O „călătorie” pentru binele pacienților – Dr. Nicoleta Duţu, Medic Primar Radiologie Imagistică

Stimată doamnă doctor Nicoleta Duțu, ce ne puteți spune despre specializarea dumneavoastră, unde v-ați născut, cărui spațiu academic de formare aparțineți?

Nicoleta Duțu: Sunt medic primar Radiologie Imagistică Medicală de ceva timp. M-am născut la Galați și am urmat cursurile Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București; pregătirea în rezidențiat și examenul de specialitate au avut loc tot la București.

Ați fost implicată într-o campanie de prevenire a cancerului mamar, prin centrul Scanexpert din municipiul Galați. Ne puteți da câteva amănunte? Mai exact – programul „ONCOFEM – Fii responsabilă pentru sănătatea ta!”

Programul de screening este în plină desfășurare și sper să reușim să informăm cât mai corect și să examinăm femeile cărora ne adresăm. Este imperios necesar să înțelegem importanța programelor de screening! Ne dorim să întâlnim cât mai puține cazuri grave, pentru care există puține soluții diagnostice și terapeutice.

Pentru fericiții sănătoși, care sunt diferențele între scanările Computer Tomograf (CT) și RMN-uri?

Diferențele, pentru publicul larg, ar fi mai multe, dar enumăr doar câteva: computer tomografia folosește raze X, deci este o investigație iradiantă, în timp ce imagistica prin rezonanță magnetică nu presupune iradiere; cei care suferă de claustrofobie vor avea o problemă la RM din cauza spațiului redus și a timpului mai lung de examinare. Cred că cel mai important este ca oamenii să înțeleagă că e bine să consulte un medic bine informat și să îi asculte indicațiile privind tipul de investigație.

Cum ați defini relația medic-pacient în cazul specializării dumneavoastră?

O relație bună medic-pacient este esențială în orice tip de specialitate. Medicul trebuie să știe să asculte, dar să și adreseze întrebările potrivite astfel încât să poată ajuta pacientul cât de mult posibil. Cu toții avem și zile mai bune și zile mai proaste, există și pacienți mai dificili, dar cred că dacă suntem deschiși și comunicăm vom reuși să ne îndeplinim obligațiile de serviciu.

Dacă printr-un miracol, vi s-ar oferi o nouă viață, ce ați păstra din aceasta?

Sigur aș alege tot Radiologie Imagistică Medicală la rezidențiat și m-aș mai bucura încă o dată de această „călătorie”, cu bune și cu rele, cu reușite și cu dificultăți.

Care este deviza la care vă referiți cel mai des, în diverse împrejurări?

Nu știu dacă am așa ceva, dar nu-mi place deloc expresia resemnată „Asta e!”. Încerc să scot maximul dintr-o anumită situație și încerc să o fac cu zâmbetul pe buze și cu ideea că viața e frumoasă!