Este untul atât de dăunător pentru sănătate?Ce spun cercetătorii.

Untul este un produs lactat care contine o cantitate mare de grasimi comestibile. Se prepară prin amestecarea smântânii obținute din lapte. Proporția standard de unt față de lapte este de 1:20. Cantitatea de unt obtinuta in acest proces variaza in functie de calitatea laptelui si continutul de grasime. În zilele noastre, laptele degresat este utilizat în diverse produse și importanța sa a crescut foarte mult.

Untul constă din 1%-2% lapte, 16%-17% apă, 80%-82% grăsime din lapte și poate aproximativ 1%-2% sare care este adăugată direct în el. De asemenea, conține calciu, fosfor, vitaminele A, D și E și proteine. Lactonele, diacetilul, metil cetonele, sulfura de dimetil și acizii grași sunt factorii care adaugă aromă untului. Untul fără sare este denumit și unt dulce.

Untul ca antioxidant puternic

Prezența carotenului în untul natural este o sursă de nutriție importantă pentru ființe umane. Carotenul aduce beneficii diferitelor părți ale corpului. Promovează regenerarea și repararea celulelor, protejând organismul de diferite infecții.

În plus, vitamina A este solubilă în grăsimi și se găsește enorm în unt, care este ușor de absorbit și aduce beneficii pielii, ochilor, gurii, gâtului și tractului urinar și digestiv. Poate îmbunătăți regenerarea și renovarea celulelor, precum și îmbunătățirea sistemului imunitar prin încurajarea producției de limfocite.

Beneficiile untului pentru sănătate

Consumul regulat de unt în cantități moderate este benefic pentru sănătate, deoarece oferă câteva minerale și vitamine necesare pentru o viață sănătoasă. Conține, de exemplu, vitaminele A și D care sunt necesare pentru dezvoltarea corectă a creierului și a sistemului nervos, a scheletului și a multor procese fiziologice. De asemenea, untul ajută la buna funcționare a multor alte părți ale corpului.

  • Ochi: Beta-carotenul se găsește mai ales în unt. Acesta este un nutrient necesar pentru o vedere sănătoasă și oferă protecție ochilor. Beta-carotenul scade, de asemenea, riscul de angina pectorală. Riscul de degenerescență maculară este, de asemenea, redus.
  • Os: Calciul și alte minerale precum cuprul, zincul, seleniul și manganul se găsesc în unt. Ele sunt elemente cruciale în construirea și menținerea rezistenței osoase și, de asemenea, ajută la repararea și creșterea oaselor. Îmbătrânirea prematură a oaselor, artrita și osteoporoza pot apărea din cauza aportului inadecvat al acestor minerale.
  • Glanda tiroidă: Glanda tiroidă este o glandă endocrină majoră și este o verigă crucială în metabolismul vitaminei A. Persoanele cu tulburări tiroidiene au niveluri scăzute de vitamina A. Untul oferă suficientă vitamina A, iar consumul de unt în cantitate adecvată va ajuta la ameliorarea problemelor tiroidiene.
  • Inimă: untul procesat în mod natural este un aliment sănătos pentru inimă atunci când este luat în mod regulat cu moderație. Grăsimile de unt constituie colesterolul HDL (high density lipoprotein), care este considerat colesterol bun. De asemenea, acizii grași omega-3 din unt scad nivelul de acizi grași omega-6 și, prin urmare, reduc riscul bolilor de inimă.

Rolul în obezitate

Acidul linoleic conjugat (CLA) este un acid gras care se găsește bogat în untul obținut de la vacile hrănite cu iarbă. CLA a fost considerat un supliment de sănătate pentru o persoană. Poate reduce conținutul total de grăsime corporală și, prin urmare, poate reduce riscul de obezitate. Un studiu privind efectul CLA în reducerea masei de grăsime corporală la oameni a concluzionat că un aport de 3,4 grame de CLA pe zi timp de 12 săptămâni consecutive este capabil să scadă în mod apreciabil conținutul de grăsime din organism la oamenii obezi.

Există câteva studii contradictorii care arată că aportul de unt este un factor de risc în cauzarea obezității umane. Astfel de studii indică doar că depunerea de grăsime în organism din cauza aportului excesiv de unt și alte produse lactate bogate în grăsimi promovează creșterea în greutate și, prin urmare, obezitatea.

Efectele negative ale untului

Deși untul are multe beneficii pentru sănătate, este compus în principal din grăsimi care pot cauza multe probleme nedorite dacă sunt consumate în exces. Acestea includ obezitatea, hipertensiunea arterială, bolile de inimă și cancerul. De asemenea, este posibil ca utilizarea făinii albe în majoritatea situațiilor în care se consumă unt să fie principalul vinovat în cauzarea obezității și a complicațiilor asociate. Ca în majoritatea cazurilor, un aport moderat de unt va evita majoritatea riscurilor pentru sănătate atribuite acestuia, inclusiv un nivel ridicat de colesterol rău.

Acest lucru este valabil mai ales la persoanele care au deja boli de inimă sau hipertensiune arterială . Este posibil ca aceștia să fie nevoiți să limiteze cu atenție consumul de unt sau chiar să-l evite complet pentru o perioadă.

Aportul continuu de unt în cantități mari poate duce și la diabet de tip 2. Nivelul ridicat de grăsimi din sânge va afecta producția de insulină în celulele β, ceea ce duce la apariția diabetului.

În general, totuși, nu există nicio îndoială că o cantitate limitată de unt luată în mod regulat este extrem de benefică pentru sănătate.