Semnul lui Lhermitte. Află ce diagnostic ascunde.

Semnul lui Lhermitte este o senzație bruscă, scurtă, uneori de bâzâit, ca un șoc electric, care se mișcă de-a lungul gâtului în coloana vertebrală. Durerea de gât se poate deplasa în brațe și picioare și uneori în degetele de la mâini și de la picioare. De obicei, este declanșată prin îndoirea gâtului, astfel încât capul să se miște în jos, cu bărbia îndreptată spre piept. Acest declanșator îi dă semnului lui Lhermitte numele alternativ de sindrom al scaunului de frizer, deoarece această mișcare este similară cu atunci când vă mișcați capul înainte pentru a-l lăsa pe frizer să-ți taie spatele părului.

Semnul Lhermitte este clasificat ca un tip de durere nervoasă (neuropatică ) . De obicei durează doar câteva secunde, dar poate fi foarte intens. Pentru unii oameni, este dureros, dar pentru alții se simte puțin ciudat. Nu pune viața în pericol. Semnul lui Lhermitte este un exemplu de simptome paroxistice. unde există un debut brusc al unui simptom neurologic sau un grup de simptome, care durează doar câteva secunde sau cel mult câteva minute. La fel ca multe simptome paroxistice , semnul Lhermitte poate veni și dispare în timp.

A fost numit după neurologul francez Jean Lhermitte, care a descris-o pentru prima dată în 1924.

Ce cauzează semnul lui Lhermitte?

În scleroza multiplă, semnul Lhermitte este cauzat de deteriorarea nervilor coloanei vertebrale care răspund la mișcarea gâtului. Mișcarea provoacă o comunicare inadecvată între nervi, deoarece aceștia nu mai sunt pe deplin protejați de teaca lor de mielină. Uneori, creierul interpretează mesajele ca durere, chiar dacă nu există o cauză fizică pentru durere.

Deși semnul Lhermitte este frecvent în scleroza multiplă, poate apărea și în alte afecțiuni. Dacă nu aveți deja un diagnostic de SM, ar trebui să consultați un profesionist din domeniul sănătății pentru a obține diagnosticul corect.

Câți oameni primesc semnul lui Lhermitte?

O revizuire din 2013 a studiilor anterioare privind prevalența diferitelor tipuri de durere la persoanele cu SM a arătat că, în medie, 16 din 100 aveau semnul Lhermitte. Acest lucru a fost confirmat într-un studiu pe 694 de persoane cu SM, care a fost publicat în 2015. Probabilitatea de a prezenta semnul Lhermitte nu corespundea vârstei, sexului, nivelului de dizabilitate al cuiva, după cum se apreciază după scorul EDSS sau cât timp fusese diagnosticat. .

Ce pot face dacă am semnul lui Lhermitte?

Deoarece semnul Lhermitte este de obicei declanșat de anumite mișcări ale gâtului, puteți încerca să evitați acestea ori de câte ori este posibil. Ca și în cazul multor alte simptome de SM, oboseala , stresul și căldura pot fi, de asemenea, declanșatoare. Vă poate ajuta să vă ritmați cu atenție, să vă gestionați nivelul de stres și să vă păstrați răcoarea pe vreme caldă.

Semnul lui Lhermitte poate fi tulburător, așa cum apare fără avertisment. Mindfulness poate face mai ușor să trăiești în momentul prezent, mai degrabă decât să te întrebi dacă semnul lui Lhermitte te va afecta în mod neașteptat. Tehnicile de relaxare precum meditația și masajul pot fi de ajutor. Puteți citi mai multe despre durerea nervoasă în SM și despre gestionarea singur a durerii.

Cum este tratat semnul lui Lhermitte?

Semnul Lhermitte este rareori tratat, deoarece durerea este atât de ascuțită și bruscă încât de obicei nu durează suficient de mult pentru ca tratamentele pentru durere să aibă efect. Cu toate acestea, există unele tratamente care pot ajuta dacă simptomul este deosebit de supărător. Discutați cu asistenta medicală, neurologul sau medicul de familie despre opțiunile dvs.

Gulerele de sprijin

O orteză sau guler moale poate limita cât de mult se mișcă gâtul și poate minimiza declanșarea semnului Lhermitte.

Postură

Un kinetoterapeut vă poate sugera modalități prin care vă puteți îmbunătăți postura generală pentru a preveni un atac. Este posibil să fiți învățat tehnici de relaxare musculară progresivă, exerciții de respirație profundă sau exerciții de întindere care vă pot elimina durerea.