Sfaturi pentru a îmbunătăți puterea de concentrare si productivitatea.

Factori care afectează concentrarea

Există atât de mulți factori diferiți care pot afecta concentrarea și durata de atenție, cum ar fi condițiile de sănătate sau aspectele mediului de lucru. Învățarea factorilor comuni care ar putea duce la rătăcirea minții vă ajută să știți la ce să aveți în vedere – și modalități mici în care vă puteți ajusta stilul de viață pentru a vă îmbunătăți sănătatea creierului.

Mediu inconjurator

Deși poate părea contraintuitiv, spațiile prea liniștite pot avea un impact la fel de negativ asupra capacității de concentrare ca și locurile prea zgomotoase! Acesta este motivul pentru care mulți oameni aleg să lucreze într-o cafenea sau să aibă muzică clasică sau sunete ale naturii în fundalul biroului lor de acasă. Factori suplimentari, cum ar fi temperatura, lumina și ambianța unui spațiu, pot avea un impact mare asupra calității muncii unei persoane, mai ales având în vedere preferințele personale de productivitate.

Distrageri

Cantitatea de informații la care avem acces poate fi obositoare pentru creier și poate împiedica capacitatea cuiva de a se concentra.

Diverse condiții de sănătate mintală și fizică

Condițiile de sănătate mintală și fizică afectează deopotrivă funcția creierului. Afecțiunile din spectrul sănătății mintale, cum ar fi ADHD, anxietatea sau depresia, influențează capacitatea de concentrare, deoarece pot crea gânduri accelerate, creier încețoșat sau intervale scurte de atenție. Deși, fiecare dintre aceste condiții este unică, toate pot aduce în minte gânduri și griji suplimentare care probabil vă vor distrage atenția pe parcursul zilei.

Dacă simțiți că este posibil să trăiți cu o afecțiune mintală nediagnosticată, cum ar fi ADHD, anxietate sau depresie, cea mai bună cale este să discutați cu un medic care vă poate ajuta să găsiți un diagnostic și un plan de tratament.

Starea de bine a ta generală are un impact uriaș asupra capacității tale de a te concentra asupra momentului prezent. Faceți tot ce puteți pentru a vă îmbunătăți starea și lucrați cu un profesionist din domeniul sănătății pentru a obține informații despre acesta, dacă aveți îngrijorări legate de sănătatea dumneavoastră.

Dieta si stilul de viata

Dieta contribuie, de asemenea, atât la sănătatea fizică, cât și la bunăstarea mentală. Lipsa unei alimentații adecvate poate avea un efect asupra memoriei pe termen lung și pe termen scurt, asupra nivelului de energie pe parcursul zilei și asupra capacității tale de concentrare.

Nu dormi suficient îți poate afecta și capacitatea de concentrare. Când aveti probleme cu somnul, neuronii dvs. nu au timpul de care au nevoie pentru a se odihni , ceea ce vă face mai greu să vă concentrați și să accesați informațiile învățate anterior. Prioritizează somnul bine pentru a fi cel mai bine pregătit să te concentrezi în timpul zilei.

Activitatea fizică face mult mai mult pentru organism decât ajută la pierderea în greutate. Cercetările arată că doar 30 de minute de exerciții fizice moderat intense de cinci ori pe săptămână vă pot ajuta să gândiți mai clar și să vă stimulați memoria. Gândește-te la cât de mai limpede se simte mintea ta după o scurtă plimbare sau chiar o pauză de cinci minute pentru a te întinde. Faceți activitate fizică în mod regulat și vedeți dacă observați o creștere a capacității de atenție.

Sfaturi și trucuri pentru a crește capacitatea de atenție!

Așa cum există mulți factori care afectează concentrarea, pot exista o mulțime de lucruri pe care o persoană le poate face pentru a-și crește capacitatea de atenție. Unele lucruri, cum ar fi păstrarea telefonului într-o cameră diferită, sunt destul de rapide și ușoare. Alții, cum ar fi să vă asigurați că aveți un mediu de lucru bun, ar putea avea nevoie de ceva mai multă muncă pentru a-și da seama. În cele din urmă, dacă te ajută să te concentrezi mai bine , merită să încerci câteva opțiuni diferite.

1. Lăsați telefonul într-o altă cameră

Știm cu toții că mesajele text, apelurile telefonice și notificările din rețelele sociale vă pot deranja fluxul de lucru. Dar cercetările arată că, și simpla prezență a telefonului vă poate înăbuși capacitatea de concentrare.

Chiar și cu telefonul în tăcere și fără vedere, prezența dispozitivelor a afectat negativ funcția creierului participanților la studiu. Cercetătorii l-au comparat cu tipul de distragere a atenției pe care l-ar experimenta dacă cineva i-ar auzi numele în mod repetat într-o conversație care avea loc în cameră.

2. Folosiți aplicații pentru a vă bloca ora și pentru a opri notificările

Nu este întotdeauna rezonabil să vă lăsați telefonul într-o altă cameră (de exemplu, poate lucrați într-o cafenea); În acest caz, există aplicații pe care le puteți folosi pentru a vă ajuta să vă concentrați mai bine. În sensul acelor de ceasornic face acest lucru programând ora de focalizare în timpul zilei pentru a nu distrage atenția și pentru a minimiza numărul de ori de care trebuie să comutați între sarcini.

3. Bea o ceașcă de cafea

Cercetările arată că acest consum îmbunătățește concentrarea. Cofeina stimulează sistemul nervos central al creierului și stimulează producția de dopamină în creier. Dopamina, la rândul său, afectează capacitatea de a se concentra și de a menține concentrarea.

Pentru unii oameni, o ceașcă de cafea poate duce la o stare de nervozitate sau o anxietate crescută – dacă ești tu, optează pentru o ceașcă de ceai verde, un latte sau niște ciocolată neagră, deoarece acestea conțin o cantitate mai mică de cofeină.

Nu uitați să nu exagerați cu cofeină, deoarece aceasta poate contribui la deshidratare și poate duce la o dependență de cofeină.

4. Găsește-ți spațiul de lucru ideal

Mediul dumneavoastră de lucru poate avea un impact uriaș asupra capacității de a vă concentra pe o singură sarcină pentru o perioadă lungă de timp. Mulți oameni consideră că zumzetul liniștit al unei cafenele este un mediu propice unei concentrări profunde. Deși există conversații care au loc în jurul tău, acestea nu au legătură cu locul de muncă sau cu spațiul tău de locuit și astfel devine un zgomot de fundal ușor. Lucrul de la o cafenea vă permite, de asemenea, să luați cu ușurință acea ceașcă de cafea care ar putea crește concentrarea!