Eczema discoidă.

Eczema discoidă este un tip comun de eczemă/ dermatită definită de plăci de eczemă împrăștiate, bine definite , în formă de monedă și de mărimea unei monede . Eczema discoidă se mai numește și dermatită numulară.

Care este cauza eczemei ​​discoide?

Cauza eczemei ​​discoide este necunoscută. Unele cazuri sunt asociate cu infecția cu Staphylococcus aureus .

Erupția poate fi precipitată de:

  • O rănire localizată , cum ar fi zgârietura, mușcătura de insectă sau arsura termică
  • Impetigo sau infecție a plăgii
  • Dermatita de contact
  • Piele uscata
  • Vene varicoase  (eczeme varicoase)

Cine face eczemă discoidă?

Eczema discoidă poate afecta toate grupele de vârstă. Este puțin mai frecventă la bărbații adulți în vârstă și la femelele adulte mai tinere. La bărbați există o asociere cu alcoolismul cronic . Eczema discoidă indusă de medicamente  se poate datora medicamentelor care provoacă uscarea pielii.

Eczema discoidă poate apărea în asociere cu  eczema atopică , eczema craquelé și eczematizarea secundară.

Cum este diagnosticată eczema discoidă?

În cele mai multe cazuri, apariția eczemei ​​discoide este destul de caracteristică.

  • Tampoanele bacteriene pot dezvălui colonizarea sau infecția cu Staphylococcus aureus .
  • Razutările sunt de obicei luate pentru micologie , deoarece eczema discoidă poate arăta foarte asemănătoare cu tinea corporis (infecție cu pecingine).
  • Testarea plasturelui  trebuie luată în considerare în eczema discoidă cronică, deoarece alergia de contact la metale, cum ar fi nichelul și cromatul, a fost raportată frecvent.

Care este diagnosticul diferențial al eczemei ​​discoide?

Eczema discoidă poate să semene cu alte erupții cutanate inelare , inclusiv tinea corporis, psoriazis în plăci și pitiriazis roz.

Care sunt caracteristicile clinice ale eczemei ​​discoide?

Eczema discoidă afectează de obicei membrele, în special picioarele, dar erupția cutanată poate fi larg răspândită . Deși adesea bilaterală , distribuția poate fi asimetrică mai ales dacă este legată de vene varicoase.

Există două forme clinice de eczemă discoidă:

  • Eczemă discoidă acută exsudativă : papule exudate , vezicule și plăci
  • Eczemă discoidă uscată: eritemat subacut sau cronic , plăci uscate

Plăcile individuale sunt bine circumscrise , mai ales 1-3 cm în diametru și inflamate. Majoritatea plasturilor sunt rotunde sau ovale. Plăcile sunt de obicei foarte mâncărime. Pielea dintre plasturi este de obicei uscată și iritabilă.

Eczema discoidă severă se poate generaliza, cu numeroase plăci mici până la mari pruriginoase care apar pe tot corpul din cauza unei reacții de autoeczematizare .

Peticele se pot limpezi fără a lăsa un semn . În pielea închisă la culoare, semnele pot persista luni de zile ca hiperpigmentare postinflamatoare maro închis sau hipopigmentare  postinflamatoare palid.

Care este tratamentul eczemei ​​discoide?

Deoarece eczema discoidă este asociată cu pierderea funcției de barieră a pielii, este important să:

Protejați pielea de răni.
Acest tip de dermatită începe adesea după leziuni minore ale pielii, așa că este necesară o protecție atentă a pielii. Dacă mâinile sunt afectate,folosiți mănuși și unelte pentru a vă asigura că pielea nu este iritată de frecare, detergenți, solvenți, alte substanțe chimice sau apă în exces.

Aplicați frecvent emolienți
Emolientele includ uleiuri de baie, înlocuitori de săpun și creme hidratante . Ele pot fi aplicate pe dermatită cât de des este necesar pentru a ameliora mâncărimea, descuamarea și uscăciunea. Emolienții trebuie utilizați și pe pielea neafectată pentru a reduce uscarea. Poate fi necesar să încercați mai multe produse diferite pentru a găsi unul care se potrivește. Mulți oameni consideră de ajutor una sau mai multe dintre următoarele: cremă cu glicerină și cetomacrogol , amestec alb de parafină moale/parafină lichidă, cremă grasă, loțiuni cu grăsime de lână sau cremă cu uree.

Evitați alergenii

Dacă testarea plasturelui a identificat o alergie de contact, expunerea la alergen trebuie evitată.

Tratamentele antiinflamatorii includ:

Steroizi topici
Steroizii topici suntcreme sau unguente antiinflamatorii disponibile pe bază de rețetă, care se aplică doar pe plasturi o dată sau de două ori pe zi, timp de 2-4 săptămâni. Steroizii topici reduc simptomele și elimină dermatita.

Antibiotice
Antibioticele (de exemplu, eritromicină ,  flucloxacilină ) sunt adesea prescrise dacă dermatita este cu vezicule, lipicioasă sau cu cruste . Uneori, eczema discoidă dispare complet cu antibioticele orale, doar pentru a reapare atunci când acestea sunt întrerupte.

Alte tratamente prescrise uneori pentru eczema discoidă severă includ:

Antihistaminice orale – Pastilele antihistaminice pot reduce mâncărimea la unii pacienți cu eczemă discoidă.

Tratamentul cu radiații ultraviolete ( UV )
Fototerapia de mai multe ori pe săptămână timp de 6-12 săptămâni pentru eczema discoidă generalizată sau răspândită poate reduce mâncărimea și ameliora erupția cutanată.