Vaccinarea copiilor va conduce la reducerea numărului de consultații la medicul de familie pentru boli asemănătoare gripei atât pentru copii vaccinați, cat și pentru comunitatea mai largă și de asemenea, reducerii numărului de internări în spitale din cauza gripei. Pentru școli, beneficiile vaccinării includ reducerea absenteismului și probabilitatea reduse ca profesorii să contacteze virusul gripal de la elevi.

În ultimii doi ani au exista niveluri foarte scăzute de activitate gripală din cauza masurilor care au fost în vigoare pentru a reduce infecțiile cu coronavirus, cum ar fi distanțarea socială și purtarea măștilor. Aceasta înseamnă că ar putea exista o revenire a nivelului gripei în iarna care vine, deoarece oamenii nu mai păstrează distanțarea și poate fi, de asemenea, mai sensibili la gripă, deoarece nu au fost expuși la virus gripal.

Virusul gripal este imprevizibil și poate ucide mii de oameni în timpul unui sezon gripal, vaccinul antigripal fiind cea mai bună apărare pe care o avem împotriva lui.