Terapia integrativă.

Terapia integrativă este o abordare a tratamentului care implică selectarea tehnicilor din diferite orientări terapeutice cele mai potrivite problemei specifice a unui client. Adaptând terapia la individ, terapeuții integrativi speră să producă cele mai semnificative efecte.

Spre deosebire de unele abordări cu o singură școală, terapia integrativă nu se limitează la o anumită metodologie sau școală de gândire. În schimb, terapeuții pot recurge la diferite tehnici după cum sunt necesare. Scopul acestuia este de a îmbunătăți eficacitatea și eficiența tratamentului și de a-l adapta la nevoile specifice ale individului.

În timp ce terapia integrativă și eclectică sunt uneori folosite în mod interschimbabil, există câteva diferențe cheie între aceste două abordări. Terapia eclectică se bazează mai mult pe tradiții diferite, iar terapia integrativă se concentrează pe combinarea acestor elemente într-o experiență mai coerentă.

Tipuri de terapie integrativă

Există sute de tipuri diferite de terapie disponibile. Cea care este cea mai eficientă în orice situație dată depinde adesea de tipul de problemă care este tratată. Unele dintre diferitele tipuri specifice de terapie la un terapeut integrativ se pot baza în funcție de situație și problemă includ:

  • Terapia cognitiv-comportamentală : Terapia cognitiv -comportamentală (CBT) este o abordare care se concentrează pe schimbarea modului în care oamenii gândesc. CBT sugerează că gândurile negative automate pe care oamenii le experimentează contribuie la problemele psihologice.
  • Terapia psihodinamică : Terapia psihanalitică încorporează tehnici psihanalitice pentru a ajuta oamenii să înțeleagă unele dintre forțele și motivațiile inconștiente care le afectează comportamentul și funcționarea curentă.
  • Terapie umanistă : această abordare a terapiei se concentrează pe a ajuta oamenii să-și atingă întregul potențial și să înțeleagă mai bine lucrurile care îi vor ajuta să-i facă mai fericiți.
  • Mindfulness : Mindfulness este o tehnică care este din ce în ce mai folosită în ultimii ani, implică învățarea să se concentreze asupra momentului prezent, mai degrabă decât să vă faceți griji pentru trecut sau să vă îngrijorați de viitor.

Scopul terapiei integrative este de a alinia tehnicile terapeutice care sunt dovedite empiric a fi eficiente în tratamentul unei probleme specifice.

Această abordare sugerează că nu există o singură metodă care să fie superioară pentru fiecare situație.

De asemenea, sugerează că chiar și teoriile care nu sunt neapărat de acord între ele pot lucra împreună pentru a aduce beneficii persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

La ce poate ajuta terapia integrativă

Terapia integrativă poate fi utilă în tratarea unui număr de afecțiuni diferite de sănătate mintală și probleme psihologice. Acestea includ:

  • Anxietate
  • Doliu
  • Depresie
  • Stimă de sine scazută
  • Stres
  • Tulburări legate de consumul de substanțe
  • Trauma

Beneficiile terapiei integrative

Există multe avantaje diferite ale terapiei integrative. Unele dintre acestea includ:

  • Individualizare : Deoarece terapia integrativă este foarte individualizată, ea poate fi adaptată în funcție de situația individului. Poate fi folosit atunci când lucrați cu copii și adolescenți și adulți. De asemenea, poate fi utilizat atât în ​​sesiuni individuale, cât și în terapie de grup .
  • Flexibilitate : acolo unde formele individuale de terapie sunt adesea mai rigide, terapia integrativă se poate adapta în timp și pe baza oricăror evenimente, schimbări sau experiențe care ar putea apărea pe parcursul tratamentului.
  • Adaptabilitate : Un alt avantaj al terapiei integrative este că poate fi modificată în funcție de tulburarea sau problema psihologică cu care se confruntă persoana respectivă. De exemplu, dacă o persoană se confruntă cu depresia, un terapeut poate recurge la o serie de opțiuni de tratament care sunt eficiente în tratarea afecțiunii.
  • Holistică : terapia integrativă poate ajuta, de asemenea, oamenii să învețe să integreze și să înțeleagă diferite aspecte ale lor, inclusiv mintea, corpul, relațiile, spiritualitatea, gândurile și emoțiile. În loc să se concentreze asupra unei probleme dintr-o singură perspectivă sau în mod izolat, acest tip de terapie poate încuraja un punct de vedere mai larg, mai holistic.