Ghee – alimentul minune pentru sănătatea intestinului.

Una dintre cele mai apreciate alimente din Ayurveda, ghee-ul are proprietăți vindecătoare incredibile. De la dal nostru,  khichdi la  halwas si  chapatti ; ghee este un aliment de bază din bucătărie de care nu se satură niciodată. De fapt, schimbarea ghee-ului cu uleiuri rafinate pentru îngrășare a fost poate una dintre cele mai mari gafe ale gătitului modern. Ghee este alcătuit din vitamine solubile în grăsimi, care ajută la pierderea în greutate. Ghee joacă, de asemenea, un rol cheie în echilibrarea hormonilor și menținerea colesterolului sănătos. Ghee are un punct de căldură ridicat, ceea ce îl împiedică să producă radicali liberi care dăunează funcției celulare. Ghee este unt clarificat făcut din lapte de bivol sau de vacă. Pur desi ghee, este ghee făcută din lapte de vacă. Conține o mulțime de acizi grași omega-3 împreună cu vitamina A. Dincolo de bucătărie, ghee găsește un spațiu râvnit și în ritualurile de frumusețe și îngrijire a părului.

Iată 9 beneficii ale ghee-ului pe care poate nu le-ați cunoscut:

1. Vă ajută să vă păstrați căldura

Ghee este o parte integrantă a iernilor indiene. Conform Ayurvedei , ingerarea ghee-ului te ajută să îți menții căldura din interior; motiv pentru care este utilizat pe scară largă în multe preparate de iarnă precum Gajar ka halwa , moong dal halwa , pinni și panjeeri.

Ghee este un ingredient integral în ladoos și halwas, deoarece acestea tind să vă țină de cald.

2. Pentru nas înfundat

Nu este nimic plăcut la rece și nasul înfundat. Ai dificultăți în a respira; simțul gustului tău este îngreunat și să nu uităm durerea de cap și epuizarea care urmează. Ayurveda are un remediu interesant pentru picături nazale care poate ajuta la calmarea nasului înfundat. Experții ayurvedici îl numesc tratamentul Nyasa pentru răceală și implică turnarea în nări a câtorva picături de ghee pur și cald de vacă, la prima oră dimineața. Acest lucru poate oferi o ușurare rapidă, deoarece ghee-ul ajunge până la gât și calmează infecția. Asigurați-vă că ghee-ul este pur și încălzit la o temperatură călduță.

3. Bună sursă de energie

Potrivit cărții „Healing Foods” de la Editura DK, ghee-ul este o sursă bună de energie. Conține acizi grași cu lanț mediu și scurt, „dintre care, acidul lauric este o substanță antimicrobiană și antifungică puternică”. Mamelor care alăptează li se oferă adesea ladouri încărcate cu ghee, deoarece sunt încărcate cu energie. Pinni este un alt deliciu punjabi, care este savurat în nordul Indiei, nu doar pentru gustul său, ci și pentru proprietățile sale de stimulare a energiei.

4. Sursa de grăsime bună

Ești pus/ă slăbire? S-ar putea să fi auzit o mulțime de oameni venind cu un sfat pro sau două. Și unul dintre cele mai comune sfaturi de slăbire pe care le-am auzit cu toții este să evitați grăsimile . În încercarea de a pierde în greutate, este posibil să fi luat în considerare chiar eliminarea tuturor surselor de grăsimi din dieta ta . Dar acest lucru vă poate face mai mult rău decât bine. Grăsimi, carbohidrați și proteine sunt trei macronutrienți care sunt esențiali pentru susținerea unei vieți sănătoase. Eliminarea oricărui grup de alimente din dieta ta nu este niciodată o modalitate durabilă de a pierde în greutate. Totuși, ceea ce trebuie să faceți este să alegeți mai bine. Evitați toate grăsimile rele din cartofi prăjiți, burgeri și alimente procesate și alegeți alternative mai bune sub formă de ghee, avocado etc. Ghee este unul dintre cele mai preferate utilizări pentru oleare: un proces de ingerare a uleiului pe o perioadă de timp. Acest lucru ajută de fapt să scoată toxinele solubile în grăsimi din celule și declanșează metabolismul grăsimilor, un proces în care organismul începe să-și ardă propria grăsime pentru combustibil.

5. Bun pentru sănătatea intestinală:

Ghee-ul se întâmplă să fie una dintre sursele alimentare de cea mai înaltă calitate de acid butiric, ceea ce o face o alegere ideală pentru a susține sănătatea pereților intestinali. Celulele colonului folosesc acid butiric ca sursă preferată de energie.