Vorbitul în somn. De ce apare acesta?

Te-ai trezit vreodată în miezul nopții când soțul tău, colegul de cameră sau copilul mormăie prostii – sau propoziții reale – cu voce tare în timp ce dorm? Sunt șanse, când a venit dimineața, ei habar nu aveau că s-a întâmplat.

Sau poate că tu știi că trezești pe altcineva cu un monolog la miezul nopții.

Vorbind în somn (sau somniloc, așa cum este cunoscut în lumea medicală), este un tip comun de parasomnie sau comportament anormal în timpul somnului. Se estimează că doi din trei oameni vorbesc în somn la un moment dat în viața lor – și este deosebit de comun la copii.

Poate fi puțin iritant sau jenant, în funcție de partea în care vă aflați. De obicei, este inofensiv, dar ocazional poate fi un semn al unei tulburări de somn mai grave sau al unei stări de sănătate.

De ce vorbesc oamenii în somn?

Din păcate, aici nu există un răspuns clar. S-ar putea să vă așteptați ca, atunci când cineva din somn vorbește, să reacționeze ceva ce se desfășoară într-un vis pe care îl are. Acest lucru poate fi adevărat uneori.

Există unele dovezi că, uneori, vorbirea în somn poate fi legată de vise, dar acesta nu este întotdeauna cazul. Majoritatea viselor se întâmplă atunci când vă aflați în faza de mișcare rapidă a ochilor (REM) a somnului. Dar vorbirea în somn se poate întâmpla în orice etapă a somnului, inclusiv atât somnul REM, cât și cel non-REM .

Vorbirea în somn poate fi asociată și cu alte parasomnii, cum ar fi somnambulismul sau terorile de somn. Deoarece majoritatea parasomniilor sunt considerate a fi o stare mixtă între veghe și somn, este mai probabil ca vorbirea în somn să se întâmple atunci când tiparele de somn sunt perturbate sau perturbate.

Asta înseamnă că orice factor despre care se știe că perturbă somnul – cum ar fi stresul sau alcoolul – ar putea contribui la vorbirea în somn.

Deși majoritatea cazurilor de vorbire în somn nu sunt asociate cu alte probleme grave de sănătate, este posibil ca acestea să fie legate de:

  • Apnee obstructivă de somn .
  •  Tulburare de comportament în somn REM .
  • Stres post traumatic.

Dacă vorbirea în somn apare brusc ca adult sau dacă implică frică intensă, țipete sau acțiuni violente, ar trebui să vă gândiți să vedeți un specialist în somn.

Cum să nu mai vorbim în somn

Deoarece este greu de identificat exact ce cauzează vorbirea în somn, nu există cu adevărat modalități bazate pe știință de a o opri.

Cel mai bun pariu al tău? Lucrează la îmbunătățirea igienei somnului.

Concentrarea asupra obiceiurilor de somn sănătoase și îmbunătățirea mediului de somn poate elimina potențialele întreruperi ale somnului și poate îmbunătăți calitatea somnului.

Urmați acești pași pentru a dormi cel mai bine posibil:

  • Respectați un program regulat de somn.
  • Dormi șapte până la nouă ore pe noapte.
  • Oferă-ți 30 până la 60 de minute de timp liniștit, fără telefon/televizor, pentru a te relaxa înainte de culcare.
  • Minimizați și gestionați-vă nivelul de stres.
  • Limitați consumul de alcool.
  • Evitați cofeina cu cel puțin șase ore înainte de culcare.
  • Faceți exerciții regulate .
  • Asigurați-vă că dormitorul dvs. este liniștit și întunecat.