Pubertatea precoce. Ce este bine de știut?

Ce este pubertatea?

Pubertatea este atunci când copiii se dezvoltă fizic și emoțional în bărbați și femei tinere. De obicei, acest lucru începe să se întâmple în adolescență:

 • La fete, vârsta medie este de 10 ani.
 • La băieți, vârsta medie este de 11 ani.

Ce este pubertatea precoce?

Pubertatea precoce este atunci când încep semnele pubertății:

 • înainte de 7 sau 8 ani la fete
 • înainte de vârsta de 9 ani la băieți

Poate fi greu pentru unii copii și uneori este un semn al unei probleme de sănătate.

Care sunt semnele și simptomele pubertății precoce?

La fete, semnele de pubertate precoce includ:

 • dezvoltarea sânilor înainte de 7 sau 8 ani
 • începerea menstruației (perioada ei) înainte de vârsta de 10 ani
 • creștere rapidă în înălțime (o creștere) înainte de vârsta de 7 sau 8 ani

La băieți, semnele pubertății precoce înainte de vârsta de 9 ani includ:

 • mărirea testiculelor sau penisului
 • creștere rapidă în înălțime (o creștere)

La fete și băieți, unele dintre acestea pot fi semne de posibilă pubertate timpurie, dar uneori sunt normale:

 • dezvoltarea părului pubian, subrat sau facial
 • îngroșarea vocii
 • acnee
 • miros de corp „matur”.

Cum afectează pubertatea precoce copiii?

Când pubertatea se termină, creșterea în înălțime se oprește. Deoarece scheletele lor se maturizează și creșterea oaselor se oprește la o vârstă mai devreme decât în ​​mod normal, copiii cu pubertate precoce, care nu este tratată, de obicei, nu își ating potențialul maxim de înălțime de adult. Avionul lor timpuriu de creștere îi poate face inițial înalți în comparație cu semenii lor. Dar s-ar putea să înceteze să crească prea devreme și să ajungă la o înălțime mai mică decât ar fi făcut-o altfel.

Trecerea devreme prin pubertate poate fi dificilă pentru copii din punct de vedere emoțional și social. Fetele cu pubertate precoce, de exemplu, pot fi confuze sau jenate să aibă menstruație sau să aibă sânii măriți cu mult înaintea oricăruia dintre colegii lor. Ei pot fi tratați diferit pentru că par mai în vârstă.

Chiar și emoțiile și comportamentul se pot schimba la copiii cu pubertate precoce. Fetele pot deveni capricioase și iritabile. Băieții pot deveni mai agresivi și pot dezvolta, de asemenea, o limbă sexuală nepotrivită vârstei lor.

Ce cauzează pubertatea precoce?

Debutul pubertății este în mod normal declanșat de hipotalamus. Această zonă a creierului  semnalează glanda pituitară (o glandă de mărimea unui bob de mazăre lângă baza creierului) pentru a elibera hormoni care stimulează ovarele (la fete) sau testiculele (la băieți) pentru a produce hormoni sexuali.

Cel mai frecvent, mai ales la fete, pubertatea precoce se datorează faptului că creierul trimite semnale mai devreme decât ar trebui. Nu există nicio altă problemă medicală de bază sau declanșator. Acest lucru se poate desfășura și în familii.

Mai rar, pubertatea precoce provine dintr-o problemă mai gravă, cum ar fi o tumoare sau o traumă. Problemele tiroidiene sau ovariene pot declanșa, de asemenea, pubertatea timpurie. În aceste cazuri, apar de obicei alte simptome care indică o problemă mai gravă.

Pubertatea precoce este mai puțin frecventă la băieți și este mai probabil să fie legată de o altă problemă medicală. Pentru aproximativ 5% dintre băieți, afecțiunea este moștenită .

Unele fete foarte tinere (de obicei între 6 luni și 3 ani) pot prezenta o dezvoltare a sânilor care ulterior dispare sau poate dura, dar fără alte modificări fizice ale pubertății. Aceasta se numește telarhă prematură și de obicei nu provoacă probleme de durată.

În mod similar, unele fete și băieți pot avea o creștere timpurie a părului pubian și/sau la subrat sau miros corporal care nu este legat de alte modificări ale dezvoltării sexuale . Aceasta se numește adrenarhă prematură.

Acești copii ar putea avea nevoie să-și vadă medicul pentru a exclude „adevărata” pubertate precoce. Dar majoritatea nu au nevoie de tratament și vor prezenta celelalte semne așteptate de pubertate la vârsta obișnuită.

Cum este diagnosticată pubertatea precoce?

Discutați cu medicul dumneavoastră dacă copilul dumneavoastră prezintă semne de maturizare sexuală timpurie (înainte de 7 sau 8 ani la fete sau 9 ani la băieți), inclusiv:

 • dezvoltarea sanilor
 • creștere rapidă în înălțime
 • menstruaţie
 • acnee
 • testiculele sau penisul mărite
 • păr pubian sau la subrat

Pentru a diagnostica pubertatea precoce, medicul poate comanda analize de sânge pentru a căuta niveluri ridicate de hormoni sexuali. Razele X ale încheieturii și mâinii copilului dumneavoastră pot arăta dacă oasele se maturizează prea devreme.

Rareori, testele imagistice, cum ar fi RMN -urile și studiile cu ultrasunete sunt efectuate pentru a exclude cauzele mai puțin frecvente ale pubertății precoce, cum ar fi o tumoare . în creier, ovar sau testicul.

Cum se tratează pubertatea precoce?

Dacă copilul dumneavoastră are o pubertate precoce, medicul vă poate trimite la un endocrinolog pediatru (medic specializat în tulburări de creștere și hormonale la copii) pentru tratament.

Obiectivele tratamentului sunt:

 • stopează sau chiar inversează dezvoltarea sexuală
 • stopează creșterea rapidă și maturarea osoasă care poate duce la o statură mică a adultului sau la începutul precoce al menstruației

În funcție de cauză, există două abordări posibile de tratament:

 1. tratarea cauzei sau bolii de bază
 2. scăderea nivelurilor ridicate de hormoni sexuali cu medicamente pentru a opri dezvoltarea sexuală